Hypnotizér

Hypnotizér
https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74711/bmid_detektiv-joona-linna-joona-linna-hypnotizer.png 4 6267 6267

Detektiv Joona Linna série

Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat pomocí hypnózy. Jedné prosincové noci ho probudí zvonění telefonu. Volá mu detektivní inspektor Joona Linna z nemocnice ve Stockholmu a prosí ho, aby okamžitě přijel k případu malého chlapce, který je v bezvědomí, ve velmi kritickém stavu. Erik je jedinou nadějí, jak může policie chlapce vyslechnout a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Doufají, že vraha vystopují a zachrání jeho starší sestru dřív, než bude pozdě. Erik se však praxi hypnotizéra nevěnuje už deset let a je rozhodnutý, že hypnózu už nikdy provádět nebude. Žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky, a proto Erik prosbu policie odmítá. Když se však Erik konečně nechá přesvědčit, všichni se rázem ocitnou ve víru nečekaných událostí. Tyto události bez varování udeří plnou silou do Erikova života. Erikův syn zmizí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. Jedině tak má šanci zachránit život svému synovi. Dotisk v r. 2015... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Host

Hypnotisören, 2009

Vesela_Veverka
31.01.2025 3 z 5

(SPOILER) {E-kniha} Tož dobré to bylo. Dobré. Ale čekala jsem víc vzhledem k tomu, jaké haló se vytvořilo kolem jména Lars Kepler. Jedním dechem jsem přečetla oddíl před 10 lety. Ale místy mi příběh přišel až moc šroubovaný, např. neznámý finský stařeček při závěrečném tažení, podříznutý milenec nebo divočina při akci v doku. Ale zápletka zajímavá, všechno dobře dopadlo, kluk přežil, zlo bylo potrestáno, doktor měl ve výzkumu pravdu a nevěra byla odpuštěna.

Jack93
27.01.2025 4 z 5

Začalo to jako spanilá jízda, jež postupně nabírala na rychlosti. Úplně jsem se do děje ponořil a brzy se ocitl téměř v půlce. Pak však následovaly den dva vynucené pauzy, a když jsem se vrátil zpět do akce, už to nebylo ono. Trochu mě zklamala hlavní dějová linka, která ve své podstatě v průběhu příběhu ustoupila do pozadí stejně jako komisař Joona Linna. Také mi ne vždy seděl styl vyprávění. Mé počáteční nadšení na konci trochu opadlo, proto nakonec volím čtyři hvězdičky. Řečeno slovy klasika: Byla to holt Keplerova prvotina. Věřím ale, že s přibývajícími díly autoři vše vyladili.

LucieVN
24.01.2025 3.5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha.

Byla to první kniha od Keplera, kterou jsem četla/poslouchala. Začátek mě zaujal, ale zhruba v druhé části mě příběh malinko přestal bavit. Josef, pokemoni, Eva, Maya, Simonina matka a spoustu dalších částí podle mě hodně odvádělo pozornost od hlavního příběhu a troufám si říct, že hlavně začátek zastínil celou hlavní zápletku.
Hlavní detektiv Joona Lima je tam méně, než jsem očekávala a přitom mi jeho postava přišla jako velmi zajímavá.
Nebavily mě části s hypnoterapií nebo části s Mayou, ty podle mě nemusely být tolik rozvité.
Konec knihy pak můj celkový dojem zlepšil.

Bavil mě přednes předčítajícího, pana Rímskeho- byl fantastický. Možná díky němu jsem hodnotila víc.

Tripedalia
20.01.2025 2.5 z 5

Velké zklamání s ohledem na to, kolik zde má kniha procent. Ano, kniha je čtivě napsaná, ale to je asi její jediné plus. Spousta nelogických nebo spíš za vlasy přitažených momentů, dva pro mě úplně nesouvisející příběhy, postavy divné, krvák bez zjevného důvodu. Mnoho věcí v příběhu úplně zbytečných (k čemu je mi informace, že hlavní postava měla na začátku vztahu sex 4x denně na opuštěné pláži?!) a naopak spousta věcí popsaných dostatečně není. Několikrát jsem měla pocit, že jsem omylem otočila více stránek najednou, ale ono ne, jen to prostě nenavazovalo.. Tak nějak všeho moc a je z toho velké nic.

