Dva proti Říši
Jiří Šulc
Románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha. Popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Nevyhýbá se líčení soukromého života hrdinů. Poskytuje realistický obraz o strukturách německé moci, zabývá se vyšetřovacími postupy gestapa. Kromě známých faktů obsahuje i řadu nedávno publikovaných či málo známých skutečností. Dílo zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav.... celý text
Byla to hrozná doba. Byli to odvážní lidé. Bylo to silné čtení. Rozhodně doporučuju.
Velké plus je to, že to není napsáno jako dokument, ale jako román. To tomu dodává lidskosti a hlavní hrdinové vám tím ještě víc přirostou k srdci a ještě víc s nimi jejich příběh budete prožívat.
Výborné vyprávění plné faktu. Kéž by veškeré knihy, které mají naučit něco z historie byly takhle čtivé. Moc se mi líbí, že se autor rozepsal i o osobních věcech hlavních postav, hned to bylo zase o něco zajímavější. Jsem ještě zvědavá na filmové zpracování, ale na knihu to mít asi nebude.
Český Forsyth. Tohle spojení mě při čtení napadlo hned několikrát. Autor si vybral téma, které je snad tím nejvýznamnějším a dramaticky nejsilnějším činem českého odboje za druhé světové války. Podobně jako Forsyth popisuje příběh od první myšlenky na zabití Heydricha, přípravu, provedení, skrývání až po heroický boj v kostele. Do toho je zapojena a vykreslena celá plejáda postav: od parašutistů, odbojářů, kolaborantů až po gestapáky a nejvyšší nacistické velení v Čechách. Zvlášť oceňuju popis německé mašinerie a celého bezpečnostního aparátu, při potírání odboje. Teprve při znalostí těchto detailů si čtenář dokáže uvědomit, o jak obtížný čin se jednalo a jaké kvality ti hrdinové (ať už vojáci nebo obyčejní lidé) měli. Zvlášť, když stáli proti tak brutálnímu a nemilosrdnému režimu, jakým byli nacisté. Hodně silná a strhují kniha.
Perfektně napsané. Rozhodně se chystám pokračovat v četbě dalších knih tohoto autora. Líčení závěrečného boje o kostel jsem musela číst dlouho do noci, knihu jsem nemohla odložit :-) Za sebe dávám 100 %
Fantastické! Autorovi se podařilo neuvěřitelně věrohodně popsat vše podstatné co s atentátem souvisí a ještě tomu dat i lidský rozměr všech protagonistů. Zejména mám na mysli ty české. Název je možná trochu zavádějící ale to je asi to jediné co bych knize vytkl. Protože právě v této knize si člověk uvědomí kolik nesmírně odvážných a statečných lidi se na úspěchu této akce podílelo spolu s Gabčíkem a Kubišem. Pro člověka dnešní doby je to téměř nepředstavitelné a přitom se to vše událo, z pohledu lidských dějin, teprve včera či předevčírem. Je skvělé, že podobné knihy, připomínající a oslavujici naše hrdiny, stále vznikají.
Všem doporučuji si udělat výlet do Prahy do kostela sv Cyrila a Metoděje. Teprve v tom prostoru samém, člověk pocítí na vlastní kůži, tu nesmírnou sílu a statečnost všech českých vojáků, bojujících zde do poslední kulky.
Ač člověk tento úsek našich dějin zná ze školy, tak to napětí při čtení knihy je neuvěřitelné. Člověk hltá stránku za stránkou jako by to poznával teprve prvně.
Pro mě osobně byla hodně zajímavá postava udavače Karla Čurdy. Kdo my jsme, abychom odsuzovali člověka, který selhal pod nepředstavitelným tlakem okolností. Nezastávám se ho ani ho neobhajují! Jen jeho postoji, po přečtení této knihy, rozumím, byť neschvaluji.
Vřele tuto knihu mohu všem doporučit. Možná si pak někteří lidé, kteří dnes a denně kritizují dnešní dobu a vše s ní spojené, že díky lidem, o kterých tato kniha je, tu dnes můžeme svobodně a spokojeně žít. Ty represe po atentatu musely být nepredstavitelně zdrcující pro většinu Čechů. A já proto upřímně děkuji a nesmírně obdivuji všechny, kteří obětovali své životy, abychom mi mohli žít!
Kniha, od které jsem nemohl odtrhnout oči.každou volnou chvíli jsem četl.
Bez zbytečného patosu, velmi čtivá.Drtivá většina je dle skutečných událostí, téměř žádné vymyšlené postavy(jen asi dvě) a děje.Autom strávil hodně času v archivu a to je tam znát.
Za mě 100%.
Silné... opravdové... dechberoucí... kruté... lidské... a navíc je to české... já... já... zírám a ani nedutám!
Příběh nabitý akcí od prvního až po poslední písmenko... tolik silných momentů, že nestíháte ani dýchat... jste lapeni, jste pohlceni... máte tendence ty kluky varovat... ochránit je... a nejen ty dva, ale je všechny... cloumá vámi zlost, bezmoc, zoufalství a ve finále i obrovský obdiv jejich odvaze... nadáváte nahlas... při atentátu vás omejvají... proboha, vždyť vy jste tak mimo, že se bojíte, že to ten zmetek přežije... události poté jsou srdcervoucí... ta lidskost... proboha, ta lidskost... mě připravovala o rozum! Tohle vám zaměstná hlavu na hodně, hodně dlouho... zkrátím to tady na... bylo mi ctí!!!
