Čtvrté křídlo
Rebecca Yarros
Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Fragment (ČR)Originální název:
Fourth Wing, 2023
Je mi vážně do pláče, že toto je považováno za knihu roku. Kdy jsme se dostali do stadia, že to nemusí mít špetku originality, trošku spisovatelského umění, nebo aspoň jednu hlubší myšlenku, aby to stálo na piedestalu?
Draci, draci...
Je to uz hodne let co vyšel Eragon a od te doby se nic podobneho neobjevilo.
A protoze Dračí jezdce milovali vsichni, i já jsem si 4 křídlo musela přečíst. Nebudu lhát, hodne jsem se bála!
Bohužel jsem z toho takova, rozpolcená. Co mi vadilo nejvíc, byl pokaženy překlad. Věty které byly divné.., souvětí dlouhé, nelogicke.
Příběh měl potencial a bohuzel to zase zkoncilo u neustáleho opakování slovních vzdechů a vydechu...Na kazde strance v každé věte :on me zabije, chce me zabit, zabiju se..Twl někdy se to opravdu nedalo. Bylo to zbytečně prehnany, aby to navodilo tu nebezpecnou smrticí atmošku. Zbytečny.
Škoda ze se autorka nevenovala vice světu, drakům, magii, ale zase to zkoncilo na tom, jak ho chce, jak ho ona ho chce, jak ji zabije..a porad dokola.
Autorka se nebala pouzit podobne kulisy, ktere uz tak dobre zname z ostatnich knih...Když nemas vlastni napad, použij ten. co mel. ten pred tebou..(
Proste takova stejna romantarna jako ostatni knizky...skoda velka skoda
Skvělé a Violet je skvělá postava. Děj je trošku předvídatelný jak v milostné lince tak v příběhové, ale to vůbec nevadí. Úplný konec, tedy posledních pár řádek, mě překvapilo, uznávám. Jediná postava, která mě neskutečně vytáčela byl Dain, proč v těchto knihách musí být vždycky takový imbecil? - i když jasně, asi vím proč :D Moc se těším na další díl :)
PS: Všimli jste si, že Xaden je v podstatě Rhysand na drakovi? :) :)
Jednoduše guilty pleasure! Hodnocení píšu ovlivněná již téměř přečteným druhým dílem (je to ještě delší bichle než první díl); je úžasné sledovat vývoj Violet od bázlivé nesmělé dívenky k sebevědomé jezdkyni, která je opravdu "badass". Vzhledem k tomu, že druhý díl čtu v angličtině, tak musím pochválit i překlad.
Měla jsem trošku obavy, že budu z knížky zklamaná. Díky všudypřítomnému nadšení všech čtenářů jsem měla obrovská očekávání, která se ale naštěstí vyplnila. Možná dokonce předčila.
Autorka skvěle vykreslila svět, ve kterém se příběh odehrává. Postavy byly uvěřitelné. A draci? To byli skvělí a vtipní. Už aby vyšel překlad druhého dílu.
Tato kniha je moje první kniha fantasy. Prostě paráda. Určitě si ji přečtu ještě jednou. Neuvěřitelný a úžasný příběh. Nešlo se od knihy odtrhnout. Má vše dobrodružství napětí lásku. Nemůžu se dočkat 2. dílu.
Prosím prosím druhý díl. Za mě po dlouhé době opravdu pěkné napínavé čtení. A to že to bylo dlouhé nevadí klidně by jsem četla dál.
"Čtvrté křídlo" je jednoznačně jednou z nejlepších knih, které jsem letos přečetla. Autorka vytvořila fascinující svět, který mě okamžitě vtáhl a nepustil až do poslední stránky.
Příběh se odehrává ve světě plném draků a magických schopností, přičemž hlavní dějová linie se točí kolem akademie, kde se mladí lidé trénují k ovládání a komunikaci s draky. Tento svět je velmi dobře promyšlený a detailně vystavěný, což dodává knize hloubku a autentičnost.
Hlavní hrdinové jsou zajímaví a jejich charaktery jsou pečlivě rozpracované. Vztahy mezi postavami jsou komplexní a přirozeně se vyvíjejí, což dodává příběhu další rozměr. Chemie mezi draky a jejich jezdci je jedním z nejsilnějších prvků knihy a je skvěle vykreslená.
