Záskok
Ladislav Smoljak , Zdeněk Svěrák , Jára Cimrman
Divadlo Járy Cimrmana série
Divadelní hra o nešťastné premiéře hry Vlasta, z repertoáru Divadla Járy Cimermana od Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Představení je rozděleno do tří částí. První je seminář, v kterém se dozvídáme o životě Járy Cimermana, druhá část je předehra a třetí část je už samotnou hrou.... celý text
..naprosto geniální hlášky - vžily se u nás v ateliéru a používáme je snad častěji než normální konverzaci.. "Ale té lípy, té lípy já se nevzdááámňmňmň.."
Tuto knihu řadím k nejolíbenějším cimrmanovským. Měla jsem štěstí, že jsem hru viděla v divadle, občas po knize sáhnu a vždy mi připomene celý ten zážitek..."Vlasto, ty nejsi Vlasta? Ty jsi Vlasta?" :))
"Odvážně například snížil počet sester v Čechovově hře na jednu, Alibabu a čtyřicet loupežníků úspěšně uváděl pod názvem Samotář Alibaba."
Moje možná úplně nejoblíbenější hra od dvojice Svěrák–Smoljak. Ale v konkurenci ostatních dokonalých her je opravdu těžké vybírat.
Moje nejoblíbenější hra DJC. Vavroch naprosto excelentní "machr" herec. Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat.
Vše co Cimrmana se týká je moje velká životní láska - a do dnes mám před sebou svého spolužáka ( mimochodem nepříjemného šprta a šplhouna- takového "Krhounka z průmyslovky" v 80 -tých letech ), když Svěrák a Smoljak začali nesměle vytahovat své hry na světlo Boží a my jsme se o nich s velkým zájmem bavili ( díky časopisu Mladý svět) - kterak -ten spolužák tedy-prohodil větu , která nás dostala do kolen a doposud se na jakémkoli setkání tomu smějeme - tak ta věta zněla: " Co s tím tak naděláte, vždyť to byl blázen a už dávno přeci zemřel...." Škola málem spadla, chlapec u nás ztratil poslední zbytky jakékoli byť i náznakové sympatie a už tenkrát jsme byli ochotni se za pravdu Cimrmana třeba i bít :-)
Já sice nejsem z Českých Budějovic, ale byl jsem tam a nechápu, co ten Prácheňský proti nim má!
I když je velmi těžké hodnotit hry DJC, musím se přiznat že Záskok považuji za jednu z nejpovedenějších... při čtení jsem jasně viděla pana Svěráka jak v roli Prácheňského krásně "kazí" celou hru a pochechtávala jsem se celou dobu než jsem dočetla, a není to jen tohle, Záskok je celá nůše úžasných věcí, namalované dveře, desatero, mrtvá ruka, zvědavý invalida Jirka Karásek atd... prostě a jednoduše, nádherný humor kterého je v dnešní době tak málo, a mě nesmírně mrzí že už nebudou další hry a že někteří pánové z DJC už nejsou mezi námi.
Nemám rád Boženu Němcovou, ale o to více mne potěšila tato parodie na její dílo Karla. Prácheňský je geniální postava (to bych doved taky takhle dědit, podivejte se!). Seminář také kvalitní, ať už jde o Hamleta bez Hamleta nebo herecké desatero (při potlesku na otevřené scéně se neukláněj, patří patrně někomu jinému). Samozřejmě plný počet hvězd.
Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat........ moje nejoblíbenější hra, asi je to tím, že nejsem z Českých Budějovic. Hra plná "životních mouder" ( některé dveře jsou jen namalované :-) )
moje nejzamilovanější hra DJC ...to se nedá popsat, to si musíte přečíst, potažmo i vidět...
Moje nejzamilovanější hra, je prostě naprosto dokonalá. Číst i dívat se na ni dá stále dokola a stejně se neomrzí.
Super, skvělé a nádherné! Skvělá ukázka krásy češtiny! Na základě klasiky vzniklo toto malé, ale krásné dílko!
Spolu s Blaníkem má nejoblíbenější hra od Cimrmanů. Prácheňský je nezapomenutelný, dokonce i na papíře. Nezapomenutelné hlášky - vlastně co se hláškování týká, tak po Severním pólu je právě Záskok nejbohatší studnicí citátů.
Tak tuhle hru mám úplně nejradši.. :) Práce s publikem, textem a jinými dramatickými díly.. :) dokonalost sama.. :)
Dobré zboží se chválí samo... Jeden z klenotů od dvojice Smoljak-Svěrák. Stejně jako ostatní hry obsahuje nesmrtelné hlášky, které se staly lidovou slovesností. A pořád nechápu, jak je možné se tomu pořád smát, když to čtu nebo poslouchám asi tak po padesáté.
Kam se hrabe Bittner...