Doktor Spánok
Stephen King
Pokračovanie kultového hororu od Stephena Kinga! Danny Torrance, chlapec, ktorý len o vlások unikol smrti z rúk vlastného otca v hoteli Pekná vyhliadka, sa stal mužom. Traumy z detstva ho však mátajú ďalej. Trpí aj pre svoje vlastné nadprirodzené schopnosti – žiarenie, ktoré dostal do vienka a umožňuje mu vidieť aj to, čo by malo zostať skryté. Dan Torrance je alkoholik. Sklony k pitiu zdedil po otcovi, ale pravda je aj to, že alkohol tlmí žiarenie, chráni ho pred prízrakmi, čo ho oberajú o zdravý rozum. Dan však zistí, že zlo, ktoré v ňom alkohol prebúdza, je ešte neznesiteľnejšie ako jeho prízraky. Rozhodne sa zmeniť život. Odsťahuje sa do nového mesta, nájde si nových priateľov a pridá sa k Anonymným alkoholikom. Dokonca aj žiarenie sa v jeho novom živote stane nástrojom dobra. Dan pomáha zomierajúcim ľuďom v hospici prechádzať cez prah smrti, za čo dostane prezývku Doktor Spánok. Potom sa však niečo stane. S Danom sa telepaticky spojí dievča s rovnakými schopnosťami, aké má on. Dan vie, že malej Abre musí pomáhať, tak ako jemu v Peknej vyhliadke pomohol šéfkuchár Dick Hallorann. Abre Stonovej ide o život. Ohrozujú ju prázdni diabli, monštrá v podobe ľudí združené v kmeni s názvom Pravý uzol. Títo dlhovekí tvorovia bez morálky a súcitu potrebujú na svoju existenciu pravidelne konzumovať to, čo nazývajú „para“ – energiu nadprirodzene nadaných detí. Takých, akým bol kedysi Danny a akým je dnes Abra, najvýdatnejší zdroj „pary“. Poľovačka na Abru Stonovú sa začína... Napriek svojim obdivuhodným nadprirodzeným schopnostiam by zrejme bola stratená, ale našla si ochrancu – Dana Torrancea. Kingov Doktor Spánok voľne nadväzuje na román Žiarenie, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1977 a preslávil ho aj rovnomenný film režiséra Stanleyho Kubricka z roku 1980 v hlavnej úlohe s nezabudnuteľným Jackom Nicholsonom.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Doctor Sleep, 2013
Začátek knihy výborný a asi tak 100 stran před velkým finále knize došel neskutečně dech a co je nejhorší,bylo vlastně jedno,jak to dopadne.60%.
Koho by nezajímal příběh malého Danyho - mě teda jo, a tak - když na mně v knihovně vykoukl Doktor spánek hned jsem po něm skočila. A ten skok se vyplatil, nádhera - zase bylo co číst, zase bylo komu fandit, zase jsem byla v napětí, navíc s hrdinou, kterého znám už dávno. K tomu se přidala ještě Abra a příběh frčel jak po másle.
Že jsou jeho příběhy poněkud jiné, než před 20 lety? Hm jo, jsou, ale to ještě neznamená, že jsou špatné, i jeden každý z nás se měníme v průběhu života, dozráváme a sbíráme zkušenosti, zrovna tak můj oblíbený autor. Já jsem spokojená, mně se to líbilo.
Skolila mě zákeřná viróza. Mrcha jedna! A právě Doktor Spánek mě postavil na nohy. A to je ta pravá magie.
Od mistra Kinga jsem zvyklá na mnohem lepší a poutavější příběhy..Tento titul pro mě byl spíše zklamáním než příjemným "dokreslením" Osvícení...bohužel se mi spíše zdálo (nebo nezdálo?), že kniha těží právě ze svého skvělého předchůdce a že autor měl slabší chvíli...
A já bych právě řekla ano, ano a ještě jednou ano. Kniha je velmi dobře napsaná, i po tolika letech "odmlky" ve mně dokázala vyvolat vzpomínky na Osvícení, mráz po zádech při čtení mi naskakoval sice spíše v první polovině knihy ale druhá půlka zase měla švih, nemohla jsem přestat číst, chtěla jsem vědět jak to dopadne-unesou ji x neunesou, zachrání ji x nezachrání, zabije ji x nezabije..No prostě King :)
Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Tahle kniha je celá špatně. Ještě se mi u Kingových nestalo, aby mi hlavního záporáka bylo téměř líto, jedna z hlavních postav mi děsně lezla na nervy ale hlavně - ŽE JSEM SE PŘI ČTENÍ NUDILA!
Přiznávám a přidávám se tím, ke spoustě čtenářů, kteří již svůj komentář vložili přede mnou, že kniha ze začátku moc nic....ale jakmile se přidala Abra tak se četla skvele..je to King zase jinak:)
Osvícení jsem četl už asi před 20 lety, takže jsem si jen matně vybavoval atmosféru a některé scény, což mi bylo trochu líto. Ale i bez spojitosti s Osvícením tahle kniha stojí za to. Do děje člověka vtáhne hned od začátku, v podstatě nemá hluchá místa bez napětí a dokonce - pozor, spoiler :-) - v ní nezahyne žádná z hlavních ani významnějších vedlejších postav (tedy nepočítaje tu jednu, která už má skoro sto let).
