Hodvábnik
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Keď spisovateľa Owena Quinea vyhlásia za nezvestného, jeho manželka sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea. Najskôr si myslí, že sa len na niekoľko dní vytratil, aby mohol byť osamote – ako to už v minulosti urobil – a tak od detektíva chce len, aby ho našiel a priviedol domov. Počas Strikeovho vyšetrovania sa však zistí, že v prípade ide o viac ako si Quineova manželka myslí. Nadaný autor práve dokončil „jedovatý“ rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život. A je tak množstvo podozrivých, ktorí by mali dôvod spisovateľa umlčať...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
The Silkworm, 2014
Hmm... Po prvním díle mě Hedvábník tak nějak zklamal. Nevadí mi, že hlavní byl v knize život Cormorana a Robin, ale celkově zápletka a vyšetřování vraždy bylo takové divné... Občas mi to přišlo, jako by autorce šlo jenom o to šokovat a být strašně brutální. Vlastně toho vyšetřování tam nakonec tolik nebylo... Sem tam jsem se přistihla, že jsem přečetla stránku a vůbec jsem nevěděla o čem. Musela jsem se v těch nudnějších pasážích dost vracet. V Harry Poterrovy to bylo super, ale do detektivky mi to úplně nesedí. Doufám, že "Ve službách zla bude zajímavější".
Další kniha z detektivkové série JK Rowlingové. Oceňuji opět originální volbu prostředí, kde se děj odehrává.
Tohle obstojí jedině v případě, že budete číst celou sérii. Dobrá polovina knihy se totiž točí kolem vztahů, zázemí a okolí Strika a jeho sekretářky. Větší napětí než samotné vyšetřování ve mě vyvolávalo očekávání, jestli se spolu ti dva vyspí ještě v tomto dílu, nebo si to autorka nechává až na některý z příštích. A to není dobré. (Předchozí díl jsem nečetl a na následující se taky nechystám.)
Líbil se mi víc než kukačka! Je to dlouhý a ukecaný, akce spíš žádná, zato dialogy skoro real time. V Potterovi mi to vadilo, protože to zdržovalo od děje, ale sem to pasuje. Důstojný dědic britské detektivní tradice!
Samotný zločin a vyšetřování si drží kvalitu. Knihu ale dále obohatilo vyprávění okolo (rozvíjení linky s Robin a Cameronovým životem). Pro mě lepší než debut.
Tohle je průměrné čtení. Celkově mdlé a vlažné. K dočtení knížky jsem se musela hodně nutit.
Stejně jako dalším se mi zdálo volání kukačky lepší. Tak nějak jsem to přečetl, ale bylo to nezáživné a zdlouhavé. To nejzajímavější na té knize byl vztah mezi Robin a Strikem, ale tak by to asi být nemělo, ne? Do další knihy už se asi nepustím...
Mně se knížka moc líbila, napínavá do poslední chvíle a už se moc těším na Ve službách zla. :-)
Volání kukačky jsem přečetla jedním dechem. Pro Hedvábníka mi zbyly jen oči pro pláč. Celou tu dobu mě víc a víc nezajímalo, kdo je vlastně vrahem tak nesympatické oběti, o podezřelých ani nemluvě, utahané popisky okolí mě doslova vyčerpávaly. Knihu jsem dočetla, nemám ve zvyku knihy odkládat, ale v tomto případě jsem možná měla.
Bída když mě na detektivce nejvíc baví vztahová linka a kdo je vrah mě až tolik nezajímá. Nicméně charakteristika postav je jako vždy dokonalá.
Volání kukačky jsem přečetla rychle, kniha mně i bavila. Hedvábík se s ní bohužel nedá srovnávat.
Četla jsem strašně dlouho a nebavila mně. Jediné co bylo na knize zajímavé byl konec.
Váhám jestli se vůbec pouštět do dalšího dílu.
Průvodce po londýnských hospodách a pro jízdu taxi po Londýně.
Příběh zasazený do literárního prostředí je sice zdlouhavý, ale čtivý.
Poslední jízda taxíkem působila víc komicky než dramaticky.
jak jsem si nebyla Voláním kukačky jistá, tak do Hedvábníka jsem se okamžitě ponořila. Vše perfektně promyšlené, žádné nesrovnalosti, krásně to ladilo.
Detektivka s literární zápletkou, klasicky výjimečný detektiv Cormoran Strike, fešná asistentka, pomsta, svět chudých a bohatých, talentovaných a netalentovaných. Za mě průměr.
Brilantní! Zdá se mi, že žijeme v době detektivek, knih i tv seriálů. Napsat proto tak trochu jinou detektivku, neříkám více či méně napínavou, chce dnes už holt fištróna. Pravda, nemám na svém kontě příliš mnoho knih krimi žánru. Tady jsem ale rozhodně neprohloupila. Galbraith/Rowling mě opět překvapila. A stačil ji k tomu jeden invalida, soukromé očko s nožní protézou. Nestačil, jistě že ne :-). Oproti Kukačce se nořím do mnohem hlubších temných vod lidské povahy, kterou autorka dokáže v každé jednotlivé postavě úžasně plasticky popsat a vypointovat. Stránku po stránce mě obklopují intriky, nenávist, pomstychtivost, žárlivost. Ale i odhodlání, odvaha a touha po spravedlnosti. Rovněž zápletka je podstatně komplikovanější, ovšem i podstatně morbidnější. A to vše probíhá v jinak poetickém, oduševnělém literárním světě. V závěru mi na mysli vytanul Bulgakovův Mistr a Markétka. Pravda, srovnání kulhá na obě nohy. A přece. Vidím paralelu s literárním světem i ďáblem, kterému Bulgakov dává lidské rysy, zatímce Galbraith dává lidem rysy ďábelské. Vážně dost dobrý literární krimi počin.
Hedvábník se mi líbil. Pomalejší rozjezd, rozsah a množství popisů okolo mi u detektivek úplně nevyhovuje, ale zápletka i vyšetřovací dvojice se mi líbili hodně, a tak mi ta délka nakonec až tak nevadila. A líbilo se mi i to množství podezřelých, takže až do konce byla knížka napínavá. Hedvábník je za mě lepší než Kukačka a jsem zvědavá na další díl. Za mě 4*.
(7/18)
V poslední době mi přijde, že se autoři předhánějí ve vymýšlení morbidních zápletek. Jinak příběh napínavý, podezřelí jsou chvílemi všichni a nakonec je to stejně někdo z méně čekaných.
Knihy od Roberta Galbraitha zkrátka nezklamou. Tento díl s sebou nese úžasnou atmosféru, přestože se zde stal tak hrůzný zločin. Bavilo mě to od začátku až do konce, nemohu jinak než doporučit.
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
(SPOILER) Kniha pojednáva o spisovateľovi, ktorý sa na niekoľko dní "vyparil" - pripomína mi to A. Christie, ale, žiaľ, v tomto prípade to skončilo smrťou spisovateľa. Súkromný detektív, ktorým je Cormoran Strike nájde jeho telo. Táto kniha je voľným pokračovaním knihy Volanie Kukučky, na základe nich bol spracovaný miniseriál ... Takže odporúčam pre čitateľov, ktorí majú radi detektívny žáner z prostredia Anglicka, Londýna.