Dvanáct měsíců
Eleanor Corvin (p)
Smrti se smát série
Dvanáct měsíců je romantická kniha, která se odehrává v neobvyklém prostředí. Je psaná podobným způsobem jako romantické série – můžete začít, jakým dílem chcete. Zavítejte do Ruin, domova smrťáků, a prožijte jeden rok ve společnosti smrtek, které si dlouhý čas krátí vztahovými peripetiemi, za něž by se nemuseli stydět ani hrdinové telenovel, dramatů, tragédií a tragikomedií všeho ražení. Nemusíte se bát. Budete mít rovnou dvě průvodkyně. To znamená dvojnásobek zábavy, romantiky, ale taky starostí a smrťařiny. Emu, první průvodkyni, už znáte. A kdo jsem já? Říkejte mi Anna, smrťácká empatička. Mám takový problém, kterému se říká strach — možná už přerostl do menšího děsu. Asi byste čekali, že bude mít co dělat se smrtí a věcmi kolem. S tím bych si poradila. Jenže nechte kolem mihnout se muže, a já beru nohy na ramena. Tím spíš, že některým nestačí se jen mihnout, někteří se musí držet jako klíšťata.... celý text
(SPOILER)
Po přečtení prvního dílu Jeden rok ze série Smrti se smát jsem se musela pustit do dalšího dílu! Zajímalo mě, jak se bude dál vyvijet vztah mezi Emou a Eskarem. Také jsem se v prvním díle nedozvěděla, v jaké zvíře se Ema promění. Konečně už se tato záhada objasnila. Jak by řekl můj kámoš Erik - ,,U Emy nemůže být nic normálního." :-D
Jsem ráda, že je kniha psaná z pohledu Emy a Anny. Bála jsem se, že ve druhém díle už nbeude mít Ema tolik prostoru. Mé obavy byly úplně zbytečné.
Postava Anny mi byla od začátku sympatická. Je to něžná dušička, která mě svou dobrotou dostala. Její minulost a její smrt byla brutální. Od prvního dílu jsem čekala, že to měla těžké a musela si na konci života něco ošklivěho vytrpět, ale tohle jsem nečekala... Jsem ráda, že se do Anny zakoukal Lucien. On je prostě zlatíčko. Líbil se mi jeho přístup k Anně, jak na ni netlačil a měl pro ni pochopení. Postupně se mu Anna otevírala. Mé romantické srdéčko si užívalo každou chvíli.
Zajímala by mě Lucianova minulost, protože jak toho mohl tolik vědět o tom, jak přistupovat k oběti znásilnění? Autorka mi zase nasadila brouka do hlavy.
Tessa. Co to s tou Tessou bylo? Jsem vážně zvědavá na další díl a doufám, že v něm bude více Erika, Káleba a Bastiena!
Ach Luciene. Nebudu lhát, zamilovala jsem si ho už v prvním díle a tenhle mi jen potvrdil, že má láska je věčná. *mrk mrk srdíčková očka* Moc se mi zamlouvalo, jak se choval k Anně. A protože jsem v tomhle Anně dost podobná (samozřejmě tedy bez té tragické minulosti), tak jsem se celkem dokázala vcítit do její situace, co se mužů týká.
Ocenila jsem, že autorka na začátku hezky shrnula předchozí děj, protože jsem první díl četla, už poměrně dávno a nepamatovala si z něj zas až tolik. Zamlouvaly se mi obě dějové linky, ale jak tak koukám na komentáře, tak jdu trochu proti proudu, páč se mi o něco více líbila linka právě Anny s Lucienem. :)
Jsem nesmírně zvědavá na to, co se děje s Tessou a jestli skončí s tím s kým si myslím, že by skončit měla. :) A taky doufám, že se dočkáme víc Káleba a taky Bastiena (ten mě celkem zaujal). A musím tedy říct, že by mi jako vůbec nevadilo, kdyby se nějakého svého příběhu dočkal třeba i Nathaniel, byť tady se neobjevil. Ale bylo by celkem zajímavé sledovat v Ruinách queer vztah (že by třeba Káleb? hm hm?) ;) Nicméně dalšího dílu se rozhodně nemůžu dočkat. Doufám, že to bude brzy. Prosím, prosím, smutně koukám.
Moc povedené pokračování. "Postpubertální" smrtky a jejich vztahové problémy a průšvihy a traumata... Myslím, že další příběh bude o Tesse. Už se těším.
