Dva proti Říši
Jiří Šulc
Románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha. Popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Kromě známých faktů obsahuje i řadu nedávno publikovaných či málo známých skutečností. Dílo zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.... celý text
Silný příběh o velkém hrdinství nejen parašutistů, ale i ostatních "obyčejných" lidí, bez kterých by se nikdy nepodařilo atentát úspěšně provést.
Nejen, že je kniha věrná, jak jen může být z pohledu historicky doložitelných skutečností, ale má i naprosto perfektně zpracovanou atmosférou. Ať už z pohledu hlavních hrdinů nebo jejich protivníků. Takže můžeme sledovat láskyplné setkávání parašutistů s přítelkyněmi, brutální výslechové metody gestapa, odhodlání členů odboje a nakonec hrdinný poslední boj v kryptě.
Kniha pro mě obsahuje více rovin. Literární, pan Šulc odvedl moc dobrou práci, kniha je velmi čtivá a současně věrohodná. Jeho styl mi sedí, včetně výborného finiše, který nedovolí knihu odložit.
Faktická, kdy maximálně vycházel z historických pramenů a příběh dokresloval spíše dialogy mezi postavami, než že by si vymýšlel nějaké události. Dobrý je opět i doslov.
Historická, nepřestává mě udivovat, o jak velkou shodu okolností se jednalo, že to nakonec klaplo a svět se RH zbavil. Ať už se jednalo o špatnou informační vybavenost z Londýna o tom, jaká je reálná situace v Československu, přes romantické avantýry přímo ohrožující celé rodiny na životech až po neschopnost Beneše vysvětlit nezbytnost takového atentátu (tady lze doporučit knihu Edvard Beneš - politický životopis od Zbyňka Zemana).
Operace Anthropoid v celé své kráse, jinak to asi nelze popsat. Jsem velice rád, že tato kniha vznikla, osobně bych ji zařadil do povinné četby! Je velmi dobře napsaná, vtáhne do děje a človek ví, že se to stalo a možná chodí každý den kolem a ani už ho to nezajímá, což je škoda. Čtena již 2x s odstupem několika let a vím, že se k ní zase časem vrátím. Občas neuškodí připomenout si historii…
Posloucháno jako audiokniha a byl to velmi silný zážitek. Popravdě to vnímám jako jednu z nejlepších (audio)knih, co se ke mně letos dostala.
Jedná se o beletristické zpracování části naší historie - konkrétně operace Antropoid - a je to psané velmi srozumitelným, čtivým způsobem, který člověka dokáže vtáhnout do děje. Příběh sám o sobě je velmi nosný a obsahově velmi silný, na člověka to velmi zapůsobí, ale přitom se tu autor nesnaží ždímat emoce na sílu.
Je to napsané velmi dobře. Jazykově květnaté (ale ne přehnaně), ale přesto příjemné a srozumitelné na čtení, postavy skvěle a věrohodně napsané, atmosféra vykreslená skvěle - úplně se to na člověka přenášelo. Silné, intenzivní čtení, ale přitom žádný doják. Naopak si mne to získalo tou svou civilností v pojetí emocí.
Pokud se čtenář chce o Antropoidu dozvědět přístupnou cestou, co a jak a kdo v tom fungoval, myslím, že tohle by mohlo být dobrým vodítkem. Samozřejmě člověk nesmí zapomínat, že se jedná o beletrii, nikoliv o odborný vzdělávací text. Ale v základních obrysech to je podle mne shrnuté velmi dobře a nějakou základní představu si člověk z toho udělá. A může to být takový snadný krok k tomu, aby si případný zájemce později vzal už i třeba něco odbornějšího.
Za sebe velmi doporučuji.
Dlouho jsem nenapsala komentář k přečtené knize a teď musím.
Kniha, která ve mně zanechala silný dojem. Dlouho se k ní budu v myšlenkách vracet. Mám toho tolik, k čemu bych se chtěla vyjádřit, ale nic by nevystihlo mé pocity. A tak ji v sobě nechám doznít…
O Operaci Anthropoid jsem věděla, četla, viděla...
Děkuji autorovi za krásnou a čtivou knihu. Odvedl velký kus práce.
"Doufám, že budeme vaší oběti hodni." (Edvard Beneš)
Opravdu dobrá a hlavně čtivá kniha (předpokládal jsme ji na 2 měsíce, ale stihl jsem to za 2 týdny). Informace ohledně operace Anthropoid mě vždy zajímaly a když jsem dostal tuto knihu, tak jsem neváhal a pustil jsem se na tuhle strastiplnou cestu.
