Doktor Spánok
Stephen King
Pokračovanie kultového hororu od Stephena Kinga! Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea. Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Doctor Sleep, 2013
Narozdíl od osvícení bych tuto knihu neoznačil za horror. Bylo tady sice pár děsivějších pasáží, ale takové u kterých by mi tuhla krev v žilách. Jako u většiny Kingovek musím vyzdvihnout postavy. Ty byly naprosto excelentní a dospělí Danny se mi líbil především vlídností vůči Abře.
Stephen King prostě opět nezklamal a naservíroval mi pořádnou porci skvělého literárního zážitku. Už se nemůžu dočkat, až se pustím do další jeho knihy. A bude to brzy, o to se postarám!
Tak Osvícení bylo prostě lepší, a to jsem ho četla hooodně dávno...ale zas nemůžu říct, že by mě Doktor spánek vyloženě nebavil. Začátek byl trochu slabší a toho nadpřirozena vč. "upírů" bylo na mě už moc, abych tomu mohla uvěřit.
Tato kniha byla pro mne perfektním pokračováním Osvícení, neboť se mi Danny vryl do kůže ještě hlouběji, než tomu bylo u prvního dílu :) Zlo, vydávající se za lidské bytosti, vyhlížejíc si nadané děti, aby se na nich mohlo "nakrmit", svým okem spočinulo na malé Abře. Do cesty mu ale vstoupí nečekaná překážka v podobě životem ztrápeného Dannyho, který hodlá nad Abrou držet ochrannou ruku.
Tajomný,napínavý príbeh o žiarení,ktoré má v sebe veľa nebezpečenstva.Dvaja prepojení ľudia-Danny a Abra,majú nadprirodzené schopnosti,ktoré ich spájajú.Musia bojovať proti Pravému uzlu,čo sú ľudia,ktorí sa živia,dobíjajú parou.Tú práve získavajú z ľudí,ktorý majú žiarenie.Tak sa začína lov na Abru. Veľmi strhujúci dej,ktorý žiari až do konca :-). Fantastická kniha!
Klasický kingovský horror, jak ho známe a máme rádi.
Je to velmi volné pokračování Osvícení, Stephen King nám, jak sám říká, chtěl povědět "jak to dopadlo s tím klukem z hotelu Overlook". A povedlo se mu napsat zase jednou výborný horrorový příběh, při jehož čtení každý fanda jeho tvorby zajásá.
Pět hvězd.
kvalitní příběh....
děj plyne sám a přirozeně,jen občas jsem měl pocit že místo toho aby jen tak plynul je spíš násilím tlačen jiným směrem....
přesto je to úchvatná kniha rozhodně stojí za přečtení
První třetinu knížky sem víceméně protrpěla a četla jen ze setrvačnosti co se z toho vyklube . druhá třetina už byla čitelnější a zajímavější a poslední třetinu už sem přečetla jedním dechem bez pauzy. takže můj závěr : pokuď nebudu porovnávat s osvícením tak knížka doktor spánek špatná není .
Skvěle napsané a napínavé. Typická Kingovka. U Osvícení jsem se bála, u tohoto pokračování jsem držela Abře a Danovi pěsti. Není to tolik strašidelné jako Osvícení, přesto stojí za přečtení. Za mě palec nahoru a doporučuji přečíst.
Tak nějak jsem po "Osvícení" Dannymu přála trochu jiný život... ale i tak nejsem zklamaná. Tohle je King jak ho znám.
Bohužel musím poznamenat, že Doktor spánek byl pro mě velkým zklamáním. Čekal jsem důstojného nástupce Osvícení, ale Rod Pravých a jejich lapání páry mě vůbec neoslovily a tentokrát i kvalita vyprávění nebyla nikterak zajímavá. Až je mi to líto, ale víc než průměr to není, doufejme, že to byla jen slabá, ojedinělá chvilka, kdo by taky byl neustále tématicky na vysoké úrovni ? - 50 %
Musím říct, že ,,Doktor spánek" se mi líbí dokonce víc něž ,,Osvícení", což je způsobeno především přítomností výborných záporáků. Prostě řečeno to neurčité zlo z prvního dílu, zde dostalo konkrétní tvář.
Stejně jako Lunapark je i Doktor Spánek kniha, kterou jsem si koupil, ale pak jsem ji měl dlouho v knihovně a vůbec se mi do ní nechtělo. Tady tím důvodem nebyl pouze nepříliš atraktivní název a anotace na obálce, ale především fakt, že jde o přímé pokračování Osvícení - knihy, kterou jsem četl strašně dávno a až na drobnosti si z ní nepamatuju vůbec nic (jen marťany - martini, vybouchlý kotel a hýbající se keře - a to si ještě teď nejsem jistý, jestli ty keře byly v knize nebo ve filmu). Očekával jsem, že Doktor Spánek bude plný narážek na Osvícení a že jde v první řadě o marketingový tah; snahu nalákat ke koupi další knihy lidi, kteří četli tu původní nebo viděli filmovou adaptaci z Nicholsonem.
A on tak Doktor Spánek skutečně začíná - neustálé narážky na Osvícení a přeživší postavy z Osvícení. Na začátku jsem se tím pádem trochu ztrácel. King však nenásilnou formou to podstatné rychle připomene a pak už se rozjede skvělý příběh, který s Osvícením nemá ve skutečnosti zase až tolik společného. A protože King už má skutečně vybroušený styl a ví jak diváka vtáhnout, získala si mě po pár desítkách stran i tahle kniha. A i když toho nadpřirozena je tu až příliš, příběh je hodně zábavný a poutavý a to až do samotného (předvídatelného) konce, ve kterém King překvapivě nijak výrazně neulétl, jako má obvykle ve zvyku.
Velmi dobře zpracované osudy "starého" známého hrdiny z Osvícení. Snad jen poznámka k závěru, kdy příběh zas až tak moc negraduje ani se neobjeví nic zvlášť překvapivého, jak jsem byl zvyklý z jiných knih.
zfilmováno nadpřirozené bytosti horory nadpřirozené schopnosti
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
Úžasná knížka! Líbila se mi mnohem více jak kniha Osvícení. Krásně napsané, postavy úplně úžasné. Jen mě trochu mrzí, že tam nedostal větší prostor Azzir.