Dievča v ľade
Robert Bryndza
Inspektorka Erika Fosterová / Erika Fosterová série
1. díl >
Potom, čo je v parku v južnom Londýne pod vrstvou ľadu nájdené telo mladej ženy, na miesto prichádza detektív šéfinšpektor Erika Fosterová. Obeť, krásna dievčina z mocnej a bohatej rodiny, mala podľa všetkého dokonalý život. Keď Erika začne pátrať hlbšie, vynoria sa súvislosti medzi vraždou a smrťou troch prostitútok, ktoré niekto uškrtil, zviazal im ruky a hodil do vodných plôch po Londýne. Aká je spojitosť medzi dcérou vplyvného aristokrata, ktorý si myslí, že môže ovplyvňovať aj vyšetrovanie, a mŕtvymi imigrantkami? Aké temné tajomstvo dievča v ľade skrývalo? Čím viac sa Erika približuje k odhaleniu pravdy, tým viac sa vrah blíži k Erike. Posledný prípad detektíva šéfinšpektora Fosterovej skončil katastrofou a smrťou piatich policajtov vrátane jej manžela. Erikina kariéra visí na vlásku, musí bojovať s vlastnými démonmi aj s vrahom, ktorý je hroznejší než ktokoľvek, komu dosial’ čelila. Dopadne ho skôr, ako udrie znova?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2017 , CosmopolisOriginální název:
The Girl in the Ice, 2016
Erika, inspektorka puvodem ze Slovenska vysetruje v Londyne vrazdy. Myslim, ze si ziskala obrovsky okruh ctenaru. Rozhodne k tomu nemalou merou prispela hezka obalka. Urcite zdarila serie, i kdyz ja asi zustanu u Miniera. Libi se mi, ze kniha ma spad.
Další čtivá a napínavá kniha mladého autora. Jenom doufám, že nebude chrlit jednu za druhou, aby se nesnižovala kvalita.
Každý autor má svůj nezaměnitelný styl a někdy méně znamená více. Jsem zvědavá na novinku- Smrtící tajnosti.
Tak i já jsem se konečné propracovala k tomuto autorovi. Muselo na to jednou dojít neb detektivky jsou můj oblíbený žánr.
Kniha je to fakt dobrá. Slušná zápletka, děj osýpá a nenechá vás oddechnout. Hlavní postava vyšetřovatelky je výborně vymyšlena. Je objasněna její minulost a tím je asi dané, že v budoucnosti bude práce hlavní náplní jejího života. Jen ty přehnaně akční konce nejsou úplně dle mého gusta.
Ale abych to shrnula. Pro vyznavače žánru je to hodně dobrá kniha. Nic víc, nic míň. Na další se rozhodně chystám.
Teď, když mám psát komentář, tak mi z nějakého záhadného důvodu (skoro) došla slova ;-). Od autora to je moje první kniha a byla jsem s ní opravdu moc spokojená. Čte se sama, je dobře napsaná a vyšetřovaný případ napínavý. Erika mi sice zrovna nějak zvlášť sympatická nebyla, ale časem jsem si na ni zvykla. Konec je překvapivý a jedna velká jízda! Za sebe knihu určitě doporučuji a brzy se budu těšit na další případ ;-).
Dívku v ledu jsem četla jako druhou v pořadí. Samozřejmě to byla zase jízda!!! Vrah byl odhalen až na konci i když bylo v knize pár kapitol z jeho pohledu nebylo řečeno kdo to je a tím to bylo napínavé. Čtenář mohl hádat kdo je vrah a výsledek mě šokoval!!! Kniha se četla sama. Bryndza to prostě umí tak dobře napsat, že se nemůžete od knihy odtrhnout... Jen tak dál těším se na další díly...
Nechala jsem se zlákat všeobecným nadšením a popravdě nechápu, proč je tato kniha tak úspěšná. Tím pádem nemám potřebu číst další díly. Co se mi na knížce líbilo, byly krátké kapitoly. Za mně podprůměr.
Laciná kriminální limonáda plné klišé bublinek, od jejíhož brčka jsem se ovšem odtrhnul až po úplném jejím vypití,.. Na což nejsem hrdý. Ale zahnala žízeň :)
I když je Dívka v ledu první knihou celé série, já ji přečetla jako v pořadí třetí knihu od Bryndzy. Hodnotím pěti hvězdičkami stejně jako u všech předcházejících knih ze série, protože Bryndza prostě umí. Příběh je opět velmi dobře napsaný a napínavý. Oproti ostatním knížkám bych možná vytkla trochu nesrozumitelné vyšetřování, kdy se Erika Fosterová většinu příběhu neměla čeho chytit a pak se najednou během pár stránek v okamžiku rozuzlilo úplně všechno, aniž by autor nějak blíže vysvětlil, jak a proč k vraždám došlo, což mě chvílemi trochu mátlo a potřebovala bych možná opakovanou četbu, aby mi všechny dílky skládačky zapadly na své místo. Jinak ale bravo!
Když mě už trochu irituje Nesbovský styl vyšetřovatele, co si vlastně dělá co chce... Na zadek jsem se z knížky neposadila, takový mírný nadprůměr
Podvědomě jsem se této knize asi vyhýbala. Jednu dobu byla prostě všude. Kam se člověk podíval, tam tahle modrá obálka. Lidé z reklamy asi udělali dobrou práci. Ovšem nutno říct, že skvělou práci odvedl i autor. Ta kniha je prostě dobrá! Hned po přečtení jsem si v knihovně zarezervovala Noční lov. Neuvěřitelně mi sedl styl jakým je napsaná, prostředí Londýna - o tom ani nemluvě a vyšetřovatelé Peterson a Moosová? Bravo! Abych ale jen nevynášela do oblak, tak paradoxně mě úplně nezaujala hlavní postava Eriky Fosterové ????. Nedokážu říct proč, ale chvílema mi až vadila. Možná, že se ale v dalším díle skamarádíme ????. Takže na závěr rada, pro ty, kteří ještě nečetli: "Čtěte Bryndzu!"
Bestseller? Tak to vůbec nechápu...
Ano, knížka je čtivá, napínavá, za víkend máte hotovo....Ale...Většina hlavních postav, včetně policistů, je vylíčena tak, že jsou Vám prakticky protivní, na stanici vládne chaos o moc, což v půlce už dost otravuje. Závěr dle mě končí náhle, jak už tady někdo psal prakticky bez vysvětlení jak k hlavní vraždě došlo (respektive jak se dostala pod led) a z jakého důvodu všechny vraždy probíhaly... Ke konci se vytratí už i rýpavý Sparks. Příběh obsahuje i pár stran z pohledu pachatele, což je fajn, ale téhle knížce spíš škodí, protože v nich není žádná pravidelnost.
Řekla bych spíše průměr....
Kniha je zajímavá,napínavá a velmi obdivuju hlavní hrdinku,že se nevzdává a i přes překážky si jde za svým.
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Detektivky moc nečtu, ale opět mě zlákalo kladné hodnocení knížky a tak jsem to riskla. A jsem ráda, líbila se my, určitě si přečtu i další serie.