Teddy2023
16.01.2025 3.5 z 5

Četla jsem, když série začala teprve vycházet, děj rychle plynul, jelikož celý příběh obsahoval krátké kapitoly a autorská dvojice nekladla tolik důraz na popis.
Jako začínající díl série mi přišel fajn, ne moc náročný ani nudný.

Reganjames
05.01.2025 4 z 5

Na Keplera som sa tešila, milujem severské krimi. Kniha bola dobrá, niektoré pasáže však veľmi zdĺhavé, priveľa paralelných príbehov, pár celkom nezmyselných dier v príbehu. Celkovo to pôsobilo na krimi pomerne "mäkko".

majavcelicka
30.12.2024 5 z 5

Četla jsem ji po kouskách v tramvaji. A pořád to nebyla kniha od které bych se neodtrhla. Až na konec, který jsem četla na dovolené v chatce, kde dávají lišky dobrou noc. No pak jsem se bála jít i na záchod

veronika8887
29.12.2024 5 z 5

Kvalitní detektivka. Vřele doporučuji

martineden
24.11.2024 5 z 5

Skvělá série, nekompromisní severská detektivka. Doporučuji

tereziehl
09.11.2024 2 z 5

Audiokniha

Tohle asi nebylo nic pro me. Poprve jsem dala sanci Keplerovi a jeho severskemu krimi, za me to bylo ale natahovane a protkane snad tisicem nesourodych linek. Moc se mi to nelibilo, vcetne rozuzleni. Mam spoustu nezodpovezenych otazek a zaroven me odpovedi na ne tolik nezajimaji. Nedokazala jsem udrzet pozornost na vsech drobnych souvislostech, ktere spolu stejne nesouvisely. Hlas pana vypravece byl osvezujici a myslim, ze k pribehu velmi sedel, vadilo mi ale, jak emoce kazde postavy zahral vicemene stejne a pro me celkem neprijemne. Bud zbytecne vybusne nebo zvlastne ufnukane.. Asi Keplera necham jinym. :)

martianekk
30.10.2024 5 z 5

Skvělý psychothriller od Keplerových. Miluji tajemné severské kriminálky a zde bylo opět napětí, mystično, skvělý Joona Linna a dramaticky napsaný příběh s neočekávaným rozuzlením.

NelushkaM
21.10.2024 5 z 5

Jsem ráda, že jsem touto knihou začala sérii úžasných a napínavých knih. Doporučuji přečíst všem milovníkům severských detektivek!

evka11
19.10.2024

Knihy těchto maželů jsou strhující - i když objemné, nedají se prostě odložit....

Mi-šu-le
19.10.2024 audiokniha 4 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audioknihu ve skvělém podání Pavla Rímského, jeho hlas je skvělý a dokonale se k příběhu hodí. Kniha se líbila a těším na další případy Joona Linny. Knihu doporučuji, ačkoli hodnotím "jen" 4*, jelikož jsem v tomto žánru četla lepší. Podle hodnocení se mám ale s dalšími knihami na co těšit.

Morgaine07
15.10.2024 5 z 5

Přečteno během několika dnů. Napínavý příběh od začátku až do konce. Joona i Eric jsou velice zajímavé postavy. Líbilo se Švédské prostředí. Už se těším na druhý díl. Jednička byla opravdu pecka. Knihu doporučuji.

