Říkali mu Terazky přehled

Říkali mu Terazky
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30871/bmid_rikali-mu-terazky-aneb-sest-pullitr-k6S-30871.png 4 205 205

Černí baroni série

Vyprávění navazuje na slavné Černé barony. Major Haluška řečený Terazky, jako civil rubající někde v lese dřevo, se setkává s bývalým vojínem Kefalínem, nyní již známým spisovatelem. Mezi někdejším nejvyšším pánem na Zelené hoře a "průserářem" jeho pétépácké jednotky nikdy nebylo otevřené nepřátelství a rádi spolu zajdou na pivo, zavzpomínat na staré časy. U šesti půllitrů znovu ožívají postavy a příběhy oné absurdní doby socialismu padesátých let.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Říkali mu Terazky. Přihlašte se a napište ho.

rafan65
19.10.2024 4 z 5

Pokračování Černých baronů trochu jinak, tak se dá označit tato kniha. Zaujala mě skutečnost že autor v této knize neklade důraz na řadové vojíny ale čtenáři servíruje pohled na neskutečně tupé vojáky z povolání. Na vojně jsem byl, poznal jsem vojáky z povolání, někteří se svým uvažováním trochu podobali těmto knižním. Je ovšem pravda že si tímto někdo prošel mě doslova nahání hrůzu.

Alix
16.06.2024 4 z 5

Beru to jako takové doplnění osudů účastníků z Černých baronů, kdy se náhodně setkají Kefalín a major Terazky. Jak jinak, než u piva pak probírají časy minulé a my se dovíme mnohé o dalších osudech různých postaviček z předešlé knížky. Bavila jsem se dobře.

karnifex
26.12.2023 4 z 5

Tak možná o maličko slabší, než Černí baroni, ale určitě pořád velmi vtipné čtení, u kterého jsem se mnohokrát začal smát nahlas. Švandrlík je opravdu výborný vypravěč, který navíc skvěle zvládá češtinu způsobem elegantním a zároveň velmi přístupným. A samozřejmě také parádně pracuje s Terazkyho slovenčinou. Drobným nedostatkem knihy je, že značná část vtipů má schéma: něco se stane/někdo něco řekne a major Haluška to slovensky okomentuje. Na druhou stranu, i v tomto dokáže být autor suverénně vtipný, a když si navíc uvědomíme, kolik příhod v oceňovaném Haškově románu má podobný postup (jen je zde glosátorem Švejk), bylo by pokrytecké příliš to kritizovat. Tato kniha prostě bezvadně plní účel, pro který ji většina čtenářů vyhledává: umí pobavit a rozesmát!

Kniha Říkali mu Terazky v seznamech