Stalker
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Ak sú lampy rozsvietené, môže ťa stalker vidieť zvonku, ale ak sú zhasnuté, ty neuvidíš stalkera, ktorý je už vnútri. Na e-mailovú adresu Úradu kriminálnej polície prišlo video. Niekto sa vkradol do záhrady rodinného domu a tajne nakrútil ženu cez okno. Na ďalší deň sa našlo jej telo, zomrela na následky rezných a bodných rán. Polícia dostala ďalšie video, ale neobsahovalo nijaký záchytný bod, podľa ktorého by bolo možné ženu identifikovať. A potom už bolo neskoro. Björn Kern našiel doma surovo zavraždenú manželku Susannu a utrpel takú ťažkú psychickú traumu, že vyupratoval celý dom a mŕtvu uložil do postele. Možno videl nejaký dôležitý detail, ale bol v akútnom šoku a policajti ho nemohli vypočuť. Vyšetrovatelia pri pátraní po sériovom vrahovi povolali na pomoc psychiatra a psychoterapeuta Erika Mariu Barka a ten uviedol Björna do hypnotického stavu. Lenže to, čo mu muž v hlbokom tranze porozprával, spôsobilo, že Erik sa rozhodol polícii klamať.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Stalker, 2014
Na oslavný komentář to tentokrát není. Svědkyně ohně byla víc než skvělá, ale tady jsem se chvílemi nudila, dokonce některým pasážím i zasmála, jak byly nepravděpodobné, ale proč ne. Zkuste a uvidíte :-) Každý jsme jiný.
Pro mne top dílo od této dvojice, při rozuzlení jsem nevěřila, překvapilo mě to, ohromilo....Kepler=záruka dobré knihy!
Ze začátku mě knížka bavila, pak ale přišla část u které jsem se musela z nějakého důvodu skoro přemlouvat a posledních 200 stran jsem zhltla na jeden zátach. I tak ale pro mě slabší než Svědkyně ohně nebo Písečný muž. Místy opět věci nad kterými jsem lehce kroutila hlavou. Ovšem závěr je povedený a myslím, že i překvapivý.
Tak to bylo něco,myslela jsem že ,už mě nic nepřekvapí a ono jo, čím dál tím lepší,četlo se to samo a člověk musí číst dál a dál a najednou opět překvapivý konec!!!
Začátek knihy hodně napínavý a popis z pohledu obětí mě opravdu bavil, bohužel konec mi přišel šíleně přitažený za vlasy. PS: tu těhotnou komisařku bych tam opravdu mít nemusela.
Jako všechny knihy od Larse Keplera poutavý příběh kdy nevíte kdy knihu zavřít, protože chcete vědět co bude dál. :)
Krásná kniha, občas budí pocit, že je tam "kolečko" navíc, jen výplň, ale na konci tahle výplň zapadne do celého soukolí naprosto dokonale a vytvoří nádherný hodinový strojek :o) Především úžasný kriminální zvrat mě zaujal! Vřele doporučuji.
Chvilkama jsem si říkala, že to ten Kepler už přehání... Bez Joony se prostě nikdo neobejde! Ale mě se ty detektivky s blonďatým vyšetřovatelem tak dobře čtou! Za 3 dny na dovolené bylo dočteno.
Jako vždy: perfektní, vypracované až vymazlené, důmyslné a nervy drásající. U mně osobně velmi zabodoval dovětek ohledně Joony. Takže děkuji.
Moje první kniha od L. Keplera a jedním slovem skvelé. Nemám co vytknout. Poprvé jsem se začetla hned od první stránky ne-li od první věty. Oceňuji smysl pro detail, skvělé zachycení okamžiku a přesto,žádné zdlouhavé popisování. Ani jedno slovo nepřišlo nazmar :-). Plný počet bodů!
Stalker mi přišel o něco povedenější než Lovec králíků. Za mě spokojenost a vřele doporučuji. Kniha je napínavá, místy lehce strašidelná a rozuzlení je překvapující a rozhodně vám alespoň trochu vyrazí dech.
Je to první kniha, kterou jsem od dvojice spisovatelů přečetla.
Detektivky moc nečtu, nikdy mě ani nelákaly. Ale musím říct, že po této knize se na tento žánr zaměřím asi více.
Kniha mě velice bavila od začátku do konce. Měla jsem vytipované své vrahy. Když jsem se dostala na konec knihy, tak jsem koukala jako blázen, kdo je vrah. Tato varianta mě vůbec nenapadla.
Kniha je psána velice čtivě, děj rychle běží. Je to ten typ knihy, od které se nemůžete vůbec odtrhnout a chce rychle vědět co bude dál.
Za mě určitě moc povedený kousek a přečtu si i další díla od této dvojice. Doporučuji!
knihu jsem přečetla za tři dny, tato dvojice autorů opět nezklamala, napětí od samého až do konce a překvapivé rozuzlení už se těším na další knihy
Obvyklá severská detektivka, napínavá a jako vždy zamotaná, jen mi trochu splývá s ostatními.
Na tento díl jsem se těšila nejvíce z celé série. Knize rozhodně nechybělo napětí a jedna akce za druhou. Velmi mě potěšilo, že se vrátil do příběhu Erik, kterého jsem si v hypnotizérovi velmi oblíbila. Poslední třetina knihy se četla úplně sama. Bezva čtení!!
Musím ale stejně hodnotit čtyřmi hvězdami. Nelíbila se mi postava Margot, která byla naprosto zbytečná. Také mě zarazilo, že Kepler popsal počáteční zdravotní stav Joony prakticky na umření a vzápětí mu nic není a má fyzičku špičkového atleta.
Ale jinak skvělé počtení. Čte se jedním dechem.
Posledných 100 strán absolútna "psychiatria". To len severania vedia napísať taký "psycháč" :-)
drogy sérioví vrazi psychiatrie hypnóza církev psychické problémy psychická traumata severská krimi stalking švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Myslela jsem, že Písečný muž je vrchol této spisovatelské dvojice, ale to jsem se spletla! Stalker má skoro 600 stran, přesto jste najednou na konci a ani nevíte jak. Příběh je plný napětí, akce, brutality a záhad. V knize není nudné místo a stránky se obracejí sami. Dokonale vymyšlená zápletka, kde se prolíná minulost s přítomností. Záhadný a krutý vrah žen, který už kdysi vraždil nebo jeho následovatel? Kterou oběť si vybere teď? To zde řeší tým vyšetřovatelů, tentokrát v čele s detektivkou Margot Sommervillovou. Konec je překvapující, šokujucí a nepředvídatelný. Jen musím podotknout to, co říkám od začátku celé série... Joona Linna je zde opět vedlejší postava. Na mém hodnocení to ale neubere. Skvělý krimi thriller!