Dobrodruhům
Tereza Ramba
Neplánujte cesty… prožijte je! Cestování si nikdy nenaplánujete na sto procent – vždy vás něco překvapí. Ví to i oblíbená herečka a cestovatelka Tereza Ramba (Voříšková). Za dva roky navštívila dvacet zemí a rozepsala se o jejich známých i nečekaných podobách. Ať už máte sami neklidného cestovatelského ducha, nebo radši jenom jezdíte prstem po mapě, Tereziny zážitky jsou natolik inspirující, že vás začnou svrbět pohorky.... celý text
![Kučí84 Kučí84](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha ma hlavne uzasne fotografie z mist, kam se clovek jen tak nedostane. Nejvice pobavily rady na co si dat v jakych mistech pozor :-) jinak ale u nekterych mist to neni tak popsane, takze se clovek obcas ztraci.. ale celkove dobra kniha s velmi osobitym stylem psani :-)
![anej anej](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha mi byla doporučena kamarádkou, která ji přečetla s velkým nadšením. Asi nejsem správný typ člověka na tuto tvorbu nebo nevím, ale já tak nadšená nebyla. Sleduji Terezu na sociálních sítích a líbí se mi její tvorba i myšlenky. Tato kniha je podaná formou deníkových zápisků z destinací v rámci celého světa a pokud člověk nezdá pozadí, nic moc mu to nedá a lze se v knize lehce ztratit nebo nechápat souvislosti. Na druhou stranu oceňuji naprosto geniální fotky a je zde poznat, jak velký vliv má cestování na vývoj osobnosti. Prošla jsem si něčím podobným a ta vnitřní trasformace a nadhled, který člověk díky cestování dostane, je znát.
![popeluška popeluška](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100565/m_popeluska-blB.jpg?v=1540828400)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ze začátku jsem si zvykala na styl psaní ale pak už se mi to četlo krásně. Nakonec jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst.
![IVANA0123 IVANA0123](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/169498/m_ivana0123-tGh.jpg?v=1542570736)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Myslím, že na tuto knihu musíte být správně naladěni a určitě se nebude líbit každému. Já jsem si ji vybrala původně kvůli přebalu, který mě zaujal a když se mi pak dostala do rukou, tak se mi líbila ještě víc. O autorce jsem toho moc nevěděla, jen jsem si vždy myslela, že je trochu střeštěná, ale zjistila jsem, že je v ní mnohem víc. A i kniha je jiná než jsem čekala. Není to klasický cestopis. Je to takové plynutí ze země do země na vlně vzpomínek, emocí a myšlenek. Někdy je to neuspořádané a nahodilé, ale o to víc srdečné. A celé se to čte moc pěkně. A tak jsem s Terezou procestovala i země, kam bych se já osobně nikdy neodvážila. Možná je trochu blázen, ale klobouk dolů...
Nejvíc se mi líbily kapitoly typu - Co jsem se naučila v džungli..na severním pólu...na poutní cestě...ve Skalistých horách...v Peru. Kouzelná je i část odehrávající se na vodě. Prostě, mně se kniha líbila a Tereziným babičkám přeju silné nervy, protože tahle holka toho asi nenechá...4,5*
(9/22)
![Petra566 Petra566](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Kniha láká nádhernou obálkou a opravdu vydařeným designem, jinak pro mě ale bohužel byla zklamáním. Nejedná se o cestopis, ale spíše deník, v němž autorka zachycuje své pocity a myšlenky, které se jí v daných chvílích na daných místech zrovna honily hlavou, přičemž ty mnohdy s návštěvou dané země vůbec nijak nesouvisí. Vše je navíc psáno poměrně specifickým stylem, spíše jako asociativní tok myšlenek a emocí bez logické, chronologické linie. Jelikož autorku a její osobní problémy ani její rodinu a přátele neznám, mnohdy jsem se ztrácela a text mi nedával smysl. Možná jsem na knihu příliš racionální a „při zemi“, a tak ke mně slova nijak nepromlouvala, pouze stékala, aniž by zanechala jakoukoli stopu. Upřímně paní Ramba její cesty, na které bych si sama nikdy netroufla, závidím a obdivuji její odvahu a dobrodružnou povahu, ale bohužel zřejmě nepatřím do cílové skupiny knihy. Věřím, že si však své čtenáře najde, poměrně vysoké hodnocení ostatních čtenářů budiž tomu důkazem.
![Anickahor Anickahor](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/44277/m_anickahor.jpg?v=1730284227)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Viděla jsem strašně moc chudoby a ještě víc lásky. Viděla jsem pravdu napsanou na zdi žlutou barvou, hluboko v Andách. Bůh je láska. Láska je Bůh. Láska je."
![Marika Vanova Marika Vanova](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21874/m_marika-vanova.jpg?v=1730170753)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přečteno jako audio s krásným hlasem samotné autorky. Občas tam na mě bylo až moc vulgárností, ale celkově je to psáno velmi poeticky. Tereza umí vykouzlit až čarovná slovní spojení a obraty, líbilo a moc hezky se to poslouchalo. Obdivuju, co všechno zvládla objet, obejít a poznat.
![MishelElle MishelElle](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
Jak již tu bylo několikrát napsáno, tato kniha NENÍ cestopis. Je to krásný deník, zachycující pocity, situace, mezilidské vztahy, krajinu a to v nemoci i ve zdraví a ze všech možných úhlů pohledu. Jednoduše popisuje, co se možného i nemožného na cestách může přihodit a je to natolik zajímavé, že opravdu chce nazout pohorky a jít světa kraj.
