Paganiniho smlouva

Paganiniho smlouva
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113037/bmid_paganiniho-smlouva-6O1-113037.jpg 4 4373 4373

Detektiv Joona Linna série

Po neuvěřitelném světovém úspěchu knihy Hypnotizér se autorská dvojice vystupující pod jménem Lars Kepler vrací v plné síle. Je vlahá červnová noc. Šedomodrou hladinu brázdí opuštěná loď. Všimne si jí starý rybář, vystoupí na palubu a člun prozkoumá. V kajutě sedí dívka, v dlouhých černých vlasech má vetknutou sponku s bílou holubicí — symbolem míru. Je mrtvá ... V salonu luxusního bytu je nalezen oběšený muž. Oprátka je připevněna k lustrovému háku, v místnosti však není jediný kus nábytku, na který by se mohl postavit... Vyšetřování obou záhadných úmrtí se ujme kriminální komisař Joona Linna. Záhy zjišťuje, že utopená dívka i oběšený muž jsou oběťmi monstrózního zločinu.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ekniha , Host

Paganinikontraktet, 2010

EliCZ
17.01.2019 2 z 5

Fúha... odkud začít? Kniha je jistojistě po spisovatelské stránce dobře napsaná, ale po přečtení Paganiniho smlouvy mám chuť s Keplerovkama přestat a přemýšlím, jestli to má vůbec smysl číst. Zrovna u tohoto dílu jsem měla problém knihu dočíst.

POZOR - MOŽNÉ SPOILERY V TEXTU

Děj mě nebavil. Téma též není můj šálek kávy. Žádná postava mi nepřišla sympatická. A proč by taky měla být?

1. Joona Linna. Severský James Bond s tajemnou minulostí, ke které je nám vždy jen minimálně hozena nějaká indície. Detektiv je tak trochu psychicky nestabilní a nesmrtelný . Nechápu občas jeho uvažování. Třeba při identifikaci pachatele:
SVĚDEK- „To není on,“ ale naprosto všichni tohle prohlášení ignorují.
JOONA - „Jen se ještě na něco mrknu.“
O dvě kapitoly dál (!!!!) si Joona uvědomí svou chybu, že to NENÍ PACHATEL.
Jakože WTF??? Jsou všichni úplně hloupí?

2. Saga Bauerová. Víla, víla, nádherná bytost, víla, dokonalá žena, víla... Jasně, chápeme, že je nadpozemsky nádherná detektivka, ale pořád v knize upozorňovat, jak jsou z ní všichni paf, protože vypadá jako křehká víla a má ve vlasech zapletené barevné stuhy. To mě jako čtenáře po chvíli přestane bavit.

3. Penelope, Viola a Björn.
Prapodivná trojice. Vlastně jsou v knize úplně nepodstatní, byť se jeví jako hlavní postavy. Téměř všechny kapitoly s nimi jsou vlastně jen o tom, jak utíkají (kromě Violy, ta byla nalezena hned na začátku mrtvá na lodi). Penelope je vlastně ustrašená holčička, která má nevyřešené problémy s matkou. Björn je... počkat... jaký on vlastně je a o co mu v knize jde? Nic moc se o něm nedozvíte, kromě toho, že si chtěl přijít k penězům.

4. Axel Riessen, Robert Riessen, Beverly Anderssonová
Axel je bývalý hudební génius a nový generální ředitel Inspekce pro vývoz strategického zboží. Má poruchy se spánkem kvůli sebevraždě dívky z jeho minulosti. Jediný, kdo mu pomáhá se spánkem je patnáctiletá Beverly Anderssonová, která se léčila na psychiatrii. Bratr Robert je houslista - o kterém nic víc nevíme.

Ale o čem vlastně celá kniha je?

Penelope Fernandezová je mírová aktivistka a předsedkyně Švédské společnosti pro mír a odzbrojení. Má dlouhodobou známost s Björnem Almskogem, barmanem z klubu Debaser. Penelope Fernandezová měla na skleněné výplni dveří mezi halou a obývacím pokojem přilepenou fotografii. Ten snímek někdo pořídil ve Frankfurtu na jaře 2008. Na snímku je Palmcrona (oběšený generální ředitel), Pontus Salman (ředitel zbrojovky), Rafael Guidi (známý nebezpečný obchodník se zbraněmi) a Agathe al-Hadžíová (která pracuje pro súdánskou vládu jako vojenská poradkyně a má velice blízko k prezidentu Umaru al-Bašírovi).

Na fotce jsou zachyceni při schůzi ohledně velké dodávky licencované munice pro súdánskou armádu. Obchod byl vyhodnocen jako relevantní a bezpochyby by ho také realizovali, kdyby pak nevydali zatykač na prezidenta al-Bašíra. A pak tedy z obchodu údajně sešlo.

Díky prstokladu na hudebních nástrojích (na fotografii je v pozadí smyčcové kvarteto) se Axelovi podaří odhalit o jakou hudební skladbu se jedná a díky tomu vystopují přesně den, kdy byl snímek pořízen.
Schůze proběhla až po zatčení prezidenta v době, kdy platilo totální embargo na vývoz zbraní. Obchodování s válečným materiálem bylo protizákonné.
Jenže Agathe al-Hadžíová potřebovala munici a druzí si chtěli namastit kapsy.
Rafael Guidi rozjel se Súdánem obří kšeft a na fotce uzavřeli dohodu (podepsali Paganiniho smlouvu, nezrušitelnou smrtí a zavázanou loajalitou) o velké dodávce munice do Keni. Oficiálně se jedná o vývoz do Keni, jenže ta zásilka bude z Keni pokračovat. Jde o reexport do Súdánu,
Stejná munice, stejný kšeft. Po uvalení embarga prostě Súdán škrtli a namísto něj do smlouvy napsali Keňu.
Jenže díky vydírání, které zkusil Björn na Palmcronu vyplave fotografie na denní světlo a tím se rozjel kolotoč vražd.

