Dle kuchyně se pozná hospodyně
Jana Skarlantová , Vlasta Scheuflerová
Dle kuchyně pozná se hospodyně - svérázný průvodce bohatou kuchyní první Československé republiky. Knížka plná výborných receptů prověřených řadou desetiletí, některé i stoletím, nabízí mnohem více. Prostřednictvím dobových pramenů „vychutnáte“ nejen jídla, ale i proměnu životního stylu českých domácností od doby c. k. Rakouska-Uherska přes nuzná léta první světové války až po moderní a bohatou kuchyni první Československé republiky. Vašimi průvodci na této cestě budou postavy z dobové literatury. S nimi se podíváte klíčovou dírkou do kuchyní a spižíren, zasednete k prostřenému stolu, s nimi budete někdy řešit vyhaslá kamna nebo zkaženou štědrovečerní večeři, jindy se radovat nad vydařenou bábovkou nebo voňavým punčem. V knize najdete třeba recept na huspeninu paní Blabuňkové, polévku, kterou si po flámu dával pan Štorkán či perlivý „špumante“ z povídky Ignáta Herrmanna.... celý text
Přidat komentář
K čemu slouží tato kniha? Těžko říct. Nejpravděpodobněji asi jako historická literatura pro studenty gastronomie.
Obsahuje spoustu zajímavých informaci a moc pěkné dobové obrázky.
Autorky popisují dění u nás před asi 100 lety. Snaží se přiblížit náladu ve společnosti, dobové zvyky, co se jedlo a proč.
To se dobře čte, ale pak následuje spousta receptu, které čtenáře z historického rozjímaní vytrhnou.
Receptu je hodně, ale kuchařka to taky není.
Podle dobových postupů se dnes moc vařit nedá. Jestli podle toho kuchtily hospodyňky v minulosti, kdy neměly žádné pomocníky typu mixery, šlahače ani myčku, tak musely “prokuchtit” celý den.
Nevěděla jsem, že se u nás tak hojně užívaly sardelky a kapary.
Kniha rozhodně není hloupá. Ale kuchařka to není, historická ročenka to není, tak co to teda je?