Nezávidím vojákům, co museli prožít a okolním občanům, co si museli protrpět.
Tuhle knihu jsem četla velmi dávno, ještě na gymplu, a byla vážně obohacující. Čtivě zpracované, plné informací o zásadním momentu našich dějin, mnohé detaily mi utkvěly dodnes, takže hodnotím velice kladně!
Skvělá kniha - autor velmi poctivě a do posledního detailu nastudoval celé téma, a je to znát. Podrobný popis postav, vývoje celé akce až do tragického konce jednoho ze zásadních příběhů moderních českých dějin.
Historické romány mi obecně moc nesedí, tady mě navíc neoslovil ani autorův styl. Rozpačitá jsem i z postav - jsou to skuteční, známí lidé, kteří žili ještě relativně nedávno, a zde se jim při konverzi na románové postavy nevyhnutelně podsouvají fiktivní názory a myšlenky.
Možná knize dám ještě někdy šanci, pokud bude správná nálada. Spíš si ale myslím, že to není kniha pro mě.
Kniha se četla moc dobře, hlavně konec z posledních okamžiků v kryptě byl hodně napínavý a zajímavý.
Jinak mi některé momenty v knize přišly hodně zjednodušené, až naivní. Jak se parašutisti scházeli u Moravců a popíjeli tam čaj. Někdy tam bylo 4 až 5 lidí. Jako vážně? Debata Kubiše s Gabčíkem v tramvaji o atentátu? Tohle ubírá knize na věrohodnosti, i když je jasné, že se jedná o fabulaci. Šlo to prostě udělat reálněji a precizněji.
Četlo se to hezky. Skoro jako scénář k akčnímu filmu. Já osobně jsem tedy na tom atentátu nikdy nic hrdinského neviděl, ale jestli to bylo potřeba, abychom dokázali spojencům náš vzdor a zajistili si tak budoucnost, tak to asi beru.
Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou. Neměla jsem žádnou eknihu a při procházení žebříčků 100 nejlépe hodnocených knih jsem našla tuhle a sehnala jsem ji jako eknihu. Až potom jsem zjistila, že od autora jsem četla knihu Mosty do Tel Avivu.
Teď k samotné knize. Je psaná ze všech stran tj. parašutistů, prezidenta Beneše, gestapa. Autor si to může dovolit, protože všichni víme, kdo jsou ti dobří a nestane se nám, že budeme fandit gestapu. Kniha obsahuje veliké množství informací, ale protože jsem na toto téma četla již spoustu knih, tak pro mě asi žádná nebyla překvapivá.
Tyhle knihy se čtou ze začátku vždy dobře, protože všichni jsou optimističtí, věří, že přežijí. Jakmile se ale děj dostane dál, tak zjistí, že nemusí vyváznout živí a kniha se začíná číst hůře a hůře, protože my víme jak to dopadlo.
Další věc, kterou si u čtení této knihy říkám, jak bych se asi v takovýchto situací zachovala já a druhá věc, kterou si říkám, jestli stálo za to bojovat, když potom přišli komunisti, jestli jejich oběť nebyla marná. A pak si na to odpovím, že oni by stejně zemřeli, akorát za jiného režimu.
Pokud by někdo chtěl inspiraci:
Dozvěděla jsem se spoustu nových informací, vše navíc podané velmi čtivou formou. Mám nad čím přemýšlet.
Super, byli to neuvěřitelně stateční muži. Naši národní hrdinové, naši předci, kteří pomáhali též. Nevím kolik lidí by to dnes chtělo absolvovat a pomohlo by... No nechci o tom raději ani přemýšlet. S pokorou a dojetím děkuji za ony činy i za knihu.
Tak tohle je super kniha pěkný čtení a nový pohled jak probíhal Atentát nová i fakta které člověk neznal.
druhá světová válka (1939–1945) Reinhard Heydrich atentáty Tři králové gestapo Kobylisy Jozef Gabčík, 1912–1942 Jan Kubiš, 1913-1942 Protektorát Čechy a Morava atentát na Heydricha
2007 | Dva proti Říši |
2010 | Mosty do Tel Avivu |
2018 | Zrádci |
2011 | Operace Stonewall |
2014 | Operace Bruneval |
Co k tomu říct.. skvělá kniha s těžkým a nehezkým koncem. Všichni tento příběh známe a o to je složitější knihu dočíst.