A proč "PAGANINIHO"? Protože se celou knihou prolínají moudra o hudbě a Rafael Guidi sbírá hudební nástroje, na které hrál Paganini.

Závěrem už jen to, že kdyby byla kniha o 300 stran kratší, nic by se nestalo a rozhodně bych si ji zařadila mezi knihy, které bych si někdy přečetla znovu. Za mě je zbytečné číst o tom, kdo má jakou rtěnku a na ruce lak na nehty v odstínu tom a tamtom, jestli je květináč, kolem kterého utíká vrah červený, nebo modrý... Raději propracovat dějovou část, než se zabývat každým mravencem na podlaze.

p.pavlina
13.01.2019 5 z 5

Velmi napínavé, ale bohužel krapet překombinované, až jsem se občas trochu ztratila.

Marta08
09.01.2019 5 z 5

Byla to napínavá jízda od začátku do konce. Joona dostal mnohem větší prostor oproti Hypnotizérovi, poprvé se setkáváme i se Sagou. Já mám politická témata ráda, takže za mě spokojenost.

Ivulka432
04.01.2019 2 z 5

Pro mě přesně: nechápu, co na tom všichni mají. Chtěla jsem už mít knihu přečtenou. Zbytečné odbočky až skoro do pravěku a na mě zbytečně překombinovaný děj. Asi Lars Kepler není zkrátka autor detektivek pro mě. Zítra už z knihy nebudu vědět absolutně nic.

Nyoko
03.01.2019 3 z 5

Napínavé čtení od začátku až do konce. Jen mi místy přišel příběh až moc překombinovaný a zbytečně dlouhý. Nicméně jsem se od knížky nemohla odtrhnout a přečetla jí za dva dny. Joona Linna mě baví, ale dám si od něj chvíli pauzu.

ivoiro
30.12.2018 5 z 5

Tak tohle byla hustá a napínavá jízda od začátku až do konce. Knize patří nejvyšší hodnocení.

Vlčice7
17.12.2018 5 z 5

Opět kniha nezklamala!

hanka9238
06.12.2018 5 z 5

Jejich knihy mám moc ráda, prostě napínavé od začátku až do konce...

PPardinio
03.12.2018 4 z 5

Opět velice poutavé čtení, ve kterém dostal již značný prostor Joona Linna. Místy jej navíc doplňovala Saga Bauerová, která mě prostě hodně baví. Přiznám se, že začátek se rozjel velice dobře, střed knihy byl neuvěřitelně poutavý, ale závěr se zde příliš nepodařil. Gradace se mi totiž zdála kostrbatá, a proto hodnotím za 4 hvězdičky.

KaiShun
27.11.2018 5 z 5

První díl mě nevtahl do děje jako tento. Tady je konečně hlavní hrdina hlavním hrdinou. Pobavila mě postava Sagy, určitě nejde přehlédnout určitou podobu s postavou ze serialu Most. Ten konec jsem čekal daleko napínavější, temnější a vice vygradovaný ale i přesto dávám maximum. Navíc jsem zase o něco chytřejší co se týče znalosti hudby, teda doufám :-D

Lethania
27.11.2018 4 z 5

Mnohem lepší díl než ten první. Tentokrát jsem se začetla už na prvních stránkách a nemohla jsem přestat číst, jak napínavé to bylo. Pravda, žádné velké odhalení se tu neobjevilo, ale i tak se jedná o kvalitní detektivku. Další díl si určitě přečtu.

kacaaba
26.11.2018 4 z 5

Tak tento díl se mi líbil víc než Hypnotizér. Je pravda, že Linna je něco mezi Jamesem Bondem a Chuckem Norrisem, ale vtipně. Příběh pro mě trochu přitažený za vlasy, ale nenudila jsem se a vtáhl mě do děje. Jsem zvědavá na další.

Martina23275
17.11.2018 5 z 5

Moc pěkná knížka. Mělo to pěknou zápletku a rozluštění. Konec byl opravdu zajímavý

Mája777
11.11.2018 5 z 5

Lepší než Hypnotizér. Už se chystám na další díl.

spdb
07.11.2018 4 z 5

Serie komisare Jony Liny me bavi. Ty konce jsou urputne, kdyz se situace destkrat vyhroti a preleva. Pusobi to jako scenar. Paganiniho smlouva ma zajmavy namet a evropske realie tahnou.

ivzu77
31.10.2018 4 z 5

Věděla jsem, že to bude čtivé, napínavé, nepustí mne to z děje .... za mne dobré čtení, pustím se určitě i dalších dílů s detektivem JL.

jfialova
22.10.2018 3 z 5

Nejslabší kniha celé série. Téma mi nesedělo a myslím, že též autorská dvojice se v něm nějak ztrácela. Jako by chtěli Joonu Linnu napasovat do role Jamese Bonda, což se stejně nepovedlo. Tři hvězdy dávám za čtivost a za to, že celá série je jinak výborná.

Katulinka69
21.10.2018 5 z 5

Keplerovky jsou moje srdcovka.

oleg
21.10.2018 5 z 5

Opět pěkné čtení,tyto knihy ani nepotřebují komentář,zkrátka super......

Disinka
20.10.2018 5 z 5

Opet vyborna detektivka... trvala mi chvilku dele ale opet jsem si posusnal ;-)