Dvojice
John Updike
Román o zivote niekoľkých dobre situovaných párov, ktorí spolu trávia voľné chvíle pri rôznych zaujímavých aktivitách a rozhovoroch. Veľmi inšpirujúce nahliadnutie do života iných párov, ktoré autor vykreslil veľmi realisticky.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1991 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Couples, 1968
Tak nevím, jestli jsem četla stejnou knihu jako ostatní komentující... Mně to přišlo jako celkem bezduché rozvleklé porno.
kolega nightlybird to vystihol presne : "že současná doba přeje poněkud jednoduššímu typu próz. Chceme se především bavit a užívat si. Přemýšlení (někdy a někoho) bolí"
Víceméně klasický vztahový Updike. Na můj vkus přespříliš relativizování jasných hodnot. Román nabere tempo v druhé půlce, pak už jsem se nemohl odtrhnout.
Jako vždy plné brilantních sarkasmů a nečekaných definic. To žeru: "Z Freddyho úsměvu by se dalo usuzovat, že má přístup k podzemním ložiskům moudrosti a může čerpat z tajemného proudu plynoucího pod skutečností. Jaký ubohý cvok, zatraceně."
Updike byl pro psychologičnost svých próz často nazýván "Dostojevským XX.stol.", tento jeho rys se projevuje i v kresbě jeho postav. Mám pocit , že je v současné době poněkud opomíjen, že současná doba přeje poněkud jednoduššímu typu próz. Chceme se především bavit a užívat si. Přemýšlení (někdy a někoho) bolí.
1993 | Čarodějky z Eastwicku |
2005 | Králíku, utíkej! |
1967 | Kentaur |
1990 | Králík je bohatý |
1984 | Milenci a manželé |
Kdysi za mlada se mi kniha velmi líbila. Nyní po letech jsem ji v půlce odložila. Psychologicky perfektně napsáno, nechybí sarkasmy, detailní popisy, ale je jiná doba - nedovedu si představit, že by "přátelé" spolu takto intimně konverzovali, zkoumali a rozebírali své nejhlubší pocity a sdělovali je někdy i jedovatě ostatním, a pak klusali na terapii. Z knihy mám dnes tísnivé pocity, což byl možná i autorův záměr?