Mám Kinga moc rád ale tohle mě nechytlo. Zdá se mi, že po té jeho nehodě, už to není ono.
Musím přiznat, že mě Doktor Spánek moc nezaujal. Příliš rozvláčné, spousta odboček, dlouhé hovory pomocí mimosmyslového vnímání, tak trochu opakování sebe sama - něco z Osvícení, něco z Bag of Bones, trochu ze Zelené míle, nebo z Fire Starter. Místo poctivého masakru motorovou pilou jen jakési cucání páry rodinkou světských z Matějské pouti....pro mě slabší kingovka!
Právě dočteno. Jen co se příběh více rozjel ( s přítomností Abry ) jsem měla problém se od knihy odpoutat. Oblíbila jsem si jak dobré, tak i ty záporné postavy, které ani přímo záporné nebyly. Občas jsem kolikrát musela jít rozdýchávat. :D Jsem citlivka, ale asi to k tomu patří. :) A nejspíše ještě nějakou dobu budu na silnicích pozorovat obytné karavany. :D :) ( A při náhlém zastavení doufat, že v sobě nemám osvícení ) :)
Na jednu stranu je kniha strašně na začátku zdlouhavá, ale když se příběh rozjede počínaje malou Abrou, tak jsem měla problém se od ní odpoutat. Nejvíc se mi líbila Abra s Kloboukovou Rose. Příběhově se o trošku víc liší Osvícení, ale samotný King nezklamal :)
Stephen King napsal pokračování ke kultovní knize nazvané Osvícení.
Další osud Danny "Doktora" Torrance můžeme sledovat v knize se zajímavým názvem - Doktor Spánek.
Je to úplně něco jiného než Osvícení, i když základní myšlenka osvícených dětí zůstala.
Příběh se zdánlivě odehrává kousek od shořelého hotelu Overloock, ale to místo má na děj obrovský vliv.
Také se časová linie hodně prodloužila.
Zatím co Osvícení sleduje několik týdnů žití v Overlooku, je Doktor Spánek rozložen na několik roků.
Malá ochutnávka:
..........Casey obvykle nabídl příběh o filmovém režisérovi Johnu Watersovi.
V jednom ze svých prvních filmů "Růžoví plameňáci",
Watersova transvestitní hvězda Divine snědla kousek psího lejna z trávníku na předměstí.
Ještě po letech se Waterse na tento slavný moment filmové historie vyptávali.
Nakonec povolil. "Byl to jenom malý kousek psího hovna" odpověděl reportérovi,
"a udělal z ní hvězdu"
....tak mě vezmi na rande. Opravdový rande. V Rialtu dávají Dobyvatele ztracené archy......
"Mysl byla černá tabule. Chlast byl mazací houba"
Naprosto perfektní! Jsem z té knihy prostě nadšená, po tom, co jsem si přečetla dvě Kingovky, které mě zklamaly jsem si Doktora Spánka skutečně užila. Nejraději bych mu dala ještě o jednu hvězdičku víc. Osvícení a Doktor Spánek by rozhodně neměli žádnému Kingomilovi ujít :-)
Pred čítaním Doktora spánka, som si prečítal slávny román Osvietenie a musím povedať že Doktor spánok je vynikajúce pokračovanie, kultového Osvietenia. Bolo by dobré spomenúť že kniha nie je horror, ale niečo medzi hororom a fantasy. Zo začiatku asi budete prekvapený, akým spôsobom sa uberá príbeh a život Dannyho Torrancea. Román je hneď od začiatku viac akčný ako Osvietenie a vystupuje v ňom množstvo postáv. Dobré postavy a zlé postavy sú v knihe jasne odlišné a od začiatku máte prehľad, kto je zlí a kto dobrí. Danny aj Abra sú skvelá dvojica a bez problémov som si ich obľúbil. Nie všetko je dokonalé a tak aj záporné postavy sa mi zdali málo desivé a príbeh má len veľmi málo strašidelnej atmosféry, oproti starým Kingovkám. Určite vám túto knižku odporúčam, síce nie je dokonalá, ale je skvelá a určite fanúšikov Stephena Kinga, chytí za srdce. Takže dávam 90 percent a samozrejme päť hviezd.
Po dlouhé době se mi dostalo něco od Kinga do ruky a já jsem absolutně spokojená. Nezklamal.
Po přečtení ohlasů na tuhle knihu, jsem moc nevěřila, že se mi to bude líbit...Pravděpodobně proto, že jsem nic moc nečekala, jsem knihu přelétla jedním dechem a musím jenom chválit...:-)
Před přečtením Doktora Spánka jsem si zopakovala, co se dělo v prvním díle, v Osvícení, které jsem četla asi tak před třema rokama. A udělala jsem určitě dobře. Postava Dana se zajímavě vyvíjela a nemám ráda když vpadnu doprostřed děje. Je lepší mít ucelenější pohled. Pro mě bylo Osvícení jen nultým dílem. Tento díl se mi líbil mnohem víc, víc akce, víc zajímavých postav, víc Kinga. Byl propracovanější, živější, měl více nápadu. Takového Kinga mám moc ráda.
zfilmováno nadpřirozené bytosti horory nadpřirozené schopnosti
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2008 | Svědectví |
První stránky mě bavily, ale pak už jsem se nudila. Rod Pravých mě nezaujal.