Dokonalé ticho
Helen Fields
Inspektor Luc Callanach / Luc Callanach a Ava Turnerová série
Na okraji Edinburghu je nalezeno pohozené dívčí tělo s vyřezanými kusy kůže. Když později inspektor Luc Callanach objeví vedle opuštěného kojence strašidelnou postavičku, pochopí princip zvrácené hry: vrah bere materiál na panenky z těla svých obětí. Navíc někdo drogově závislým v bezvědomí vyřezává do tváře písmeno Z. Jde o stejného pachatele? Luc a jeho kolegyně Ava musí vypátrat zabijáka dřív, než udeří znovu – stihnou to, nebo už je příliš pozdě?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2020 , VoxiOriginální název:
Perfect Silence, 2018
Musím říct, že Helen Fields se řadí mezi mé hodně oblíbené autory. Takhle knižní série je prostě skvělá, v žádné knize nechybí pořádný příběh , humor a hlavně to Mega napětí mezi Lucem a Avou. S tímhle koncem už jsem byla drobátko spokojená, ale jestli to takhle bude natahovat ještě přes další díly, tak ji to asi dopíšu sama :D
Ticho mi sedlo víc než loňská Smrt. Je brakovější, s větším tahem na bránu, a navíc posouvá postavu Avy do sympaticky břitkýho suveréna. Vrah, co šije panenky z obětí je v dnešní době šokující asi jako zívnutí před spaním, ale co. Zase jsem to přečet za víkend a to mi ještě kus neděle zbylo.
Další skvělá autorka , která umí psát poutavě a zajímavě detektivní příběhy. Několik rovin děje, zajímavě vykreslené postavy , drsné detaily, osobní i pracovní spory. vřele doporučuji.
Jedna z lepších detektivních sérií, a když říkám detektivní, myslím detektivku a ne moderní thriller.
Autorka se i v tomto díle zaměřila spíše na psychologii postav, jejich mikrosvět a zkusila apelovat i na sociální problémy jako je bezdomovectví a prostituce mladých holek. Trochu mě nebavily neustálé hádky Avy a její nadřízené, přišly mi trapné a žensky uštěkané. Naopak se mi zalíbil policista v převlečení Graham, toho jsem si představovala velmi sexy, hihi.
Vraždy jsou zde opravdu pěkně promyšlené, i když mohlo být pro vraha více prostoru, ráda bych se dočetla o vrahovi a jeho pohnutkách více.
Jako celek je ale i tento díl vážně prima.
Do příběhu vletíte hned s první přečtenou stránkou a odsejpá to celou dobu. Moc jsem nevěřila, že autorka udrží tempo. Popravdě tyhle série raději moc nevyhledávám. Ale tempo udržela a opravdu je to jízda.
Moc se mi nechtělo (anotace), pak v jednom tahu.
Autorka ženské postavy vehementně privileguje ve všech rolích v příběhu.
Inspektor Luc Callanach má jistě v jejích očích podobu manžela. (Poděkování)
Citace:"Jen mi řekni, že tentokrát mě ta moje výpomoc ( kriminálce) nedostane do lochu a nebudu muset žádat o kauci."
"Ale na začátku, když semínka extremismu teprve klíčí, kdo ví co musí mít člověk v srdci?"
Jako celá série "Dokonalá" je i tento díl pečlivě vystavěn.
Konflikt na policejních postech má grády a je to vyšťavené pozitivum vedle deprimujících nálezů.
Čtivé, dokonalá závislost.
Čtivé, brutální a napínavé. Nesnáším náboženské fanatiky. Ava mi občas lezla na nervy.
Opět velmi hezky a čtivě napsáno. Pro mě lepší než předchozí díl. Napínavé až do konce, trošku drsné provedení vražd, ale co taky pořád vymýšlet :-) celá série od Helen Fields je velmi povedená, moc hezky se to čte a člověk se do děje dostane hned od první stránky. Doporučuji všem, co mají rádi bandu vyšetřovatelů v čele s Avou, Callanachem, Trippem, Livelym atd. Už se těším na další díl.
Oba případy byly super, ale jejich vyřešení mělo trochu hořko-sladkou příchuť. Občas mi také přišlo, že by děj mohl být kratší.
Líbilo se mi nakouknutí do vztahu Seliny a Luca. Tuším, že spolu nevydrží, ale i tak mi je tato vedlejší postava daleko sympatičtější než Ava, kterou z nějakého důvodu všichni tak moc obdivují. Pak se nám tu rýsuje nová postava Paxe Grahama. Klidně se vsadím, že poleze Lucovi do zelí.
