Modré stíny přehled

Modré stíny
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152043/bmid_modre-stiny-XL7-152043.png 4 239 239

Jednoho listopadového rána uklízečka nalezne docenta Ondřeje Chalupu zastřeleného v jeho pracovně. Souvisí vražda s jeho dlouhodobou snahou o odvolání univerzitního kvestora kvůli podivným machinacím při rekonstrukci historické univerzitní budovy? Proč vrah riskoval a střílel přímo v budově? Kdo všechno měl důvod přát si smrt svérázného, ale čestného docenta? Těšit se můžeme na druhé pokračování ze série detektivních románů, jejichž protagonisty jsou olomoucká policejní komisařka (a fanynka Boba Dylana) Marie Výrová, přezdívaná Velká sova, a její mladší kolegové Pavel Edelweiss a Kristýna Horová. Nitky vyšetřování případu, který se zprvu jeví jako běžná lokální zpronevěra, zavlečou postupně své kladné i záporné hrdiny do bažiny bezskrupulózního prospěchářství, klientelismu a korupce stoupající do nejvyšších pater politiky. Stíny ukryté v lidských myslích a tajené příběhy z minulosti nakonec málem rozloží i vyšetřovací tým. Jak se s tím popere poněkud netuctová, ale sympatická a krevnatá postava komisařky Výrové?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Modré stíny. Přihlašte se a napište ho.

markulina711
19.10.2024 4 z 5

Oproti exorcistovi mají Modré stíny propracovanější zápletku. Nekalkulují s wau efektem, hektolitry krve a zvrácenostmi všeho druhu. Akademické prostředí a politické zákulisí nenadchne každého,ale je to slušná,velmi dobře vypointovaná detektivka.

Rainbowdreamer
12.09.2024 5 z 5

Další moc pěkná česká detektivka od Michala Sýkory z prostředí olomoucké univerzity. osobně se mi líbila ještě o chlup víc než předchozí Případ pro exorcistu. Celkem reálný vhled do korupčního a klientelistického prostředí univerzity plného osobních animozit, které také trochu znám a myslím, že autor to vystihl velmi dobře. Kniha se dobře četla, děj je logicky vystavěn a závěr nepostrádá i trochu napětí.

loolee
26.08.2024 4 z 5

První čtené setkání s Michalem Sýkorou - doposud jsem ho (a Velkou Sovu) znala jen z poslechu na ČRo. A nejdřív se mi to teda nelíbilo. O politiku se zajímám, nejsem skeptik, ale realista a myslím, že pravdu měl můj děda, který pravil, že kdo s čím dělá, to mu zůstává za nehty. Zcela eliminovat to nejde, jen je potřeba mít zavedeny mechanismy, které to omezí a udrží v nějaké míře.

Takže číst ve volném čase o machinacích, které mají politické pozadí, mě nejdřív moc nebavilo. Nicméně příběh dostane takové linie, že to není nuda. Skutečné události, které posloužily jako inspirace příběhu jsem si nevyhledávala, závěr koresponduje s dějem. Není třeba se nad tím příliš rozohňovat, tak to prostě je. Jen se to s tím účelem, který světí prostředky, nesmí přehánět a je třeba neztratit snahu dělat věci lépe a chovat se jinak.

35 nových eknih zdarma (září)

27.09.2020

Knižní novinky (9. - 16. 5.)

09.05.2013

Kniha Modré stíny v seznamech