Nejdříve bych chtěla moc poděkovat @knihozroutka_eleanorcorvin za to, že jsem mohla nahlédnout do světa Ruin. Kniha je opravdu čtivá! Vyprávěna je z pohledu Anny a Emy u kterých bych ráda ocenila, že autorka dokázala vytvořit opravdu působivé a výjimečné postavy s odlišným charakterem. Rozhodně jsem si je obě zamilovala spolu s Eskarem, Erikem a Lucienem (hlavně ten Lucien byl skvělý ). Hodně se mi také líbilo, jak byla kniha protkaná humorem, napětím, romantikou a sarkasmem, díky tomu byl děj ještě více poutavý. Celkově jsem si knížku moc užila a pokud vy ještě váháte určitě nešlápnete vedle. Já už jenom doufám, že budou následovat i další díly ve kterých se dozvím více o samotných Ruinách a smrtkách.
Kde začít? Autorka si krásně hraje se slovy a slovními spojeními, a dost často jsem prostě vyprskla smíchy, protože to bylo tak trefně výstižné a zároveň vtipně podané.
Hlavní hrdinkou je zde především Anna, sem tam vidíme pohled Emy, kterou někteří znají z knihy Jeden rok. Anna mi sedla o maličko méně, je velice uťáplá, ale i tak bylo skvělé sledovat příběh z jejího pohledu. Pro svoji povahu má mnohé důvody a vlastně se ji člověk nemůže divit. Annu její minulost změnila, ale koho by nezměnila. Líbí se mi, že je její příběh retellingem na pohádku Popelka, ačkoliv pojat trochu jinak. A dále mě bavilo sledovat ji a Luciena, jak si k sobě hledají cestu.
Od poloviny se tam toho děje více, a celkově je to čtivější. První polovina řeší jeden velký problém, ne opravdu nebudu spoilerovat. Je to zajímavý, jen na mě tam bylo prostě málo akce. Ale i tak mě baví jak autorka vykresluje svět smrťáku, žeru ho.
Oba příběhy jak Anny tak Emy (ten známe především z knihy Jeden rok) mě moc bavily. Ani jedna to neměla zrovna lehké, ale skvěle se s tím popasovaly a ještě v sobě našly cestu vytvořit přátelské pouto.
Jak autorka zmiňovala už mnohokrát její série Smrti se smát je především feel-good kniha.
(SPOILER)
Ve volném pokračování této série je znát, že autorka je už více vypsaná. Postavy jsou dobře vykreslené a stejně tak prostředí. Zároveň je kniha napsaná čtivě,takže stránky ubíhají pod rukama.
Ačkoliv je kniha spíše oddechová romantická záležitost, nenudil jsem se a čtení jsem si užil.
Ocenil jsem i vysvětlení Anniny kletby. Je příjemná změna, že hlavní hrdinka nezachrání svět a své přátelé, ale naopak dostane přes prsty, že se plete do věcí, které má nechat na pokoji...
Doporučuji všem, co mají rádi kombinaci romantiky a fantasy, protože tohle je primárně romantika. Ten, kdo hledá vyloženě fantasy, ať raději tuhle sérii vynechá.
(SPOILER)
Po prvom diele som bola viac než namotaná na Ruiny a jej obyvateľov, ktoré podotýkam ma veľmi veľmi pozitívne prekvapili a celý svet a príbeh sú naozaj premyslené a dobre sa to číta.
Druhý diel bol pre mňa o kúsok slabší. Som veľky fanúšik humoru, sarkazmu a irónie, a v tomto diely (oproti predošlom) ho bolo pomenej. Príbeh Anny ma moc nenadchodl a jej kapitoly som prešla, ale s tým, že sa už teším na Emu. Vzťah Anny a Luciena bol pre mňa tiež trošku zrýchlika a málo uveriteľný. Lucienovi vo vzťahu s Annou chýba jeho iskra a šarm, jednoducho ma ako pár moc nechytili.
Oceňujem, ako už aj v prvom diely, jemný náznak retellingu klasických rozprávok.
V príbehu mám ešte pár postáv v hľadáčiku, ktorí ma zaujímajú a dúfam v ďalšom diely dostanem slušnú porciu najmä Tessy (pre mňa zaujímavejšia postava ako Anna) a veľkým otáznikom a záhadou je pre mňa Káleb, ktorý ma zároveň v celom príbehu niečím zaujal asi najviac ;-)
Samozjeme sa veľmi teším ako sa bude ďalej vyvíjať príbeh Emy. Už teraz sa teším na pokračovanie, ktoré si určite prečítam!
Romantika a sarkasmus?! Přesně to jsem potřebovala a také se mi to splnilo. Do postav i děje jsem se jednoduše zamilovala! Příběhy z prostředí smrtek byly úžasným nápadem a nemůžu se dočkat dalšího dílu.