Napínavý děj a otevřený konec udržují čtenáře v neustálém napětí a nutí ho přemýšlet o možných pokračováních. Autorka skvěle zvládla gradaci příběhu, takže knihu bylo těžké odložit. Každá kapitola přináší nové zvraty a překvapení, což zajišťuje, že se čtenář nikdy nenudí.
Celkově bych "Čtvrté křídlo" doporučila každému, kdo má rád fantasy s propracovaným světem, silnými postavami a napínavým dějem. Je to kniha, která zanechává trvalý dojem a nutí k zamyšlení. Rebecca Yarros zde odvedla skvělou práci a já se už teď těším na její další díla.
Na knihu jsem narazila náhodou. Jestli se autorka někde inspirovala je mi jedno. Důležité je, že měl děj spád, četlo se to dobře. Romantická linka tak akorát. Některé autorky na to jdou moc zhurta a nedá se to číst, ale tady jsem se do hrdinky dokázala vžít. Občas ale měla až moc stíhačskovské kecy. Summa sumárum, dobrá oddechovka, když nečekáte nic extra, s fakt dobrými i horšími částmi.
Nebyt tech vykriku, jak je to skvele bych mozna, mozna dala lepsi hodnoceni. Nemuzu proste pochopit, proc se do tohoto cpou penize a na ceske skvele autorky se prasi nekde v polici vzadu.
I ja se tedy pridavam do rad nespokojencu. Vazne dnes staci vykrast vse co fungovalo jinde, jakz takz to poslepovat dohromady a dat tomu hezkou obalku? Je mi z toho smutno.
Zase jsem se nechala unest povykem a pro nic za nic. Vypravesky styl hruza, originalita nula, logika minus pet.
Po počáteční nedůvěře (řekla jsem si, že pokud se mi to nebude líbit, tak aspoň je kniha fyzicky přitažlivá) musím přiznat: ano, i mě tenhle příběh utáhl na vařené nudli..četlo se to výborně a už aby byl další díl..
Tak jsem také tuto knihu přečetla. Byla jsem fakt zvědavá, zda je to opravdu tak super, jak všichni tvrdí nebo zda je to jenom nějaká reklama. Musím říct, že jsem byla při čtení při zemi a knížka mě mile překvapila. Jako ano, podobná témata najdeme v jiných knihách(Eragon draci, Divergence výcvik Neohrožených atd.), ale tady jde hlavně o to zpracování a sestavení příběhu. Autorka umí psát, svět je skvěle vykreslený a draci mě moc bavili. Ke Xadenovi jsem byla celkem kritická, ale nakonec si mě vážně získal. Romantická linka se mi líbila, to napětí mezi Violet a Xadenem i vtipné dialogy. Spicy scény bych klidně oželila. Konec mě nechal v úžasu, jak se všechno semlelo a teda wau, něco jsem vůbec nečekala. Určitě si přečtu další díl, protože mě zajímá, co bude po všech těch odhaleních následovat.
Pravdou je, že na to jaká reklama na toto dílko byla všude kam jsem se podívala mě dost zklamalo. Autorka snad vykradla 3 díla, která mám načtená. Prvním dílkem je Eragon, který je naprostou dračí klasikou, tedy pro mě. Druhým dílem je Divergence. Chápu, že tedy zmínka o frakcích apod. byla zmíněna ve více dílech, ale zde je to napsáno opravdu okatě. Posledním dílem se samozřejmě stává Hunger games. Hra o život též byla zmíněna ve více fantasy jenže zde opět neskryje autorka vášeň v tomto díle. Chápu, že autoři, kteří čtou jsou zahlceni knižními předlohami, které četly a nedokážou se úplně tak vyhnout promítnutí do svých vlastních, ale autoři by měli zvážit zda je to vhodné. Pro mě je tato kniha jen dalším tuctovým fantasy z mnoha.
