Modré stíny
Michal Sýkora
Detektivové od Nejsvětější Trojice série
Jednoho listopadového rána uklízečka nalezne docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně. Souvisí vražda s jeho dlouhodobou snahou o odvolání univerzitního kvestora kvůli podivným machinacím při rekonstrukci historické univerzitní budovy? Proč vrah riskoval a střílel přímo v budově? Kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta? Těšit se můžeme na druhé pokračování ze série detektivních románů, jejichž protagonisty jsou olomoucká policejní komisařka (a fanynka Boba Dylana) Marie Výrová, přezdívaná Velká sova, a její mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Nitky vyšetřování případu, který se zprvu jeví jako běžná lokální zpronevěra, zavlečou postupně své kladné i záporné hrdiny do bažiny bezskrupulózního prospěchářství, klientelismu a korupce stoupající do nejvyšších pater politiky. Stíny ukryté v lidských myslích a tajené příběhy z minulosti nakonec málem rozloží i vyšetřovací tým. Jak se s tím popere poněkud netuctová, ale sympatická a krevnatá postava komisařky Výrové?... celý text
Další moc pěkná česká detektivka od Michala Sýkory z prostředí olomoucké univerzity. osobně se mi líbila ještě o chlup víc než předchozí Případ pro exorcistu. Celkem reálný vhled do korupčního a klientelistického prostředí univerzity plného osobních animozit, které také trochu znám a myslím, že autor to vystihl velmi dobře. Kniha se dobře četla, děj je logicky vystavěn a závěr nepostrádá i trochu napětí.
První čtené setkání s Michalem Sýkorou - doposud jsem ho (a Velkou Sovu) znala jen z poslechu na ČRo. A nejdřív se mi to teda nelíbilo. O politiku se zajímám, nejsem skeptik, ale realista a myslím, že pravdu měl můj děda, který pravil, že kdo s čím dělá, to mu zůstává za nehty. Zcela eliminovat to nejde, jen je potřeba mít zavedeny mechanismy, které to omezí a udrží v nějaké míře.
Takže číst ve volném čase o machinacích, které mají politické pozadí, mě nejdřív moc nebavilo. Nicméně příběh dostane takové linie, že to není nuda. Skutečné události, které posloužily jako inspirace příběhu jsem si nevyhledávala, závěr koresponduje s dějem. Není třeba se nad tím příliš rozohňovat, tak to prostě je. Jen se to s tím účelem, který světí prostředky, nesmí přehánět a je třeba neztratit snahu dělat věci lépe a chovat se jinak.
Tento díl je rozhodně lepší než ten první. Doufám, že to bude pokračovat. Řekl bych, že vše je reálně možné a nic tu není přehnaně akční, napjaté kvůli "čtivosti" a zapůsobení. Napětí tu je, intriky tu jsou, akce tu jsou, soukromí tu je, ale ne přehnaně. Je ten začáek je trochu delší a nijak nesouvisí z vlastmím případe.
Mám ráda Marii Výrovou, i když v knižní předloze seriálu Nejsvětější Trojice si ji představuju malinko jinak než jako Kláru Melíškovou v televizi. Ale to ničemu nevadí. Obě moje Velké sovy jsou fajn :-)
Druhý případ série se zaobírá politikařením a korupcí na olomoucké univerzitě (to by mě zajímalo, jak moc rádi tam mají Michala Sýkoru ?!?). Samozřejmě jde o prachy, zbytnělé ego i o minulost...
Jinak ve všem souhlasím s Marlowem a dávám za čtyři.
Poměrně slušná česká detektivka, dobře se čte.
Televizní zpracování není špatné, hodně se knize podobá.
Opět slušná česká detektivka. Bála jsem se, že v knize bude moc politiky, naštěstí ne. Jen ty čachry uvnitř oddělení se mi nelíbily.
(SPOILER)
Ze čtyř dílů jež jsem četl mi přijde tento nejvíce propracovaný.
Hodně zajímavostí jsem se přitom dozvěděl o vysokoškolském ,mně neznámém prostředí .
Zároveň,jak souběžně náhodou sleduji na ČT 1 seriál "Pozadí události",mi připadá jako by byl variací knihy nebo hodně volným pokračováním.
Každopádně čtení o vlivu "modrých stínů "na policii bylo pro mne napínavé a vzrušující.. Vzpomněl jsem při tom na vraždu slovenského novináře a jeho přítelkyně.
Jako by autor nechtěně předpověděl.....
Tahle byla slabší, čemuž odpovídá i zdejší hodnocení. Proto se hodně těším zas na další díl, který už má hodnocení lepší.