(SPOILER) Popis dalšího roku v zajímavém světě smrtek. Tentokrát je vyprávěn dvěma hrdinkami - jednak Emou, kterou známe z prvního dílu a jednak Annou, její kamarádkou, která vypráví svůj vlastní romantický příběh, který se tento rok odehrává. Přiznám se, že nejsem fanynka Annina příběhu. Ne každý je připravený číst si o těžkém tématu znásilněné dívky, která se dál vyrovnává se vztahy s muži a pro mne to bylo depresivní a náročné. Knihu jsem četla jen kvůli zvědavosti, jak to dál bude s Emou a její proměnou a pokračování této linky se mi líbilo a jsem zvědavá, co bude s Emou dál. Za těch pár kapitolek o Emě mi stálo za to knihu číst, samotný příběh Anny ale prostě nebyl pro mne.
Kniha přímo navazuje na předchozí díl Jeden rok, ale zároveň se dá číst i samostatně, jelikož je na začátku shrnutí těch hlavních bodů a tak se v ději rychle chytíte.
Hned po pár stránkách mi došlo, jak moc mi svět smrtek chyběl. Ema je skvělá postava, plná emocí, které schovává za perfektní sarkasmus.
Ovšem tahounem příběhu pro mě byla druhá hrdinka, Anna. Její životní příběh byl doslova pohádka naruby a tento retelling se autorce fakt vyvedl. Její kapitoly jsem hltala neskutečným tempem.
Cenu za nejlepšího chlapa získává rozhodně Lucien. Jeho přístup k lidem, obzvláště pak k ženám, je perfektní. Už kvůli jeho upřímnému a chápavému postoji by si knihu mělo přečíst opravdu velké množství lidí a inspirovat se jím. Prosím, víc takových Lucienů i v reálném světe. Pak by tu hned bylo příjemněji a lidé by se tolik nemuseli bát být takoví, jací jsou.
Od knihy jsem chtěla něco lehkého, příjemného a svižného. Něco, u čeho se budu culit a užívat si budování vztahů. Všeho jsem dostala tak plnou náruč, že mi to z ní i padalo. Na léto, nebo jen tak na vypnutí, ideální. Jde vidět, že psát knihy na oddech jde i bez totálně hloupých a naivních hlavních hrdinů.
Za knížku děkuji @knihozroutka_eleanorcorvin
První díl mě bavil, ale první věc, kterou jsem si řekla? Chci vědět víc o Anně a bum. Tady to máme!
Na začátku knihy vás čeká malinké shrnutí prvního dílu, což je super. Čtenář si tak může připomenout, co se stalo.
Anna je postava, která mi přirostla k srdci. Ráda jsem si o ní přečetla více. Sem tam ukápla slzička, protože ona si nezasloužila tolik bolesti. Hlavně se k ní Lucien perfektně hodí. Od prvního dílu jsem si přála, aby to spolu zkusili.
Opět jsme se mohli podívat, jak Ema zápasila se svými démoni.
Knížka byla zpestřením v tom, že jsme měli možnost být s dvěma postavami. Takže se tam toho dělo strašně hodně, což mě vyhovovalo. Dozvěděli jsme se mnohem více informací o světě smrtek i o jejich místě Ruinách.
O proti prvnímu dílu nemám žádné výhrady. Tenhle byl prostě zpracován lépe, jak popisově i dějově. Nenašla jsem žádnou zbytečnou část, která by tam nemusela být, nebo mě nudila.
Srdcovkou zůstává Erik, ale k němu musím prostě přidat Luciena. Tohle jsou pořádné charaktery a doufám, že v dalším dílu budou mít mnohem víc prostoru (nebo vlastní díl *mrk*)
Opět super počteníčko! Z prvního dílu Jeden rok, jsem byla moc nadšená a ani u pokračování tomu není jinak.
Příběh je vyprávěn z pohledu Emy, kterou známe z minulého dílu (miluju!) a její kamarádky Anny, která je tichá, klidná, knihomolka. I když jsem povahově rozhodně podobnější Anně, musím se přiznat, že jsem si více užívala kapitoly z pohledu Emy. Možná je to právě tím, že je můj pravý opak. Baví mě její smysl pro humor, odmlouvání, sarkasmus, nebojácnost, loajalita a obětavost. O romantické lince mezi ní a Eskarem ani nemluvím, miluju jejich špičkování, celkovou povahu jejich vztahu. Annina romantická linka je taky super, nic jim nemůžu vytknout.
