Eldest
Christopher Paolini
Odkaz Dračích jezdců / Odkaz Dračích jazdcov série
Eragon cestuje so svojou dračicou Zafirou do elfského mesta Ellesméra, aby podstúpil výcvik v čarovaní a v boji, životne dôležitých zručnostiach Dračieho jazdca. Stráca však istotu, nevie, komu môže veriť, a osud kráľovstva, v ktorom temná ruka kráľa Galbatorixa hrdúsi akýkoľvek vzdor, leží aj naďalej v jeho rukách…
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (SK)Originální název:
Eldest, 2005
Nádherná fantasy série, čte se jedním dechem. Byla jsem naprosto uchvácená, nedalo se přestat, s knížkou všude, i tam, kam chodí i králové sami!!! :-) :-) :-)
Hoci sa mi prvý diel veľmi páčil, stále to oproti tomuto pokračovaniu bolo len "rozostavenie figúrok" a zahrievacie kolo. Až sa ľakám, ako ma kniha opantala. Veď som už predsa dospelá a toto sú "rozprávky"! Počas čítania som bola duchom viac prítomná v Alagaësii než doma :) Pri zaspávaní i prebúdzaní. Občas tuším aj vo sne. Cítila som sa, ako keď som bola malá a rodičia ma už odháňali od kníh, že čítam priveľa :))) Diagnóza. A to ma ešte čakajú dva diely...:D
Knihu jsem zhltala za pár dní v naději, že dostanu odpovědi na své otázky. Po přečtení jsem se zmohla jen na: "coooooo?"
Ještě víc otázek a doměnek, na které prostě potřebuji znát odpovědi, takže se okamžitě vrhám na další díl.
Vel emradhin iet ai Šur'tugal...
Ve srovnání s prvním dílem už to není tak jednoznačná akce, ale to je jedině dobře. Přesto, že to občas může vypadat, že autorovi místy docházel dech, střídání klidnějších a prudších sekvencí knize pomohlo.
Velice propracované má autor principy kouzlení.
Vzrušující pokračování o mladém jezdci Eragonovi. Začátek druhého dílu nebyl až tak zajímavý, ale konec jej naprosto vyvážil a vzbudil ve mně snad ještě více otázek a nadšení než první díl!
Úžasné :-) jiným slovem se tato kniha popsat nedá :-) velmi často jsem musela Eragona litovat, ať už kvůli jeho zranění nebo kvůli jeho citím :-) Konec jsem četla se zatajeným dechem a ačkoli jsem něco takového čekala, jen jsem překvapeně zírala :-D Hurá pro třetí díl :-D
Druhý díl... BOMBA! Moc se mi líbilo prolínání dvou, teda vlastně tří dějových linií (Eragon, Roran a Nasuada, ale ta měla jen málo kapitol). Moc se mi líbila další dějová linie Eragona, jeho krátký život v Ellesméře byl fakt dost napínavý a občas se mi zdálo, že to pro něj muselo být těžké. Stejně jako pro Rorana, když jsem četla jeho kapitoly, div jsem se nekousala do rtů, jak jsem čekala jak a co bude dál, a jestli vše zvládnou. Moc napínavá kniha, oblíbila jsem si hlavně Nasuadu, i když mě trošku zamrzela Aryina chladnost vůči Eragonovi, ale na jednu stranu chápu.
Celá série byla naprosto luxusní. Obdivuju, že něco takové autor dokázal napsat...
Moc doporučuji. Tento příběh ve vás zůstane navždy :-)
Když to vezmu kolem a kolem, je Eldest nejslabší knihou ze série ODJ. Mělo by se to však brát spíš jako kompliment, jelikož i přesto je to jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla, takže to dodává ostatním dílům ještě větší hodnotu. Objevování dalších končin Alagaesie, objevování nových zvyků, tvorů, magie a spousta zvratů. Prostě skvělé pokračování, pro mě - fanynku Murthaga - se skvělým a zároveň "naštvávacím" zakončením. (A teď upřímně doufám, že to skončilo tam, kde si myslím, že to skončilo, jelikož mi všechny díly trochu splývají.) A pokud i tohle bylo v tomto díle, momenty s Roranem byly taky skvělé.
Opět jsem si knihu moc užila.Opravdu obdivuji Paoliniho fantazii,protože tolik jmen,míst a vět ve starověké jazyce bych nikdy nevymyslela.Na konci se mi chtělo skoro brečet...Hned si musím jít pro Brisingr. :)))
V knize je spousta napínavých scén a zvratů, které čtenáře udrží napnutého jako strunu. I když je počet stránek poměrně odrazující - tím vysokým číslem - musím ale říct, že styl Paoliniho psaní se mi četl velmi dobře a stránky mi rychle ubíhaly. I když bylo trochu zajímavé střídání různých pohledů, díky tomu, že se nejednalo o příběh psaný v ich formě, bylo to mnohem jednodušší na vstřebání, i když ze začátku jsem se v tom mírně ztrácela, ale jakmile se dějové linky všech tří hlavích aktérů začaly prolínat, šlo to jako po másle :). Musím však přiznat, že konec mě naprosto rozdrtil a doteď nevím, co si o něm mám pořádně myslet...
Druhý díl se mi už čet hůře, některé pasáže byly zbytečně zdlouhavé. Kniha má hodně stran, myslím si že by se to pokrylo i o trochu menší množství stránek. Kniha je ale napínavá a plná zvratů. Četla se dobře:)
knihu jsem se snažila rozečíst, ale prostě to nešlo. Nikdy jsem se na ni netěšila, ale brala jsem to spíše jako nutnost. takže jsem knihu odložila a možná se k ní v budoucnu vrátim.
Snažila jsem se, moc jsem se snažila knihu dočíst, ale nepodařilo se. Mám ráda Paoliniho kouzelný svět, ale prostě tato kniha pro mne byla příliš roztahaná a zdlouhavá, nebo jsem se možná k akci už nedostala... Skončila jsem v půlce.
Super nápad se střídáním dějových rovin.Nejvíc jsem se těšila až Roran zjístí,že je Eragon jezdec a až se zase shledají.Velmi mě překvapilo že je naživo ještě další drak.Naprosto skvělé pokračování Eragona
draci elfové kouzla trpaslíci americká literatura pro dospívající mládež (young adult)
2004 | Eragon |
2012 | Inheritance |
2006 | Eldest |
2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
2009 | Brisingr |
Kniha je vázně skvělá! Čte se jedním dechem. Akorát dějová linie Eragonova bratrance Rorana mě nezajímala!