![j287 j287](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Bohužel jsem očekávala cestopis a nevšední informace o procestovaných zemích, ale jedná se spíše o autorčin deník a osobní pocity na cestách. Z tohoto důvodu mě kniha moc nenadchla, ale věřím, že si své čtenáře určitě najde. Přitahuje hlavně známým jménem herečky.
![Pavouček2 Pavouček2](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54020/m_pavoucek2-N5K.jpg?v=1677766087)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Poslechnuto jako audioknihu a jsem ráda, že jí načetla sama Tereza, je to hned takový osobnější. Knihu jsem si prohlídla, no, mě fotky úplně neuchvátily, přála bych si jich tam teda z těch míst o dost víc... Vyprávění: někdy mě to bavilo, někdy jsem se i zasmála, někdy to šlo druhým uchem ven, ale jsem ráda, že jsem si jí poslechla i prolistovala.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Fotky jsou nadherne. Text mi prijde, ze je na hrane deniku a okamzitych poznamek autorky. Nekdy jsem tomu uplne nerozumela :), jindy jsem mela pocit, ze nekomu lezu do soukormi, ze mu procitam denik :) .... ale celkove se mi to libilo. Rozhdone to neni bezna kniha a je citit, ze do toho autorka dala svoje srdce.
![marketa7 marketa7](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/315906/m_marketa7-N3E.jpg?v=1631116604)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pokud nečekáte klasický cestopis, ale spíše osobní prožitky a pocity, které napadly Terezu během jejího cestování, pak jste tu správně. Kniha je plná krásných fotek, audio zase hlasu autorky, které její líčení emocí či vůní z cest ještě umocní. Nic zásadního, ale milého určitě....
![Stepka1989 Stepka1989](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/124297/m_stepka1989-zEH.jpg?v=1621254973)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Právě dočteno. Určitě to není cestopis, ale takových je 12 do tuctu na každou zmíněnou zemi. Tahle kniha je výjimečná tím, že popisuje prožitky z cestování, vnitřní svět člověka, který objevuje krásná místa na zemi, zamýšlí se nad životem, láskou, planetou i budoucností. Je mi jedno, že nevím, kdo je zrovna na které cestě Parťák, je mi jedno, že nevím, ve kterém období se zrovna časově nacházíme. Tereza přibližuje vnitřní svět sebe samé i cestovatelky v sobě a velmi často mi připomněla mé vlastní zážitky a nutila mě vracet do těch dechberoucích momentů, které jsem v dané zemi v tu danou chvíli prožívala a za to jí patří velký dík. Tahle knížka je skvělá.
![Tila Tila](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mě tato kniha potěšila, vyvolala emoce, rozhořela ve mně cestovatelský oheň. Nevadí mi, že to není literatura faktu. Já jsem si cestování užila i skrze snové popisy a emoce. Bylo to poetické až meditativní, a umím si představit, že stránkami zalistuji znovu. Každý má právo na názor, ale zrovna tady bych netrvala na tom, aby se švec svého kopyta držel. Myslím, že Tereza hraje dobře, a že i toto se povedlo. Za mě ano!
![Ála41 Ála41](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/258181/m_ala41-iij.jpg?v=1582728914)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zvláštní text. Zase tak jako jinak pojatá kniha (nejen) o cestování. Kniha je po,, fyzické,, hmatatelne stránce moc hezky zhotovena, takový,, příjemný,, papír, skvěle rozmístěný text a nádherné fotografie (nejen) z cest.
![izinkaVENDULKA izinkaVENDULKA](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/290141/m_izinkavendulka-FTu.jpg?v=1643103661)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Super knížka!!! Tolik zážitků,radosti a života v jednom cestopisu formou deníčku. Ze začátku jsem si zvykala na styl psaní v krátkých kolikrát jenoslovnych větách. Ale opravdu se mi Kniha líbila a představovala jsem si že v těch zemích jsem také. Protože i já jsem dobrodruh
![Bustedka Bustedka](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40614/bustedka-8JY.jpg?v=1577312109)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tohle bylo tak podivně zvláštní, ale tak jako pěkně. Zprvu jsem se trochu lekla, protože je to na můj vkus moc poetický, takový volnomyšlenkářský. Cestopis, ke kterým se kniha v knihovnách a knihkupectvích řadí to ale není.
Čtete někdy až nesouvislý tok myšlenek, občas nevíte, co tím chce říct. Občas se ztrácíte v těch Hvězdách a Sluncích, jednou je Parťák on, pak zase ona a nakonec na scénu přijde Cizinec. Je to ale neskutečně osobní. A i když je kniha tlustá a velká, máte to přečtené během 2-3 hodin. Je tam spoustu prázdného místa a fotky. Graficky naprostá bomba.
Původně jsem od knížky čekala tradiční zápisky z cest, tipy na různá místa a jak se na cestování do konkrétních destinací připravit. Absolutně jsem nečekala, že se v ní skrývá tolik emocí, že bude tak moc osobní a že se stane mou totální srdcovkou!
Vím o sobě moc dobře, že já rozhodně žádný dobrodruh nejsem a že do většiny míst, kde autorka byla, se jisto jistě nikdy nepodívám. Ale i z toho mála mám pocit, jako kdybych tam byla. Na Severním pólu, v Thajsku, v Kanadě, na Barbadosu..Tak moc autentické to je.
Troufám si říct, že kniha nesedne každému, že je spíš pro ty, co rádi čtou mezi řádky, mají rádi text à la deníkové zápisky, minimalismus a jsou to citlivé duše. Ti se podle mě na autorčin styl dokáží nacítit a odnesou si z textu poetický, čistý zážitek.