Domácí pekárna: praktická kuchařka pro každý den
Radka Hrevušová
Máte rádi voňavý domácí chléb, křupavé domácí rohlíky a houstičky či nadýchané moučníky? Chcete si zkusit upéci vlastní kváskový chléb či připravit pohoštění pro přátele? V kuchařce najdete mnoho jednoduchých osvědčených receptů s použitím tohoto šikovného domácího pomocníka, které zvládne opravdu každý.
Přidat komentář
Pekařských knih nikdy není dost, ale těch kvalitních. A tato mezi ně bohužel nepatří. Chybné údaje v surovinách - ať už zdvojené, chybějící či nedostatečné (velmi málo vody, soli, neuvedené suroviny v receptu, množství "od oka"), špatně popsané založení kvasu, neodpovídající časy u receptů z kvasu - z čehož pak nemůže vzniknout kvalitní pečivo. Dalo by se pokračovat dál a dál. S kvasem i droždím pracuji pravidelně již 5 let a za mne bohužel velmi, velmi nekvalitní kniha.
Mám tuhle kuchařku doma a moc ji nedoporučuji. Všimla jsem si v ní povícero chyb. "Zaujal" mě recept na pomerančové šneky kde vůbec není mouka, někde je zase napsaná 2x. Pokud zadělávám v domácí pekárně, tak bych ocenila přesnější množství tekutiny a ne jen: voda dle potřeby. Na to nepotřebuji kuchařku a dám si to dle potřeby sama. Někde zase tekutina uvedena je, ale je jí hodně málo. Vím, že se může množství tekutiny trochu lišit dle použité mouky. Ale přece jen by mělo být množství tekutiny trochu přesnější, pokud se jedná o recepty do domácí pekárny. A chleba, který je z kila mouky a jen lžičky soli moc chutnat nebude. Jinak pětidenní kvásek ještě nebude tak silný, aby "utáhl" chleba. Ještě jsem se pozastavila nad tvrzením, že je kváskový chléb stravitelnější díky antioxidantům. Mám pocit, že kniha vyšla tak nějak narychlo a není pečlivě zkontrolována.
Tuto knihu jsem dostala ,jako dárek a jsem z ní nadšená ,Již jsem podle receptů v ní dělala spoustu dobrot- chleba i pečiva a také knedlíky. Protože si nejraději peču doma- hlavně chleba je mi opravdu velkým pomocníkem. Já si některé recepty upravuji trochu podle sebe .Pekárna je mi velkým pomocníkem ,třeba jen na přípravu těsta a pak chléb nechám kynout v ošatce a peču v troubě. Miluji tu vůni voňavého chleba ,která se vám line kuchyní.
Autorovy další knížky
2011 | Pekárnománie |
2015 | Sladké moučníky z domácí pekárny |
2010 | Houby: 220 dobrých receptů na úpravu hub |
2013 | Guláše z hrnce i kotlíku |
2020 | Domácí pekárna: praktická kuchařka pro každý den |
Tak jako navždy odkládám knihu, ve které je více pravopisných chyb, odkládám i kuchařky, které mají chyby v technologiích nebo surovinách. V receptech opravdu chybí suroviny a číst, že kváskové pečivo je zdravější, protože obsahuje antioxidanty, je směšné.