KerliDepp
14.10.2024 2 z 5

Od Keplera moje první kniha a jsem zklamaná. Přišla mi zbytečně zdlouhavá a "přeplácaná" chvilku čtete o Josefovi, pak se do toho zaplete dětská násilnická skupina s pokémonama a od poloviny nečtete nic jiného než jenom příběhy x dalších lidí, kteří docházeli na sezení k hypnotizérovi nehledě na to, že tyhle kapitoly mě neskutečně nudili jelikož čtete jedno a to samé dokola a k tomu všemu mi ani jedna z postav nebyla sympatická. Nejapné žárlivé scény od Simony a věčné vyhrožování o rozchodu mi brnkaly na nervy.
SPOILER! Pan detektiv se velice rád chlubí tím, že každého najde a vynucuje si pochvalu druhých. Ehm, Josefe Eka nechytil ani detektiv ani policie ale sám přišel ke dveřím své sestry. Asi tak jako mladého Benjamina vypátrá samotný otec. Ale ano pane Joone Linno! Jinak máte pravdu, všichni se našli.
Nejasností bylo více než dost. Jedna z nich je když Kenneta srazilo auto domluvil se s dcerou na schůzce za 10minut. O několik dní se teprve dcera dozvídá, že má otce v nemocnici. Jak mohl znát Shulman pacienta od Erika? A tak jasně potom říci, že volal Jussi? Kdo byl ten muž, kterého zahlédl Kennet nahlížet do baráku?
Co se týče detektivních příběhů tak Nesbø a Brownová. Každopádně dám Keplerovi ještě šanci.

pakoshka
13.09.2024 3 z 5

Můj první Kepler. Jako jo, dám tomu ještě šanci a nějakou Keplerovinu si přečtu, ale že bych byla nadšená, to vůbec. Opakování už řečeného, divné postavy.

Metuje
28.08.2024 2 z 5

(SPOILER) První kniha od autora/ů, musím říct, že jsem docela zklamanej. Obecně vychvalovaná série, která má patřit mezi ty nejlepší severské detektivní kousky. Ve srovnání s Larssonem (kterému se prý manželé chtěli přiblížit) nebo Nesbøm však naprosto nemají šanci. Kapitoly jsou rychlé, děj relativně rychle uteče, ale hodně textu je pouhou výplní a postavy pro mě nebyly příliš zapamatovatelné. Hodně lidí vyčítá Nesbømu jeho dramatické, až přehnané konce, tady však byla scéna s autobusem až komická. Určitě dám sérii ještě šanci, ale oproti prvním dílům Harryho Holea nebo Millénia tedy znatelně horší zážitek.

Elapheg
08.08.2024 5 z 5

Moje první kniha od dua Larse Keplera a chci napsat, že to byla kvalitní severská detektivka. Kniha to byla dost ostrá, někde mezi Stefanem Ahnhemem a Helen Fieldsovou, atmosféra příběhu ponurá, ale jinak jsem si čtení užil a jsem velmi rád, že jsem se do knihy pustil. Měl jsem zde ještě nějaké rezervy ohledně ostrosti, ale jinak se mi zápletka s hypnózou moc líbila a konečný dějový zvrat mě velmi překvapil. Na styl psaní v přítomném čase jsem si také zvyknul rychle. Komentáře na knihu se různí. Někdo je zklamaný, někdo nadšený. Já se řadím mezi spokojené čtenáře a jsem rád, že mám doma celou sérii. Zde děkuji za recenzi uživatelky: moudivlacek, díky které jsem si knihy zakoupil a nelituji. Děkuji Ti za Tvůj čas. :-) O knize: Psychiatr a specialista na hypnózu Erik Maria Bark má prosincové noci telefon od komisaře Joony Linny, který žádá Erika, aby se dostavil do nemocnice, kde je hospitalizovaný přeživší člen rodiny, který přežil brutální vražedný útok na svou rodinu. Přežil jen on a jeho nejstarší sestra je nezvěstná. Rozbíhá se závod s časem. Komisař Linna žádá Erika, aby pacienta zhypnotizoval, aby se dozvěděli od něj, kdo rodinu povraždil. Erik se zprvu zdráhá pacienta zhypnotizovat, protože s hypnózou před 10 lety skončil. Nakonec se však nechá umluvit a pacienta zhypnotizuje. To co se dozví, započne řetězec následných událostí. Erik se bude muset porvat se svými démony z minulosti a znovu se do ní ponořit, aby se mu podařilo s komisařem Linnou případ vyřešit. A nakonec zde půjde i o Erikovu rodinu. Za mě velká spokojenost, bylo to ostré akorát, smysluplnný děj, výborná zápletka, napětí, zvraty, démon z minulosti u Erika a komisař, který je také sympatický. Pět hvězd a dopručení spíše pokročilejším detektivkářům, kterým brutální scény a temná atmosféra příběhu nevadí.

Cassidy.L
22.07.2024 5 z 5

Velmi čtivý příběh s nečekaným dějem i koncem