Stalker
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Stalker, 2014
Nebudu extra hodnotit jednotlivě - kromě Paganiniho smlouvy se mi líbily všechny díly. Joona mi vyloženě sedl, je mi sympatický, nevtíravě se mi vetřel pod kůži, rozumím jeho jednání...
Styl psaní mi sedí nejvíc ze všech seveřanů, které jsem kdy četla. Jednoznačně favorit.
Zápletka a napětí super, ale čtenář by měl od Keplerových nejdříve přečíst Hypnotizéra, Paganiniho smlouvu, Svědkyni ohně, Písečného muže a pak až Stalkera, aby mu chování komisaře Joony Linny dávalo smysl. Bohužel jsem nejdříve četla Stalkera a tak jsem byla z komisaře víceméně zklamaná. Až když jsem přečetla ostatní knihy ze série - tedy již popořadě - mohu popravdě prohlásit, že Joona Linna je můj druhý nejoblíbenější detektiv.
Nápad dobrý, aj sa to ľahko čítalo. Ale to je všetko.
Posledných cca 100 strán - to boli nekonečné opisy všetkého (ne)možného, napr. ako policajt zatváral okno na aute a nechtiac do neho zasekol nejaký druh motýľa.
SPOILERY:
Jackie a Erik sú asi nesmrteľní. Inak si neviem predstaviť, ako mohli v relatívnom zdraví prežiť všetky tie zranenia.
Neviem si predstaviť, že by nadriadení nechali policajtku v takom štádiu tehotenstva "len tak" viesť takýto prípad, chodiť do terénu... Je zázrak, že to prežila ona a aj jej dieťa.
Takže kopec vecí poriadne prehnaných a pritiahnutých za vlasy.
Posloucháno jako audiokniha. První seznámení s Lars Kepler. A ufff, budu si muset dát od něj na chvíli pauzu. Příběh byl promyšlený, ale popis místy velmi naturalistický a někdy zbytečně zdlouhavý.
Chápu, že tyhle kriminálky je třeba brát s jistou nadsázkou, ale tohle bylo chvílemi až příliš absurdní a překombinované ... Mimo jiné - nechápala jsem averzi policajtů vůči Joonovi, který tu hrál navíc pouze vedlejší roli, protože tu hlavní měl (už zase) Hypnotizér, potom ta prapodivná (ne)schopnost policie, ani mi není moc jasné, jak vrah (vzhledem k tomu, kdo to byl) beze stopy dostal videa na web ... našlo by se toho víc. Jsem zklamaná ...
Skvělá kniha, ve které se snoubí napětí, detektivní zapletka. Nejlépe se mi četla pod peřinou, protože sem tam mi běhal mráz po zádech!
Mojí první knihou od tohoto autora. Do první poloviny, možná až dvou třetin jsem se prokousávala opravdu dlouho a nemohla jsem se donutit číst více jak po třech kapitolách. Napínavé a zajímavé vraždy a jejich vyšetřování, střídali dlouhé (a často i na první přečtení nesrozumitelné) popisné pasáže, které se dali snad jen přeskakovat. Druhá polovina? To byla snad úplně jiná kniha! Stránky plné akce, bylo to napínavé, živé. A závěr mě opravdu dostal!
Má první kniha od L. Keplera. Nevím proč, ale prostě knihy od Keplera mi sedí mnohem více než od Kinga. Kniha je čtivá, napínavá, občas (možná víc než občas) i taková tajemná, strašidelná. Lepší detektivku než je Stalker jsem zatím nečetla. Knihu jsem měla měla tří dnů přečtenou. Byla jsem napjatá jako struna, jak to dopadne. Kdo by to byl řekl, konec je neuvěřitelný. Knihu mám již také koupenou a těším se na další příběhy s J. Linnou!
Stalker...
Celkem mě mrzelo, že pořádná část knihy byla bez Joony Linny... Vraždy žen rozplétá těhotná policistka Margot Silvermanová, které vypomáhá její kolega Adam Júsuf... Přiznávám, že zrovna Adam mi nebyl příliš sympatický... V příběhu mi velmi chyběla Saga Bauerová... Každopádně knížka byla opět velice čtivá a závěr jsem doslova hltal (možná by nemusel být až tak moc akční)...
Za mě je to tak 90 %, teď mi nezbývá, než poprosit Ježíška, aby mi donesl pod stromeček Lovce králíků... =D Takže, Ježíšku, pěkně prosím, smutně koukám...
Celkem pěkná knížka, ovšem zda se mi celkem přeceňovan a stále mi na ni bohužel něco nesedí. Některé pasáže bych zcela vynechala, třeba dlouhé pasáže viz. Erikuv útěk. Docela jsem se těšila, ale lehce mě zklamala. Příště asi budu dlouze přemýšlet, zda si od tohoto dua přečtu i další.
No já nevím....kniha je to čtivá, zápletka je zajímavá a Erik s Joonou jsou sympaťaci. Taky jsem si oblíbila slepou klavíristku a její dceru. Kniha má vše, co potřebuje správná detektivka. Ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že duo Kepler píše své knihy tak, aby se z nich stal bestseller. Prostudovali pár severských autorů, zhlédli několik amerických thrillerů a přečetli nějaký ten erotický román. Zjistili, co se lidem líbí a prostě to všechno nacpali do jedné knihy, ať už to v příběhu mělo nejaky význam nebo ne. Konec je totálně přehnaný a nereálný, vrah je superhrdina a nějak jsem nepobrala, proč posílal videa policii. Adam mi byl krajně nesympatický, to,co předvedl v hotelu bylo nechutné, taky jsem nepochopila jeho vztah s manželkou. A ta otravná těhotná vyšetrovatelka byla na holky nebo jak?
Další z dechberoucích příběhů Joony Linny. Čtenáře neustále udržuje v tempu, které nelze lehce opustit a pokud už člověk musí, tak odchází se myšlenkami, jak to bude dál a co se bude dít. A jako magnet se vrací k dalším stránkám. Rozuzlení jako vždy neočekávané, ale logické.
První polovina knihy mi přišla poněkud rozpačitá. Musela jsem se prokousávat dějem, který se mi jevil, jakože nedává smysl. Potom se to ale zlomilo, děj nabral naprosto jiný spád a závěr mi vyrazil dech.
Kepler prostě není můj šálek kávy - zkusila jsem to zlomit jeho asi nejvychvalovanější knihou, ale bohužel. Začátek jsem ještě celkem dala, ale po cca stu stránkách mě začal příběh nudit. Příliš mnoho podivných postav, podivně konajících a smýšlejících. Nesedí mi autorův styl - příliš úsečný, strohý. Přiznám se, že jsem vydržela tak do poloviny, a pak jsem dolistovala - dozvěděla jsem se, kdo a proč to dělal, a víc jsem nepotřebovala. Hvězdičky nebudu přidělovat - prostě jsme si s autorem nesedli, tak proč mu kazit reputaci.
drogy sérioví vrazi psychiatrie hypnóza církev psychické problémy psychická traumata severská krimi stalking švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Tito autoři mě zatím nezklamaly. Další napínava detektivka, s překvapivým koncem.