Zatím třetí autorova kniha, kterou jsem četla, a i když slabší než ty dvě předešlé, žádné velké zklamání to nebylo.
Jen nemám moc ráda tohle téma - politikaření a korupce.
Pro mě ještě trochu kalilo detektivku slovo kvestor, protože jsem stále naskakovala na Pratchettovské "Kvestóóór!", čímž se mi děj zcela ztratil někde na Neviditelné univerzitě u Vzoromila Výsměška.
Příběh napínavý, jazyk obratný a vtipný. Autor je docela odvážný, když jako symbol polistopadového hnusu, kariérismu, křiváren, klientelismu, protekce atd. popisuje ódéesáckého grázla z Olomouce s klukovsky šibalským úsměvem tak, že každému je hned jasné, o kterého politika jde. I ta přesmyčka jeho příjmení (Gelnar) je tak jednoduchá, aby nebylo pochyb. Dovedu si představit, že i ostatní postavy mají své konkrétní živé předobrazy v Olomouci - např. nesnesitelná anarchistická profesorka Kulová nebo zlomený bojovník za morální čistotu Lautner. Velmi často se v knize objevuje jakýsi až zbytečně podrobný olomoucký místopis - kam vede nějaká ulice, se kterou jinou se křižuje, kam se z ní dá odbočit, jestli je to jednosměrka atp. - a přitom mě to nijak nenudilo. Chudera Kristýna celou dobu k politování.
Pan Sýkora je jeden z nejlepších krimi autorů v ČR. Líbí se mi jeho styl psaní a děj odehrávající se v Olomouckém kraji. Jsem z Přerova, takže srdcovka. Už se těším na další díly.
Nejsem příznivec politických thrillerů a detektivek, ale ani tady mě autor nezklamal a opět jsem si čtení užila. Vzhledem k tomu, že čtu sérii pozpátku, už jsem věděla některé skutečnosti dopředu, ale zato jsem se nemusela bát o své oblíbené postavy. Dějová zápletka je věrohodná, stačí si přečíst něco z dění na naší politické scéně a zdejších kauz a i zde by se určitě našel důvod k vraždě. :-) Vrah a jeho motiv je podle mého názoru také uvěřitelný, závěrečná dramatická scéna je dostatečně vygradovaná a nechybí jí napětí a tak to má v dobré detektivce podle mě být. Bob Dylen mi nevadí, každý máme nějakou "úchylku" a beru to jako dobré pro vykreslení postavy. (Wallander třeba zase "ujížděl" na opeře). :-))) Líbí se mi i autorův smysl pro humor, který se občas objevuje i v nečekaných situacích.
Postava kvestora mi přijde super, politický narážky ale často trošičku navíc, moc profesorský nebo strojený (obecně mám naopak tohle ráda), Výrová zase super, čte se to dobře, ale ten konec, o několik závitů přetaženější, než první kniha, a už tam to bylo moc.
Četlo se to dobře. Lze si představit, že tak nějak to u nás chodí, že taková je realita.
Naučit všechny vyšším standardům bytí – milá Velká Sovo - je ve světe, ve kterém žijeme, nemožné. Jsme a budeme pořád jenom lidmi.
Ani další díl nezklamal. Tentokrát velká porce špinavé politiky, malé domů a kamarádičkování, ale vše tak věrohodně napsané!
Druhé setkání s Michalem Sýkorou, opět příjemné. Baví mě zejména výrazné charaktery, ať už vyšetřovatelů či vyšetřovaných; navíc sice nesleduji důsledně TV verze těchto detektivek, ale Výrové tvář Kláry Melíškové nikdo nevezme. Politické pozadí vylíčeno věrohodně, Olomouc jako malebné městečko i zástupce středně velkého semeniště korupce a jánabráchismu rovněž. Přečteno rychle, bez zádrhelů.
Politický triler skoro. Jeste není konec byla mnohem lepší. Politické školení nepotřebuju! Já to znám zas z druhé strany, I když jenom z vyprávění.
detektivní a krimi romány Morava česká literatura korupce české detektivky a krimi Univerzita Palackého v Olomouci zfilmováno – TV seriál
2016 | Ještě není konec |
2012 | Případ pro exorcistu |
2013 | Modré stíny |
2020 | Nejhorší obavy |
2018 | Pět mrtvých psů |
Oproti exorcistovi mají Modré stíny propracovanější zápletku. Nekalkulují s wau efektem, hektolitry krve a zvrácenostmi všeho druhu. Akademické prostředí a politické zákulisí nenadchne každého,ale je to slušná,velmi dobře vypointovaná detektivka.