Ufffff.... :)))
Helen mockrat Vam dekuji za tuhle serii. Opet skvely pribeh s velkou davkou napeti, deje a obcasneho sarkasmu :)))
Doporucuji a tesim se na dalsi DOKONALY dil :)
Je neuvěřitelné, že autoři thrillerů jsou stále schopni vymýšlet další a další nové způsoby jak oběti svých zločinců trápit, mučit, unášet a zabíjet. A zdá se mi, že Helen Fields je skutečně vynalézavá, i když motivace zločinů už ta jednoznačné nejsou.
Trochu mi vadila rychle a trochu do ztracena ukončena druhá dějová linka, týkající se bezdomovců. I když na ní možná autorka chtěla ukázat pravý charakter komisařky Overbeckové, která mně osobně zas tak nesympatická není - tedy, až na ten úlet na jejím pracovním stole...
Dávám za čtyři a doporučuji.
Tak fajn, zase o něco lepší díl než ten výrazně slabší předchozí. Jen mi také připadá velmi blbá nepochopitelná realita Spojeného království, kdy policisté běžně nenosí zbraň. Pak se perte s padouchem, když on má navrch!
No opět super díl a vůbec nevím co víc napsat...celý vyšetřovací tým je opravdu sympatický a mě tam hodně bavila i lady Overbecková,dračice se vším všudy :)) pomalu si zvykám i když těžko, že v Anglii a ve Skotsku policejní sbor snad vůbec nepoužívá zbraně a občas jsou členové sboru až příliš empatičtí a humánní tam, kde se tomu dá jen těžko uvěřit.. ale jinak samozřejmě knihu doporučuji a čekám na další díl.
Další díl výborné série, kde mě snad víc než případy vražd potěšil otevřený konflikt Avy s nadřízenou (škodolibá radost - ta baba byla nesnesitelná!). Asi jsem čekal nějaký hlubší motiv vzhledem k brutálnosti provedení vražd. Další problém, který mám je s ukončením dějových linek, a to jak hlavní (nemůžu prozradit, kdo četl, asi pochopí), tak i vedlejší s pořezanými bezdomovci... Jakoby došel limit stran a další se dozvíme v další knize. I tu si ale určitě přečtu, asi to byl záměr autorky.
Bylo fajn, přiměřeně napínavé, o level výš než třetí díl, který v kvalitě hodně spadl. Ale i tak nedosáhl na úroveň prvního dílu.
Co mě až trochu rozčilovalo, že zase zůstal otevřený a nevyřešený osobní vztah Calanach – Turnerová.
Trochu Carter v sukních, a to mě hodně baví. Sympatický detektivní tým, svižné tempo, napětí v každé kapitole. Ta bezdomovecká linka tam pro mě snad ani nemusela být a bylo by to ještě lepší, i když se na krátkou chvilku protnula s dějem, aby se ještě více poodkryly charaktery. Ale co už! Celá série si drží úroveň, a tak se máme na co těšit
Tento díl je lepší než předchozí, nechybí tu spád, napětí a zajímavá zápletka. Trochu mi vrtá hlavou, že ve Skotsku podle autorky policie asi nenosí klasickou služební zbraň. I když, pravda, výběr jejich zvláštních zbraní čtenáře aspoň pobaví - když přijde na věc, bojují vidlemi a cihlou... :-)
K postavám - Ava výrazně změnila slovník, tříbí si ho po vzoru lidových mas. Lively je lepší a lepší, ten chlap mě baví. Co se týče Overbeckové - potvrdilo se mi, že je to zajímavá postava ;-). Celkově Luc i Ava měknou a já se obávám, aby autorka do thrillerové série nezačala přidávat větší množství romantiky než je únosné...
90 %
Nejdřív mě mrzelo, že více prostoru nedostal rozvoj vztahu mezi Lucem a Avou, ale ten závěr to trochu vynahradil... Tak třeba se dočkáme v další knize.
drogy vraždy kriminalistika thrillery sérioví vrazi násilí diskriminace Edinburgh vyšetřováníAutorovy další knížky
2018 | Dokonalé stopy |
2018 | Dokonalá kořist |
2020 | Dokonalé ticho |
2019 | Dokonalá smrt |
2021 | Dokonalý zločin |
Pěkně vypracované zápletky (dvě) byly dobře vypracovány a v průběhu knihy a na závěr dokonale vysvětleny. Místy mi připadá, že autorka se vychyluje od hlavního směru, například opakovanými střety mezi super-komisařkou a super-inspektorkou. Oceňuji její snahu se přibližovat k sociálnímu románu (prostituce, drogy, náboženství) ve Spojeném království. Pěkné čtení - očekávám další díl!