Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky přehled
Miloslav Švandrlík
Černí baroni série
1. díl >
Dnes již klasický titul připomínající doby nedávno minulé, v němž autor, který vojenskou prezenční službu vykonával v letech 1953-55 na pracovištích Technických praporů v západních a jižních Čechách, barvitým a osobitým způsobem popisuje všední absurdity nevšední doby Československo-sovětského poválečného přátelství a její odraz nejenom v životě vojenských branců - pétépáků. Dodejme, že kniha, respektive jejích 17 kapitol "prvního dílu" vyšla poprvé v nakladatelství Vysočina v roce 1969 a dalších dvacet let se příběhy "druhého dílu" mohly šířit jen ústním podáním nebo opisováním. Kompletního vydání se text dočkal až po změně politických poměrů v roce 1990.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem viděla několikrát ve filmovém zpracování, jako studentce po převratu nám bylo doporučeno tento titul si přečíst. Pamatuji si, že jsem román četla o prázdninách několikrát za sebou, jak moc se mi líbil a hlavně jsem se imanigárně setkala s partou vojáků, protože za mne již povinná vojenská služba byla zrušena. Nyní jsem si jí připomněla v aknize, děj se odehrává v jižních Čechách na Zelené hoře, kde je vojenský útvar PTP (Pomocné technické prapory určené především pro stavební práce a těžbu). Hlavní hrdina vojín Kefalín, v civilu asistent režie, zde spolu s ostatními jako např. Dušan Jasánek, Franta Voňavka... hovoří převážně hovorovou řečí a jsou káráni pro svou neschopnost nebo přílišnou aktivitu. Určitě nezapomenutelné postavy jsou major Haluška a major Terazky. V knize autor používá český a slovenský jazyk.
Dílo, které v dnešní době působí komicky, taková švejkovina v dřívější době. Smála jsem se po celou dobu.
Motto : "Keď bude vojna, nastúpíte v prilbách do reky a bojové jednotky poidú cez nás ako cez most!" poručík Čaliga
Hlavním tématem knihy je formální autorita - která je na začátku velice přísná a zdrcující a ke konci je naprosto znemožněná a podkopaná. Z toho plynou různé absurdní situace. Nevím do jaké míry jsou skutečné, ale snad nikdy jsem se u knihy tak nesmál. Myslím, že kdyby každý čech posílal své "formální nadřízené" do hajzlu tak, jak vojíni ke konci téhle knihy, tak by tahle země vypadala dost jinak - a asi lépe. Věřil bych ale i tomu, že skutečná služba u PTP byla mnohem drsnější. Kniha silně připomíná "Skřivánky na niti" - kde taky de facto elita byla socialismem vržena na dno společnosti a na vrchol dosazeni poslušní neschopní.
Kniha Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky v seznamech
v Přečtených | 1 627x |
satira česká literatura armáda šikana černý humor poruchy řeči vojenský výcvik exilová literatura PTP (Pomocné technické prapory) vulgarismy, nadávky
2006 | Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka 1 |
2009 | Draculův švagr |
1990 | Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky |
2004 | 100 nejlepších hororů |
1991 | Říkali mu Terazky |
Četla jsem to už před pár lety, docela mě to pobavilo.
Knížka je dobrá na zkrácení dlouhých chvil.