Hodvábnik
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď spisovateľa Owena Quinea vyhlásia za nezvestného, jeho manželka sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea. Najskôr si myslí, že sa len na niekoľko dní vytratil, aby mohol byť osamote – ako to už v minulosti urobil – a tak od detektíva chce len, aby ho našiel a priviedol domov. Počas Strikeovho vyšetrovania sa však zistí, že v prípade ide o viac ako si Quineova manželka myslí. Nadaný autor práve dokončil „jedovatý“ rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život. A je tak množstvo podozrivých, ktorí by mali dôvod spisovateľa umlčať...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
The Silkworm, 2014
Za mě ještě lepší díl než první díl. Do poslední chvíle jsem netušila kdo je vrah. Velmi solidní detektivka.
Cormoran Strike a Robin jsou mé oblíbené knižní postavy hned od prvního dílu a u Hedvábníka jsem se k nim rád vrátil. Líbí se mi styl komunikace a rovina jejich vztahu, je to oživením vlastního detektivního příběhu. Přímočarý a transparentní styl činí knihu lehce čtivou a oddychovou.
Sto lidí, sto chutí, a já se řadím mezi ty, které kniha nadchla a kterým se série JKR o Cormoranovi Strikovi líbí. Jistěže, autorka to mohla sfouknout na standartních 300 stranách, ale copak by to potom ještě bylo ono?
Detektivní linka i ta osobní, napětím možná předčící i samotné vyšetřování, je dobře vymyšlená, originální a čtivá. A obsazení? Jak Cormoran, tak i jeho kolegyně Robin, jsou skvěle napsané, zapamatovatelné postavy. JKR zkrátka umí.
Druhý díl se mi v mnohém zamlouval ještě víc než ten první. Za prvé, prostředí nakladatelství a literárních kruhů mě jakožto knihomolku velmi přitahovalo. Za druhé, vražda byla pro mě vskutku brutální. Fuj, když jsem si to představila... Nicméně, corpus delicti byl velmi zajímavě skryt, to by mě v životě nenapadlo. Všechny indicie nakonec vraha usvědčily, byť jedna z nich mi přišla trošičku prvoplánová. Za třetí, Cormoran a Robin, co k tomu napsat, abych se neopičila po uživatelích přede mnou? Nevím, zda tady padlo, že je roztomilý? Ano, přistihla jsem se, že se ksichtím jak měsíček na hnůj, když dojde k něčemu, co považuju za velmi cute. A vy, co jste to ještě nečetli, nehledejte v tom žádné prasečinky. :) Ve finále pro mě kniha byla v mnohém napínavější, už jsem si zvykla na autorčin styl, takže za mě krásných... 90%
Mezi nadšené čtenáře této série se nezařadím. I když tento případ a jeho prostředí mě zaujal víc než Volání kukačky, definitivně jsem se utvrdila,že tohle není můj šálek čaje. Mnohem víc než hledání vraha mě u čtení držela zvědavost jak se bude vyvíjet vztah Cormorana a Robin.
Druhá díl série s Cormoranem Strikem se nese ve stejném duchu jako první kniha. Opět velmi zdařile napsané, charaktery hlavních postav se vyvíjí a oba hlavní hrdinové mě baví. Děj je na některých místech dost vleklý, ale to už je asi prostě u autorky typické. Docela se mi líbí, že Rowlingová zahrnuje do děje i události z doby, ve které se příběh odehrává a tak ještě víc dokresluje atmosféru místa. Opět posloucháno v audioverzi a opět chválím přednes pana Olivy. Určitě se pustím do dalšího dílu.
Paní Rowling si velice vážím pro její určité názory ,které s ní sdílím.
Knížky o H.Potterovi co napsala, byla naprostá bomba, tak jsem si říkal, zkusím jak umí psát detektivky...
a ouvej...500 stran hrozné nudy...v půlce jsem to chtěl vzdát ,ale nakonec jsem to dal.
