Deti z Bullerbynu
Astrid Lindgren
V malej švédskej osade Bullerbyn sú len tri gazdovstvá – Severné, Stredné a Južné. Žijú tu tri rodiny, v ktorých je šesť detí, traja chlapci a tri dievčatá. Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna a Britta prežívajú v krásnej prírode dni plné drobných, ale o to významnejších radostí, bezstarostných hier, detských šarvátok a hádok. Zabrať dostávajú aj skutočné priateľstvá. Príhody malých nezbedníkov už celé desaťročia patria k čitateľsky najobľúbenejším titulom zlatého fondu literatúry pre deti. A nielen pre ne.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 1970 , Mladé letáOriginální název:
Bullerbyboken, 1947
Mám ji s věnováním "K devátým narozeninám", tedy už téměř 40 let, a stále se k ní s radostí vracím... a teď už ji miluje i má dcera. Děti z Bullerbynu jsou asi opravdu NEJ knihou mého života :-)
Čteno pořád dokola v první třídě základní školy. Někdo by řekl, že jí začnu nesnášet. Kupodivu se mi pořád celkem líbí.
Jedna z mých nejmilejších dětských knih. Pamatuji si, že mi ji nejprve četla maminka a poté jsem si ji několikrát přečetla i sama a to i ve věku, který se již ani zdaleka neblížil dětskému...:)
Kniha mého dětství, kniha mého srdce. Kolikrát jsem ji četla? Těžko říct. Nemám zdání, proč mě tak baví, ale nedám na ni dopustit. A opovažte se mi říct, že ji nemáte rádi! :-)
Moje nejoblíbenější kniha z dětství, ke které se teď při večerním čtení dceři mileráda vracím:).
Nestárnoucí příběh o dětech z Bullerbynu. Příběh okouzloval už naše rodiče a bude okouzlovat i naše děti.
Úplně souhlasím s rusalkou123.Krásná knížka s obrázky od paní Zmatlíkové .Neměla by chybět v žádné dětské knihovničce.
Nedílná součást mého dětství.:-) A každá kapitola nedílná součást knihy. Pro mě zvlášť některé. Např."Falunská uzenka, ta nejlepší", to je pro mě takové heslo.:) A moc se mi líbí, že co si tu pročítám komentáře, tak podobná "hesla" s některými lidmi úplně sdílím. A nebo má každý jiné a to je ještě lepší - že to je něco, bez čeho si Bullerbyn nedokážeme představit a kdykoliv nám to vykouzlí úsměv na tváři.:-) Ke knížce mám prostě úplný citový vztah.:-)
Tohle byla moje dřívější moc oblíbená knížka. Matka mi jí vždycky předčítala, a tak jsem se jednou rozhodla si jí sama přečíst a celou. V 5. třídě se mi to povedlo a pořád si ji pamatuju. Je vlastně o 6-ti dětech, které prožívaly ve svém dětství spoustu zábavy, tajemství, ale také zajímavé příhody. Např; si dělali kluci jednou srandu, že "zakopali poklad, kde jsou pravý perly" a dívky to měly hledat. Holky na to přišly a také jim odpověděly, že nejsou tak hloupé, jak si kluci mysleli a daly jim tam do plechovky ovčí bobky.
Docela dost vtipná knížka. :)
Mě osobně nejvíc přinesla dojem, jako kdybych žila na tom kopci a chodila do obchodu... Prostě mě připravila dětským způsobem budoucnost.
Tuto knihu bych určitě doporučila dětem, tak okolo 5-11 let- spíše aby jim to četla jejich máma. :D
První knížka, kterou jsem úplně sama četla. A ne jednou. Od té doby jsem ji četla nespočetněkrát, a to i dnes v dospělosti. Knížka mého dětství, která jako první podnítila mou vášeň k literatuře. Moje nejopotřebovanější a nejčtenější kniha vůbec. Vracela jsem se k ní večer co večer a hltala jí pořád dokola. A klidně ji otevřu i dnes. Ať už z nostalgie, nebo prostě kvůli skvěle napsané knize.
Mám s touto knížkou krásné vzpomínky na dětství :) já, tato knížka a zimní večery jsme tvořily skvělou harmonii :)
Moje prvni, dobrovolne prectena kniha v "papirovem" vydani. Dcera ji jiz dostala pevnou a miluje ji jako ja.
pro děti zfilmováno švédská literatura rodinné vztahy dobrodružství dětský hrdina severská literatura rozhlasové zpracování dědeček parta dětí
1962 | Děti z Bullerbynu |
2001 | Bratři Lví srdce |
2007 | Ronja, dcera loupežníka |
1998 | My z ostrova Saltkråkan |
2007 | Karkulín ze střechy |
Jako malá jsme si se sourozenci, sousedy a sousedky na Děti z Bullerbynu hráli. Byla jsem Britta :)))))