Bouřný meč
Nancy Varian Berberick
DragonLance - Hrdinové série
Trpaslíkům z Thorbardinu se po dlouhých staletích podařilo vykovat mocný Bouřný meč. Právě včas, protože Krynn ničí hrůzná válka Kopí, která nešetří nikoho – a zdá se, že by mohla postihnout i nedobytnou trpasličí pevnost. Meč je však záhy ukraden. Malé skupince, v níž je kromě kováře Stanacha také elf Tyorl, šotek Lavim Skočpalec a lidská dívka Kelida, nezbývá než jej vrátit zpět do rukou théna Hornfela z Hylarů. V cestě jim však stojí nejen mág Královny Temnot Takhisis Verminaard a jeho drak Černivák, toužící ovládnout Thorbardin, ale také znepřátelené trpasličí kmeny v čele s theiwarským thénem Realgarem, které se chtějí meče zmocnit rovněž. Jen jeho vlastník má totiž naději stát se příštím trpasličím králem.... celý text
Otřesnost. Snůška debilních klišé, nevýrazných postav a nudného děje. Už pár dnů po dočtení si nedokážu vzpomenout, o čem to vlastně bylo. Mám takový pocit, že o ničem. Posledních sto stran už jsem vysloveně přetrpěl a dočetl jsem to ani nevím proč.
Příběh se odehrává v období knih Draci podzimního soumraku a Draci trpasličích hlubin a točí se okolo osudu Bouřného meče. Hrdinové jsou úplně nové a neznámé postavy. Hrdinové z původních trilogii se zde mihnou jen na okamžik. Z mého pohledu kniha nedosahuje kvalit klasických draků od autorů Weis/Hickman, ale jako vedlejší příběh svůj účel splňuje.
Kniha byla pro mě velmi těžkou četbou. Ze začátku jsem se do ní musela velmi nutit, ale když jsem přečetla půl knihy rychle jsem ji dočetla.
Ve srovnáním s jinými autory fantasy o trpaslících, elfech, šotků .. mi to přijde jako marný pokus o snahu ukázat co je vlastně svět fantasy.
První svazek Hrdinů (Legenda o Humovi) se mi rozhodně zamlouval více a byl i více čtivý, ale co jiného také při obměně autorů čekat :) Nicméně i tato kniha měla své kouzlo a přes drobné nedostatky si určitě zaslouží kladné hodnocení.
Moc se tento svazek nepoved