Dana Medřická
Jindřich Černý
Jindřich Černý, divadelní kritik, ve své knize vypracoval ucelený umělecký a osobní portrét Dany Medřické, jedné z největších ženských hereček moderního českého divadla. Podrobně sleduje uměleckou a životní dráhu pražské rodačky, která z pražské konzervatoře záhy odchází do divadla v Brně, Plzni a nakonec v Praze. Tato kniha, která se obrací ke všem, kdo Danu Medřickou a divadlo stále milují, je doplněna bohatou fotografickou přílohou a přehledem rolí této umělkyně.... celý text
Když někde hraje Dana Medřická,je to úžasný koncert ducha.V knize se dozvíme ledacos o jejím životě a osudech a hlavně poznáme,jaká to byla ohromná žena s citlivou duší
Mám rád knížky o lidech kteří ve svém oboru něco dokázali, něco znamenali. A to je přesně paní Medřická. Skvělá herečka, skromný a dobrý člověk. Velká škoda že odešla tak brzy.
V 13. komnatě vypravoval její syn, rovněž herec a podnikatel, že mu vydání této knihy zachránilo život.
Jen první vydání se prodalo 25 tisíc, a byl proto moc dojatý, protože nečekal, že by si tolik lidí koupilo knihu o jeho mamince.
Zadlužil se, syn Dany M., Václav V. - jako podnikatel, a to proto, že stát změnil pravidla, takže přišli o zakázky, ačkoli měli nakoupeno hodně sportovních zbraní, které se v ten moment staly neprodejné.
A tu finanční díru mu zalepila právě tato kniha.
Je to - myslím - dojemné.
herečky české herečky Dana Medřická, 1920-1983
2010 | Eduard Cupák |
1996 | Jiřina Štěpničková |
2007 | Osudy českého divadla po druhé světové válce : divadlo a společnost 1945-1955 |
1965 | Dana Medřická |
1964 | Otomar Krejča |
Opravdová Dáma s velkým D! Nejenom díky jejímu jménu... Její uhrančivý vzhled a herecký um, se prostě nedal přehlédnout. Můj tatínek, byl vždy jejím velkým obdivovatelem a ne jen on. ; )
Velká škoda, že v dnešní době je tak málo opravdu výrazných, hereckých talentů, jako byla paní Medřická.
Tato knížka, respektive její 5.vydání, je velice dobře napsané a čtivé.