Dlouhý pochod
Richard Bachman (p)
Richard Bachman série
1. díl >
3. vydání Dlouhý pochod - tak se jmenuje nová soutěž pro čím dál otrlejší a náročnější diváky i soutěžící. Sto mladých chlapců se dobrovolně rozhodlo postavit se na start a vydat se společně na Dlouhý pochod. Soutěž má prostá pravidla: nikdo se nesmí odchýlit z vytýčené trasy a nikdo se nesmí zastavit ani zpomalit chůzi pod určitou rychlost, jinak dostane napomenutí: tři napomenutí znamenají definitivní konec v soutěži. Nezáleží na tom, kdo jde nejrychleji nebo dojde nejdál, Dlouhý pochod přežije jen jeden z nich...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Long Walk, 1979
Pro mě je to nejlepší Bachmanovka, protože jinak mám raději romány, co King napsal pod svým jménem.
Temná a znepokojující knížka o tom, že krvavé gladiátorské hry mají své kouzlo pro plebs v každé době. Škoda, že se King soustředil pouze na popisování pochodu a neodhalil víc z pozadí - ze světa, který se baví odstřelováním mládeže. Drobné útržky se dozvídáme během celé knížky, ale některé informace (třeba proč Garraty do toho vůbec šel, jestli účastníci trénovali nebo se přihlásili jenom tak) se ke čtenáři dostanou zbytečně pozdě.
Největší myšlenka však není v poselství, že reality show je bak bak. Reality show je spíše v pozadí a v popředí hraje hlavní roli proměna lidské psychiky pod fyzickou zátěží. U Kinga nic nemívá romantický nádech a takto knížka se obzvláště topí v hnusu, bolesti a trapnosti.
Moje první "kingovka" a hned láska na první pohled. I když jsem toho za ta léta od Kinga přečetla hrozně moc, Dlouhý pochod a Holčička, která měla ráda Toma Gordona budou vždy moje srdcovky, i přes to, že třeba nejsou úplně to nejlepší co jsem od něj četla :)
moc pěkná a drsná reality show,četla jsem to asi když mi bylo 16 takže mi bylo stejně jako těm klukům,což bylo děsivý takle se do toho promítnout,o to víc jsem si to užila :)
Velmi mrazivý příběh... nechce se mi ani přemýšlet o světě, ve kterém by podobná reality show existovala a byla podporována ze všech možných stran. Zaujaly mě hlavně dialogy postav. Mužská ješitnost a touha po dobrodružství je strašná věc, pokud má dopad na jejich blízké, což v případě Dlouhého pochodu platí tisícinásobně (pokud by Dlouhý pochod opravdu existoval, přišla bych o spoustu známých, protože by si prostě byli jisti, že to mají promyšlené a nemůžou nevyhrát). Role diváků a vojáků je naprosto děsivá. Doufala jsem v různé konce, ale ten, kterého jsem se dočkala, přinesl víc otázek než odpovědí. Ale nevadí, vybírám si vlastní přijatelnou variantou a hodnotím plným počtem.
Věta, která pro mě vystihuje celý příběh: "Vezmeš si něco do hlavy... pracuješ na něčem... a pak to ani nechceš."
Vynikající komorní Kingovka, která nabízí krom desítek tragédií také kritickou hypotézu budocnosti Ameriky a záliby v absurdních reality show. 90%
Z takovýhleho namětu se dal vytřískat mnohem lepší příběh, ale i tak je to skvělá kniha. Emocionální pasáže jsou naštěstí vždy a všude naprosto bezchybné, takže slabší příběh s nedokončeným koncem se za nimi skryje..
Velmi čtivě napsáno. Během čtení, jsem několikrát měla pocit, že mě bolí nohy:-)
Zaujal mne pohled na lidi, kteří závodu příhlíží...Kam až jsou schopni zajít pro zábavu? Nebo ze strachu?...
Pro mne něco nového a důvod k zamyšlení...Rozhodně doporučuji!
Podobné ako iná Bechmanovka Running man. Krátke, ponuré, explicitne brutálne. King, ktorý nie je zlý, no nie pre mňa.
I přes to, že se to King pravděpodobně ani nechtěl, vypráví knihu velmi emotivně. Není to příběh, který se bude líbit každému, ale mě to docela dost chytlo a rozepsala jsem se v recenzi na tomto webu.
Jediná knížka, u které mě při čtení bolely nohy! Měla jsem pocit, že se účastním Pochodu spolu s ostatními a musím se přiznat, ke konci jsem čekala na kulku jako na smilování boží. A když jsem dočetla poslední stránku, překvapeně jsem zaznamenala gauč, ve kterém jsem si při čtení hověla. Silnice zmizela, zmizel Major i Garraty, ale nohy mě bolely pořád. Na procházku asi chvíli nepůjdu...
Příběh celkem o ničem, ale velmi čtivé a mě to strhlo do příběhu k účastníkům pochodu. :)
Neverila som, že niekto dokáže skoro 300 strán písať len o tom, že niekto niekde kráča, ale "majster" King to dokázal a to spôsobom, že od knihy sa nemôžete odtrhnúť. Perfektne vykreslená atmosféra celého pochodu až tak, že vás samotných začnú bolieť nohy. Jednu hviezdu dávam dole, pretože sa mi zdal trošku odfláknutý koniec, ale nič iné sa tu nedá vytknúť.
Kniha se nečte špatně, ale mě osobně příběh nechytl. Navíc mi to připomínalo Bachmanův/Kingův Běh o život.
POZOR, OBSAHUJE SPOILER!
Toto byla moje první kniha od Kinga a nijak zvlášť mě nenadchla. Jediné co se mi na knize líbilo byl realisticky zachycený úpadek lidské mysli úměrný délce Pochodu. Kdybych to četla jako psychologický román, tak bych možná byla spokojená, ale jako thriller to pro mě byla nuda. Kniha je bez hlubšího děje a vcelku se tam rozebírá jen to, jak všichni postupně odpadávají, což bylo jasné hned na začátku. Tuto knihu už si nikdy nepřečtu, ale myslím, že Kingovi dám ještě šanci.
Tak pro mě velké zklamání.Asi jedna z nejhorších kingovek co jsem četl.Kdybych nebyl zvědavej kdo ten závod vyhraje,tak to možná ani nedočtu.Nuda ,nuda a ještě jednou nuda.
Kniha která se vám dostane pod kůži, čtu čtu .. kouknu se mimo knihu a zjistím, že já vlastně s nima nejdu, že jsem v bezpečí. Skvělý pocit. Ještě nikdy jsem se tak nezačetla jako do téhle knížky. Výborné výborné výborné. Ale myslím, že už to nikdy nechci číst :)))
Zajímavé téma, jen tak si jít na procházku...