Trošičku mi však tady něco vadilo, dám příklad: Objevil se nějaký problém, který se zdál nevyřešitelný, nebo obtížný. Všichni hledají řešení, pak se najednou teda jedno objeví, ale není na to kladen důraz, který by byl podle mě potřeba. Celý ten proces řešení se vytrácel, a najednou byl pak problém vyřešen. Bylo vysvětleno, jak se co stalo, ale tak nějak upozadněně? !!!SPOILER!!! pro upřesnění - týká se to Anniny kletby
Konec mě pěkně navnadil, abych přemýšlela, kam se bude příběh ubíhat. Jsem zvědavá, jestli v dalším díle dostane více prostoru Eric, Tessa, Kaleb atd. Holt si budeme muset počkat. ;)
Celkově jsem si však čtení užila a moc se těším na pokračování, které doufám vyjde, co nejdříve!
První díl Jeden rok ze série smrťáků se mi líbil, ale měla jsem k němu výhrady. Chybělo mi o něco více napětí, dotažení některých nápadů a dějových linek. Dvanáct měsíců je oproti tomu dotaženo k dokonalosti. Užíváme si rozvedení vztahu mezi Emou a Eskarem. Díky další vypravěčce Anně, je zde další romantická linka. Opět se mi velmi líbí použití známé pohádkové postavy a převyprávění jejího příběhu. A tentokrát si autorka dala záležet s tajemnou linkou a napětí krásně graduje. Problémy se kupí, nic se nevyřeší mávnutím kouzelného proutku, tentokrát si musíme více lámat hlavu, co se v Ruinách děje a kdo za tím stojí. Postavy jsou ještě více propracovanější a vše zapadá na své místo. Musím říct, že obrovský posun. Tudíž druhý díl se stává mým oblíbeným a už se těším na další rok v Ruinách. Ještě je toho hodně k dořešení a to je dobře. :)
Na začátku je takové kratičké a výstižné připomenutí toho, co se událo v předchozím díle, což jsem rozhodně vítala, jelikož jsem ho četla už před nejakou dobou. Bylo skvělé se vrátit zpátky do Ruin ke starým známým. Tentokrát máme vyprávěno z pohledu Emy a také Anny.
Anna je úplně jiná než Ema a její vyprávění se mi moc líbilo. Jak jsem ji víc poznávala, vůbec jsem se nedivila jejímu strachu z mužů, po tom co se jí stalo.. :O Ema a Eskar.. to je super dvojka. Eskar a jeho žárlivost olalá. :D
A můj oblíbenec Lucien je zkrátka úžasňák.
Vlastně až na pár výjimek, které mi pily krev, tu je dobrá parta smrtek.
Autorka píše čtivě, měla jsem problém se odtrhnout a knihu nakonec přečetla během jednoho dne. Humor mi neskutečně sedl, výborně jsem se bavila.
První díl Jeden rok byl příjemné překvapení, tento druhý se mi líbil ještě o chlup víc a nebojím se dát 5/5.
Kniha je vyprávěna ze dvou pohledů a vlastně to není vůbec špatný nápad. Scény se neopakují, jen případně doplňují a příběh plyne.
Anna je ovšem úplně jiná, než její kamarádka Ema a přiznávám, že zpočátku jsem z ní byla krapet na rozpacích a nevěděla, zda se mi líbí, nebo mi naopak pije krev. Ve výsledku jsem si oblíbila i Annu, ano, je jiná, než Ema, ale to nevadí. Je milá, citlivá, empatická (doslova) a bavila mě.
Autorka má vážně talent, dokáže vytvořit postavy s neskutečně líbivým charakterem, které působí reálně a Vy si je prostě zamilujete. Kniha vlastně není žádný velký akčňák, hodně se tu řeší osobní problémy a traumata a přesto čtete se zaujetím, nedokážete se odtrhnout a nechcete, aby přišel konec. Potřebuji zas další díl, nechci, aby tohle skončilo.
SMRTKY MAJÍ TAKÉ PROBLÉMY
S láskou, s prokletím, se svými schopnostmi.
Druhý díl se hodně věnuje pocitům Anny. Před tím, než se stala smrtkou, prožila krutou událost, která ji stále ovlivňuje. Je hodně nesmělá, opatrná a nedůvěřivá k mužům. Zároveň je velice empatická, což je také její nadpřirozenou schopností cítí náladu a emoce ostatních smrtek.
Emě se nadále rozvíjejí schopnosti. Už prošla přeměnou ve zvíře, ale zatím ji neumí cíleně ovládat. Její vztah s Eskarem nadále pokračuje .
