Draculův švagr
Miloslav Švandrlík
Dracula série
Kniha hororových povídek jejichž autorem je sám mistr hororu a humoru v jedné osobě Miloslav Švandrlík. Nechte se bavit absurdně vypointovanými situacemi, kterým nechybí nadsázka i napětí. Hororové povídky plné černého humoru a magické hrůzy. Povídky zavádějí čtenáře na opuštěné hrady a strašidelné samoty mezi upíry, strašidla a nejrůznější nadpřirozené bytosti. Čtenáři se dostává neopakovatelné kombinace strachu a vtipu, vynalézavost při použití nepřeberné řady strašidelných rekvizit je pro autora příležitostí k rozehrání osvědčené škály humoru.... celý text
Na odreagování jsem si vzal tuto knihu povídek a byla to velice dobrá volba. Ke konci jsem si uvědomil, že lepší byly ty kratší povídky, což je možná dost překvapivé. Mezi nejlepší počítám například Domek v údolí (netradiční vyřešení tradičně hrozné tchýně), Promiňte, omyl! nebo Geniální plán. Na první místo ale dávám povídku, která vlastně patří do sci-fi – Koupací komplex. Knihu doporučuji.
Mám moc rád černý humor a tyto povídky jsou absolutně můj šálek kávy. Hororové příběhy, které pochopitelně ne vždy skončí happy endem, ale je v nich plno humoru a skvělých hlášek. Nejvíce se mi asi líbila povídka Guláš či Poprava na Kramberku, což ovšem neznamená, že další povídky nejsou tak dobré.
Je to škoda, ale zjistila jsem, že humor pana Švandrlíka není moje kafe. I na hodnocení jednotlivých povídek se ukázalo, že těch několik málo, které mě zaujaly, nepatří mezi většinově oblíbené.
Povídky jsou psány s nadsázkou, satirou, absurditou, humorem, no často jako by byly ukončené předčasně nebo mají jen slabou pointu. Některé jsou zase až příliš dlouhé.
Ale tak, hlavně že se to líbí většině :-)
Povídky mistra, zdeť šmrncovního, česky pestrého hororu.
Citáty :" ... Zvažoval jsem, že přepadnu sám sebe.. Vyléčený imbecil podlehl mystice... Gulášová přísaha...Dárek pro tchýni ve stráni... Vánoce na onom světě... Koketérie malíčkem u nohy v morbidních hrátkách na hradě...Tupá břitva.. aj."
Audiokniha, radost poslouchat, ve skvělém podání Jiřího Lábuse ********
Super šíleně zábavné povídky s výbornými nápady, při který mrazí, i když na první pohled vypadá vše jako sranda a vtip (třeba ten dodavatel masa do guláše), fakt dobrý (ale pro psychicky narušené osoby jen po kapkách, ideálně jen jeden odstaveček :) na den)
Doporučuji!
Tuhle knihu jsem četl už někdy počátkem 70. let a na tu dobu to byla bomba. Líbila se mi snad každá povídka a styl psaní pana Švandrlíka. Časem při přečtení dalších knih už to postupně sláblo, protože jde stále o stejný styl, ale humor a různé situace se střídají, takže se to stále dalo.
Po knihe som siahol náhodou, no neľutujem. Určite boli niektoré príbehy slabšie, avšak obdivujem na pánovi Švandrlíkovi jeho sarkasticky a vtipne vypointované závery. Klobúk dole. Určite skvelé na odreagovanie. Pre mňa sú naj tieto príbehy: Šumavský upír, Guláš, Geniální plán, Břitva a Okno do hřbitova.
Moje neoblíbenější knížka, ke které se vždy ráda vracím, at' už v pevné podobě nebo audioknize. Lehce humorné, lehce napínavé a lehce hororové. Myslím, že každý si v knize najde to své.
Hororové povídky s humornou nadsázkou. Styl psaní se mi moc líbil. Pro chvilky oddechu ideální čtení. Rozhodně se chystám i na další knížky od Švandrlíka.
Lehce strašidelná, zábavná kniha, ideální čísta na chalupě na samotě u lesa :-) moc se mi líbila a určitě se k ní ještě vrátím , přečetla jsem ji jedním dechem.
Když nějakou knihu čtete na táboře, ve stanu, při baterce a kolem dokola jen temný les a houkající sovy, pak se vám doslova zažere pod kůži. Jasně, že jsme věděli, že je to zábava, nadsázka a vtip, ale jeden nikdy neví, že. Zvlášť, když jsme tábořili uprostřed šumavských hvozdů, venku lítali netopýři, stezka odvahy vedla na starý hřbitov a k večeři servírovali vynikající guláš :-)
Četl jsem již poněkolikáté, jsou spíše odlehčené - takový černý humor, pod hororem bych si představil něco jiného.
Nejedna se sice o moderni horor a tak fanousci Saw a dalsich jednoduchych krvaku asi nebudou nejnadsenejsi,ale Svadrlik ma, a vzdycky mit bude, kouzlo lehce strasidelneho humoru. Skvele povidky idealni pro odlehceny vecer. Doprovozrne jsou bajecne vtipnymi ilustracemi.
Ježiš, jak já se u toho vždycky bála, a stejně jsem jí vždycky začala znovu číst večer po tmě, jelito... A navíc ty černobílofialové ilustrace, třeba jak se topí v bažině... Nádherně spojená hrůza s humorem. Naprostá perla.
upíři nadpřirozené bytosti černý humor hororové povídky
2006 | Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 |
2009 | Draculův švagr |
1990 | Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky |
2004 | 100 nejlepších hororů |
1991 | Říkali mu Terazky |
tohle už je snad i klasika, ne? :o)))) Vtipné, nenáročné, oddechové čtení u kterého není potřeba nijak zvlášť přemýšlet - tyto knihy jsou dle mne sázka na jistotu - doporučuju :o)