Dny v knihkupectví Morisaki
Satoši Jagisawa (p)
Hlavní hrdince Takako její přítel najednou oznámí, že chystá svatbu s jinou ženou. Zlomená Takako se doma trápí a nevydrží v práci neustále potkávat bývalého přítele a jeho snoubenku, tak dá výpověď. Svůj smutek řeší spánkem až do dne, kdy obdrží telefonát od strýčka Satorua. Neviděla se s ním od dětství a on jí teď nabízí, aby mu pomáhala s provozem knihkupectví Morisaki. Takako odjíždí do Tokijské čtvrti plné knihkupectví a antikvariátů, potkává nové přátele a zjišťuje, že knihy nejsou tak úplně k zahození... Strýček Satoru už pět let neslyšel o své manželce Momoko, když se tato jednoho dne zjeví před jeho knihkupectvím. Zdá se, že je vše opět v pořádku, ale Takako musí do jejich vztahu zasáhnout, aby zjistila, proč vlastně tehdy Momoko zmizela. A hlavně – proč se zrovna teď vrátila?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , KontrastOriginální název:
森崎書店の日々 (Morisaki šoten no hibi), 2010
takový milý příběh na jeden podvečer (mně to trvalo podvečery dva). v knize se neřeší nic zásadního kromě života, lásky, důvěry a budoucnosti.
co se mi moc líbí je jednoduchý, někdy až strohý jazyk, kterým lze vyjádřit i silné hnutí mysli.
myslím, že od Japonců se máme stále co učit.
Tahle knížka není nic těžkého, je to oddechové čtení na jedno, dvě odpoledne, ale rozhodně má co nabídnout. Je to poklidný příběh z knižního prostředí, nikoliv však knihomolský, spíš tam najdeme pár zajímavých životních mouder.
Měla jsem zrovna to štěstí (dá-li se to tak říct :-)), že když jsem knížku četla, nebyla jsem v životě úplně nejšťastnější, ale knížka mi dala to, co jsem potřebovala.
“Občas je důležité se v životě zastavit. Je to jen malá přestávka na cestě životem.
Knížečku jsem si nepřečetla hned, trochu mě odrazovala průměrná hodnocení tady na Databázi.
Škoda, že jsem se nechala ovlivnit a tenhle malý, komorní příběh si upírala. Není to velký román, není to divoké drama, ale ... má to ono "něco", co dělá dobrou knihu (aspoň pro mne).
Postavy mi přirostly k srdci, chápala jsem je a doufala v jejich dobrý konec (a to přes kulturní propast, kterou mezi mým a japonským pohledem na život pociťuji), děj plynul, trochu překvapil, potěšil, pobavil. Bylo to milé, oddechové čtení.
Představovala jsem si to trochu knihomolštější, trochu víc o knihách. Ale, je to příběh ze života, jen by asi potřeboval trochu rozepsat, aby člověk trochu víc pochopil...Nebylo to zlé, ale ani mi to nevzalo dech. Možná že by nebylo od věci, kdyby hlavní hrdinka byla trochu sympatičtější. Její názory na lidi mi tak trochu kazili jinak pohodový příběh.
Příjemné, oddechové čtení. Nahlédnutí do jednoho malého rodinného knihkupectví v Tokiu a jejich životních příběhů.
Prostě Japonsko na několika stránkách. Milý příběh, žádné zbytečné věci navíc a prostor pro přemýšlení. Za mě milá kniha na jeden večer, kdy si chcete přečíst něco, co vás donutí se zamyslet, ale není to něco, co ve vás zůstane dlouho.
Příběh sám o sobě je dobrý. Vlastně svým způsobem skvělý. Ale autor pravděpodobně chtěl spoustu věcí. Příliš mnoho postav, příliš mnoho příběhů, vlastně všeho na tak málo stran. Třeba teta Momoko. Bylo by super, kdyby byl její děj více rozvinutý. Také strýček by si zasloužil více prostoru. Za mě fajn, ale krátké a jako "páté přes deváté".
Nádherná knížka. Jednoduchý děj na odpočinutí, ale svojí jednoduchou krásou vás vtáhne a už nepustí.
Když knihkupectví Dobrovský nabídlo tuto knihu zdarma ke stažení, neváhala jsem a hned se pustila do čtení.
Knihy od japonských autorů příliš nečtu, přesto tato útlounká knížka je přímo pohlazení po duši.
Sledovala jsem s napětím příběh Takako, její první zklamání, prohry, ale i objevování světa knih a nových přátelství :-) Je tu tolik zajímavých myšlenek a mouder..
Kniha se čte s lehkostí, je znát že tu je prostě japonská kultura. Záviděla jsem hl. hrdince její čtvrť plnou knihkupectví a antikvariátů.
Toto bola veľmi príjemná chuťovka. O živote a zo života. Pomalé, príjemné a obyčajné, no pritom čarovné.
Krásné, krátké, milý odpočinek pro duši.
Zprůměrováno, první půlka knihy za pět hvězdiček, druhá za tři: Časem už mě unavilo, kolikrát se hrdinka projevila na způsob "Chtěla jsem říct/udělat... Ale neřekla, neudělala."
Sice už si začíná věřit, ale musíme si počkat, jestli u nás vyjde druhý díl, kde se snad všechno spraví a uzavře.
Milá povídka, která přináší pár myšlenek k zamyšlení. Některé zápletky by si zasloužily dotažení do konce. Ale jako kratší oddechové čtení to bylo moc příjemné.
Mě s to prostě líbilo.
Krátké, čtivé a prostě takové mile jiné.
Kniha mě přivedla k dalším japonským autorům.
Milé, krátké zastavení v japonském knihkupectví.
Mně se to líbilo, odpočinula jsem si od detektivek, hororů a jiných různých podivných knih.
Moc pěkná kniha, u níž každý knihomol vrní blahem ;) Děj příjemný, asi se mi líbila víc první část. Samozřejmě některé špičkovaní hlavních postav mi přišlo zvláštní, i některé chování, ale to je prostě Japonsko - jiná kultura. Jen, opravdu člověka nad 40 popisovat jako starce, to mi trochu zatrnulo a začala jsem počítat šediny. Občas jsou zde také zvláštní slovní obraty. Povídku přesto doporučuji.
Milé oddechové čtení, které se zabývá řekla bych okrajově vážnými tématy. V knize je několik myšlenek k zamyšlení. Dávám 5*. Od autora si určitě pořídím něco dalšího až to vyjde v češtině. Na další knihy se moc těším.
japonská literatura knihkupectví
Krásná kniha. Utla, ale je v ni řečeno vše. Zanechává ve mně příjemný pocit.