Lucien je skvělý :-) u něj nemám co dodat :-)
Autorka píše velice čtivě a stránky vám utíkají pod rukama. Vlastně si až na konci všimnete, že osobní stránka smrtek byla upřednostněna a to co se dělo okolo, se jen tak mimochodem vyřešilo.
Líbí se mi styl psaní a myslím, že pro mladé čtenáře je to hezké, romantické počtení.
Já už jsem přeci jen mimo cílovou skupinu a tak mám malinkou výtku -lidé se musí se svými problémy vyrovnat ( vzhledem k našemu krátkému životu) celkem rychle a tak mi trochu nesedí, že smrtky, které tu žijí staletí, i více, jsou občas ještě dětinské, nevyrovnané a nesmířené s tím co se stalo před 250 lety.
Celkově se mi však tato série moc líbí, doufám, že budou další díly a doufám, že se více dozvíme o Ruinách, smrtkách a jejich poslání.
Pokračování příběhu z Ruin mě opět na první dobrou vtáhlo do děje. Autorka se úspěšně popasovala se střídáním osob. Líbí se mi rozšíření místa.
Popisy nejsou příliš obsáhlé a nudné - tak akorát, abych si to místo dovedla představit. Dostatek dialogů a akce, má to vtip a spád.
A závěr nám dává naději, že bude třetí pokračování :)
Gratuluji autorce za povedené dílo, ráda jsem se zase dostala do jejího světa.
Už po přečtení prvního dílu jsem se na druhý neuvěřitelně těšila, protože už ten byl skvělý. Navíc miluju sarkasmus a hlavní hrdinka Emma je jím proslulá. Takže když mě oslovila autorka a nabídla mi knihu v rámci spolupráce v podstatě jsem skákala nadšením dva metry vysoko.
Musím říct, že druhý díl jsem si užila ještě víc než první. K Emmě se jako průvodce po Ruinách přidala i Anna s kterou jsme se v prvním díle seznámili jen tak okrajově.
Tentokrát máme možnost se s ní seznámit více a prožívat s ní její trápení a sledovat jak se s ním snaží vypořádat. Její životní příběh je inspirovaný pohádkou o popelce, která byla v tomto případě velmi zajimavě pojatá.
Anna je úplně z jiného těsta než Emma, ale přesto mě její části bavili i když částečně za to vděčí Lucienovi, který je prostě boží a skvěle jí doplňoval. Jeho postava se pro mě stává tou nejoblíbenější a doufám, že se o něm dozvíme víc.
Díky Anně se dozvíme více i o historii Ruin a celkově smrtek. Také začíná být jasné, že smrtkou se většinou stane někdo kdo to v životě neměl úplně jednoduché a pozici smrtky dostane možná trochu proto aby si to mohl vynahradit. Doufám, že postupně se toho dozvíme ještě víc, protože by mě opravdu zajímalo jak to je doopravdy.
Zápletka byla tentokrát zpracovaná lépe než u prvního dílu, kde mi přišla dost upozaděná. Tentokrát jsem si jí i se všemi zvraty opravdu vychutnala.
Autorka má velmi příjemný a poutavý styl psaní, který mě na začátku knihy vtáhnul a na konci mě vyplivl s pocitem, že potřebuju další příběh. Myslím, že kdyby mě někdo při štení pozoroval docela by se pobavil, protože většinu doby jsem měla na tváři přihlouplý úsměv, který vyvolávalo chování jednotlivých postav.
Oproti prvnímu dílu musím pochválit i korekturu, která je zde lepší a také nesmím zapomenout na skvělou obálku od Adela.Stopka.
Nemohu jinak než tuto knihu vřele doporučit pokud se chcete dobře pobavit a přečíst si zajímavý příběh. Za mě zatím jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla.
Děkuji za možnost si knihu přečíst a doufám, že budu moci brzy znovu navštívit Ruiny.
Těšila jsem se na druhý díl a opět knihu zhltla za dva večery. Prostě ten typ knížky od které nejde jen tak odejít. Bála jsem se vyprávění ze dvou pohledů, ovšem návaznost a doplňování Emy a Anny byla úžasná. Knihu doporučuji a vzhledem k posledním stránkám upřímně doufám že se dočkáme pokračování.
humor pro dívky romantika ironie pro dospívající mládež (young adult) fantasy
I druhý díl byl naprosto skvělý. Knížku jsem přečetla za dvě odpoledne a jsem zvědavá kam se bude děj dále posouvat. Ema, Eskar, Anna, Lucien a kdo čeká na Erika a Tessu?