Poté, co jsem si tuhle knihu přečetl, mi přijde komické, že jsem ji původně ani číst nechtěl. Zajímám se spíše o události válce předcházející. Ale právě proto se mi od Jiřího Šulce dostala do rukou kniha Zrádci a najednou nebylo co řešit :-). Obě autorovy knihy jsou prostě úžasné. U obou víte, jak to dopadne,ale přesto : znáte ten pocit, kdy si nesmírně moc přejete, aby to dopadlo jinak? Daleko příznivěji? Prožil jsem ho u obou těchto knih, ale dojmy z téhle knihy jsou pochopitelně čerstvější :-). Napadá mě, jak se dnes plýtvá na spoustu "figurek" slovem "celebrita"... Do téhle knihy se takové slovo jistě nehodí, ale - jsme dostatečně hrdí na své předky, skutečné hrdiny? Nejen ty výsadkáře, ale na všechny ty obyčejné lidi, co jim dokázali pomáhat a naprosto přesně věděli, co jim hrozí v případě prozrazení? Stačí si přečíst dovětek knihy, kde jsou jejich osudy stručně popsány, včetně dětí!...Nacistické bestie se neštítily ničeho...A proto si myslím, že těmhle skutečným hrdinům patří veškerá naše úcta.
Moc vám děkuji, pane Šulci.
Výborná románová rekonstrukce událostí okolo atentátu. Stále mě překvapuje nejen hrdinství parašutistů, ale hlavně rodin, které parašutisty ukrývaly, rodin s dětmi – a stejně do toho šly i s tím rizikem, že to odnesou všichni. (90%)
Vynikající kniha o okolnostech atentátu na Heydricha a hlavně o osudech našich parašutistů a statečných vlastenců, kteří jim pomáhali. Na ty všechny, kteří v tu dobu položili život, by se nikdy nemělo zapomenout, čest jejich památce.
Kniha samotná se rozjíždí pozvolna a nejlépe se četla třetí část, která pojednává o samotném atentátu a o tom co následovalo až do známého konce v kostele sv. Cyrila a Metoděje.
Bylo by zajímavé vědět, jak by dopadl osud mnoha lidi, nebýt zrady Karla Čurdy, tedy jednoho z parašutistů. Ale to jsou jen kdyby ... a ty historie nezná ...
Další z velice povedených děl. Jedním slovem DĚKUJI pane Šulci. Doporučuji všem kteří se zajímají o druhou světovou válku.
Moc pěkná kniha. Je to napínavé, i když všichni víme jak to dopadne. Druhá světová válka mne zajímá a hodně už jsem přečetl, přesto jsem se dozvěděl spoustu nových věcí. Autorův styl mi sedí, rád si přečtu jeho další knihy.
Po přečtení HHhH (http://www.databazeknih.cz/knihy/hhhh-himmleruv-mozek-se-jmenuje-heydrich-47785) jsem se vrhl na tuhle knihu. Bylo zajímavé číst o stejné události z pohledu jiného autora. Knihy si ani moc neodporují, spíš doplňují obraz o celé události. Ale některé události popisují různě, a jsou to ty zásadní - atentát, bitva o kostel. Těžko říct, kde je pravda - když jde v obou případech o románové zpracování, které se snaží být co nejvěrnější.
jak válečnou moc nerada, tahle kniha mě fakt nadchla, si člověk přál, aby to bylo jinak, aby přežili a všechno dopadlo dobře
Skvěle napsaná a hodně napínavá kniha. Dokonalé vykreslení temné atmosféry protektorátu. I když jsem samozřejmě věděl jak příběh dopadne, stejně jsem knihu téměř nedokázal odložit.
Čtivé dialogy, skutečné postavy na skutečných místech a především úžasný střih. Ten bych vyzdvihla. Bylo to lepší než film. Ano, konec byl takový, jaký se dal u takového názvu a za daných okolností předpokládat - Říše zvítězila, ale nikdo nemohl popřít, že čin, který většině Němců připadal nejen zneklidňující, ale přímo nežádoucí, se stal skutečností.
Jiří Šulc není jedním z těch autorů, kteří rádi opisují jeden od druhého a citují se navzájem. To je jasné. Podařilo se mu toto frekventované téma ukázat z jiného úhlu. Čtenářům představil parašutisty ne jako stroje na zabíjení, ale jako (ne)obyčejné muže, kteří si dokázali i v akci uchovat lidskost a trošku té bezstarostnosti. To mě moc bavilo.
druhá světová válka (1939–1945) Reinhard Heydrich atentáty Tři králové gestapo Kobylisy Jozef Gabčík, 1912–1942 Jan Kubiš, 1913-1942 Protektorát Čechy a Morava atentát na Heydricha
2007 | Dva proti Říši |
2010 | Mosty do Tel Avivu |
2018 | Zrádci |
2011 | Operace Stonewall |
2014 | Operace Bruneval |
Naprosto strhující.
(Poznámka hnidopicha: Němec ve vlaku by se nikdy nedožadoval Dokumenten, nýbrž Dokumente. A Fluchtmeldedienst by mělo být správně Flugmeldedienst.)