Je pravda ,že se kniha čte pěkně. Její styl je skvělý ,ale děj....hrůza. Nic se tam neděje...až na nalezeni mrtvoly , skoro bouračky atd...žádná akce ,nic !!!!
Radši zůstanu u Chrise Cartera a jemu podobní ...to je pro mě jiná liga....
Druhý díl této série jsem měla jako audioknihu. Kniha je vyprávěna ve dvou časových rovinách, ale díky tomu mu chvilkama trvalo se zorientovat. Příběh je jinak super nevěděla jsem kdo je vrah až do samého konce. Klobouk dolů nad vymyšlenou zápletkou..
Za mě lepší než první díl. Přehlednější, méně postav. Možná víc než vyšetřování mě baví rozvíjející se vztah mezi Cormoranem a Robin. Menší akce v závěru byla trochu zbytečná.
I tady je opravdu hooodně popisných částí, ale tak nějak mi to vadilo méně, než v Kukačce.
Závěr je napsaný úplně stejně. Detektiv si uvědomí, kdo je vrah a pak už to jede.
Jdu s chutí na třetí díl.
PS: seriál je taky dost dobrý a velmi podobný
Rowlingová je prostě dobrá spisovatelka. Oproti předchozí Kukačce mi Hedvábník přišel ještě o level výš a já si jeho čtení ohromně užil. Literární zázemí děje bylo zajímavé, vraha jsem vůbec neuhodl. Moc se mi líbilo vykreslení postav - zejména vztah mezi Strikem a Robin je dobře pojatý a už dostává pevné obrysy. A krásný popis Londýna mě opět nalákal k jeho návštěvě. Na další díly se těším.
Nerozumím šílenství kolem této série. Mezi fanoušky se nazařadím. Vadí mi vysoký počet stran a pro mě až příliš rozvleklý děj. Rowlingová je opravdu velký grafoman. Jediné, kvůli čemu jsem si přečetla i druhý díl je postava Strika a zvědavost, jak se bude dále vyvíjet. Představa, že bych kvůli němu měla přečíst ještě pár tisíc stran, než se vůbec doberu do konce této série mě trochu děsí.
Pomalejsi rozjezd nez v pripade prvniho dilu, ale zase jsme se uz nemuseli seznamovat s ustredni dvojici. Zhruba od poloviny byl pribeh hodne poutavy, posledni ctvrtinu jsem zvladla behem jednoho dne. Opet vyborne napsano a vraha jsem neodhalila.
Dobré čtení, trošku jsem měla zmatek v postavách, do poslední chvíle není jasné kdo je vrah. Důvod vraždy trošku překombinovaný?
Joanne Rowlingová, píšící detektivky pod pseudonymem Robert Galbraith, má komerční úspěch i v této oblasti. Je to první detektivka této autorky/autora, kterou jsem četla (mám ji z knihovny). Druhou (Smrtící bílá) jsem dostala jako dárek, tak se na ni chystám posléze.
Pokud to mohu shrnout několika slovy, tak Galbraith nepřináší v žánru nic nového, je to zručně napsaná, naprosto komerční, mainstreamová detektivka. I detektivka se dá napsat výtečně a tak, že daleko přesahuje meze žánru, namátkou musím zmínit třeba Thomase Perryho či Tanu French, a samozřejmě mnoho dalších, skvělých autorů.
Hedvábníka přečtete za dva dny, protože děj pěkně běží a vy jste zvědaví, to Rowlingová dobře umí. Ale za měsíc už si nevzpomenete. Ona vždycky čtivost nemusí být v přímé úměře s kvalitou, ale to víme. Zkrátka ničím nevybočující průměr.
Trvalo mi dlouho se začíst, ale konec mě vtáhl. Za mě slabší než první díl, ale je to i tím, že tady mě oběť moc nezajímala. Pořád mě to ale dost bavilo.
vraždy Londýn napětí brutalita zfilmováno – TV seriál soukromý detektiv vyšetřování
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |