Pravdivá zpověď Adriana Molea
Sue Townsend
![Pravdivá zpověď Adriana Molea Pravdivá zpověď Adriana Molea](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3624/pravdiva-zpoved-adriana-molea-3624.jpg?v=1232484537)
Deníky Adriana Molea série
Třetí pokračování deníkových zápisků si náš známý adolescent smutné postavy pořizoval v období od konce roku 1984 do začátku roku 1991, kdy již překonal své hořké zrání, ale do těch pravých let v divočině velkého světa mu ještě něco scházelo. Knížka má dvě části – první je samotná Zpověď, druhá nese název Adrian Mole a malí obojživelníci – a na jejích stránkách se dočteme např. o tom, jak se Pandora začíná Adrianovi neodvratně vzdalovat, jak maturita a vyhlídky na další studium končí katastrofou, jak se z třídního násilníka Barryho vyklubal nejen opovrženíhodný vězeň, ale i (jaká nespravedlnost!) oslavovaný ´skinheadský básník´. Podíváme se s hrdinou do Moskvy, prožijeme s ním trapná úskalí prvního zaměstnání v městské knihovně i neslavný pobyt v Oxfordu, kde ho bohužel nečeká studium na univerzitě, ale soužití s Pandořiným excentrickým manželem.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2003 , Mladá frontaOriginální název:
True Confessions of Adrian Albert Mole. Adrian Mole and The Small Amphibians, 1989
![Pítrs85 Pítrs85](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/389264/m_pitrs85-wVe.jpg?v=1650465347)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Třetí díl je o něco slabší než skvělé předchozí dva, ale pořád je to prostě náš tragický Adrian, u jehož světonázorů se budete zase skvěle bavit. 'Pravdivou zpověď' beru jako jakési přemostění mezi Adrianovým dětstvím a dospělostí, léta sladkého nicnedělání a zevlování pomalu končí a Adrian se bude muset vydat do divočiny světa, aby si mohl užít svá léta u kapučína. Užít svým vlastním způsobem. Srdcovka.
![Dom95 Dom95](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/351336/m_dom95-OO0.jpg?v=1678292981)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Forma deníků byla pro mě určitě zajímavější, čitelnější. V této knize se více jak polovina knihy skládá z dopisů (pouze druhá polovina je formou deníku). Je však pravda, že jsem se několikrát smál více, než u prvních dvou dílů, ale celkově je určitě z prvních 3 knih nejslabší.
![hippiesak hippiesak](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/210275/m_hippiesak-657ffcf0713ae.jpg?v=1702886640)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Boží! Včera začal, dnes hotovo :) Nemohl jsem se od knížky odtrhnout :) To je takový tele, ten Adrian :) :) :) Časová osa tady skáče tedy dost rychle. Není to jako v první a druhé knize, ale proč ne. Zase to odsýpá prostě "jinak". Toto jsem potřeboval. Vtipnou knihu. Super! Doporučuju jako relax a těším se na pokračování :)
![Cajda Cajda](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/2710/cajda-fdJ.jpg?v=1636621159)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
...má inteligenci zavařovací gumičky...
...i gumová rukavice má větší stisk....
zase jsem se smála nahlas :o))))))
![Kája95 Kája95](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Viděla jsem ukázku na divadlo ..... Rozhodla jsem se přečíst si knihu, jsem zklamaná. Věřím,že kniha má své příznivce, ale mě zas až tak vtipná nepřišla ani nijak zajímavá - škoda
![happy-smile happy-smile](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/4019/4019.jpg?v=1381127926)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Možná je to tím, že jsem ostatní Adrianovy deníky četla před delší dobou, ale čekala jsem trochu víc. Místy jsem se zasmála, ale myslím, že na předchozí díly to nemá. I tak ale pokud se mi časem dostane do ruky nějaký další Adrianův zápisníček, tak mu určitě dám šanci.
![elcapitano elcapitano](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/4948/m_elcapitano.jpg?v=1736633443)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Souhlasím s několika diskutujícími přede mnou. Dospívající Adrian byl vtipný, dospělý Adrian je spíš k politování. Z Adriana vyrostl protivný sociopat a už mne nebavil.
![Dakarianna Dakarianna](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/145259/m_145259-qQj.jpg?v=1531423284)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kupodivu mě dospělý Adrian moc nezaujal. Bylo to takové nečtivé a krkolomné. U prvních dvou knížek jsem se kolikrát opravdu nahlas smála, což se, bohužel, tentokrát nekonalo.
![fruitbueno fruitbueno](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23207/m_fruitbueno-Vxb.jpg?v=1690350857)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Už bude můj osud sérii o Adrianu Moleovi milovat. Třetímu dílu místy dochází dech, je mnohomluvnější než první dvě knihy, ale i tak jsem se u některých pasáží smála nahlas.
![mautina7 mautina7](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25577/25577-zLE.jpg?v=1408277869)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Musím říct, že jsem se musela nutit, abych tuhle knížku přečetla. Když jsem byla v pubertě, četla jsem Adrianovy deníky ráda, ale asi už jsem z toho vyrostla :)
![OVR OVR](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Po předchozích knihách mě toto opravdu zklamalo. Řekl bych: ucajdané, naivní až trapné.
![steph.tey steph.tey](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hmm... tahle knížka mě docela zklamala. Pořád ne a ne ji dočíst. Ale povedlo se - hurá! Bohužel jsem se u ní ale nudila. Co se dá dělat? Musí přece být i knihy, které mi nesednou...
![Patapuf Patapuf](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17461/17461-hcO.jpg?v=1405533744)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kdybych to měl specifikovat jednou větou, tak Adrian je hroznej žalud.... ale je svůj a je s ním sranda :)
![endroo25 endroo25](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43069/43069.jpg?v=1381127979)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Rychlá knížka a zatím největší spokojenost. S tím jak Adrian dospívá, tak mě čím dál víc baví. Jestli to tak půjde dál, tak se u posledního dílu asi potrhám smíchy. :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pravdivá zpověď je už o hodně slabší než prvdí díl.
Pár hlášek se tu najde, ale jinak průměr.
![Kate.S Kate.S](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26490/26490-bpy.jpg?v=1472400126)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Třetí díl Adrianových deníků nemá takový spád jako ty předchozí. Mění se prostředí, postavy a trochu i ten humor. Ale i přesto se mi kniha líbila a některé narážky jsou vážně povedené. Nejvíc mě dostávají politické narážky na Margaret Thatcherovou. Jinak tam ale stále najdeme Adrianovu potrhlost, i když už není dávno malý kluk. A abych se přiznala, ten teenagerovský Adrian Mole mi chybí:)
![Kapis Kapis](https://www.databazeknih.cz/img/users/32_/32230/32230.jpg?v=1381127974)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tenhle díl byl takový roztříštěny s velkými mezerami a celkově mi přišel slabší než parádně rozjeté první dva díly - ale v rámci komplexního celého eposu o Adrianovi Moleovi naprostá nutnost a vtipných okamžiků tam je opět docela požehnaně. Doporučuji celou tu to báječnou sérii. plnou suchého břitkého britského humoru.
2003 | ![]() |
2011 | ![]() |
2004 | ![]() |
2010 | ![]() |
2013 | ![]() |
Adriana čtu průběžně díl za dílem znova a znova skoro celý život a vždycky mě udiví, kolik těch hlášek už zarostlo do mého slovníku jako nehet za palec! Navíc mi krásně strhnul z očí "poirotovskou" vizi Anglie a dal nahlídnout do prostředí britské nižší střední třídy. Miluju ho i proto, že vedle něj si nepřipadám jak největší tragéd a jelito na světě!