Veruže, trochu som sa bála, aby to nebolo nejaké klišé v rámci fantasy príbehov, lebo mám dojem, že sa s nimi roztrhlo vrece. ALE toto je MEGA!! Priznávam sa, už dlho ma tak niečo nevtiahlo do deja a držalo dlho do noci. Začiatok bol skvelý, celá tá atmosféra akadémie, vedľajšie postavy, napätie, kamarátstvo aj súťaživosť... autorka ma veruže hodila rovno do víru emócií a dobre urobila. Violet je perfektná! Tiež ju chcem za kamošku. Je vtipná, šikovná, realistická a dobrá!! A s Xadenom im tá chémia veľmi ladí!! Och, Dain bol od začiatku idiot. Liam taký milášik :( čo však nemôžem opomenúť, sú draci!! Draci!! Aj ja chcem svojho draka!! Páči sa mi, že autorka aj drakom vdýchla osobnosť. No a ten koniec...jasné, boli tam náznaky nejakých nekalostí zo strany kráľovstva. Náznaky nejakých nezrovnalostí vo "vojne". Aj samotný Xaden a jeho povstalci kde čo utrúsia, takže ten koniec nie je až také prekvapko, ale aj tak ma dorazil. Chcem ďalšie časti, veľmi veľmi. Len dúfam, veľmi dúfam, že nebudem sklamaná ako pri J. Armentrout Z krvi a popola. Prvá časť ma nadchla, ostatné išli dole vodou.... Držím si palce. A toto určite odporúčam!!
Čtvrté křídlo, no jo, kdo by ho v knižním světě neznal?
Ještě než vznikl obrovský boom na IG, nalákala mě na něj kamarádka. která knihu četla v angličtině. Jakmile se vyskytl předprodej, ihned ráno jsem si ji koupila. Moc jsem se těšila, byla jsem natěšená.
Později jsem začala být už dost otrávená z příliš velké propagace, Křídlo na nás vyskočilo snad i z ledničky.
Naštěstí u mě zklamání nenastalo, neměla jsem velká očekávání, ale věřila jsem, že kniha bude dobrá. A byla! Čtvrté křídlo mě totálně strhlo a vyneslo do výšin. Letěla jsem příběhem a nechávala se unášet.
Úplně na začátku jsem se sice nemohla začíst, neustále jsem od čtení odskakovala, ale jakmile se objevila lávka, byla jsem vtažená. Milovala jsem atmosféru, všechny ty popisy, postavy, draky, magii…
Kdyby nebyl Tairn drak, ale chlap, hned ho chci. Jeho ironické poznámky, sarkasmus, smysl pro humor a starost… Naprosto dokonalá bytost.
A ano, taky jsem propadla kouzlu Xadena. Chceme ho asi všichni. Hádala jsem se o něj s kamarádem K srdci mi přirostl i Liam, naprosté zlatíčko. Violet jako ženská hrdinka byla super, někdy mi hlavní hrdinky lezou na nervy, ale tato ne. Moc jsem si ji oblíbila.
Neskutečně moc se těším na druhý díl, nejraději bych si ho v červenci koupila ve slovenštině.
Čtvrté křídlo asi není něco extra originálního, ale mě bavilo, užívala jsem si čtení a po sto letech jsem i u knížky brečela.
Kdo z vás si chce koupit slovenskou verzi?
Koho třeba Křídlo nenadchlo?
Hodnocení: 5/ 5
Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/
Já se tady u těchhle hitových knížek vždycky trošku bojím, protože jsem většinou u knih doporučovaných davem zklamaná, ale tentokrát musím teda uznat, že na tom fakt něco je.
Rebecca Yarros vymyslela úplně úžasné draky a systém magie, i fantasy geopolitika se mi líbila, ačkoliv je dost často spíš jen naznačená než úplně domyšlená. Postavy jsou (většinou) zajímavé, systém studia jezdců byl taky strašně fajn a minimálně část děje jsem "tentokrát opravdu nečekala".
Bohužel mám maličko problém s překladem spicy scén, jelikož to občas bylo fakt cringe. "Rejdící zlobivý jazýček" mě bude ve snu pronásledovat ještě dlouho. (Jak přesně může být orgán zlobivý, he? Pokud jazyk někoho zlobí, propleskla bych majitele.)
Neustálý sání rtů a jazyka snad přece nemůže být nikomu příjemný, že ne? Proč bych měla při líbání někomu sát jazyk? Cože? Původně jsem si podle toho popisu spicy scén myslela, že to psala tak patnáctiletá holka, ale autorka je paní s dětma. Tak úplně nevim. Možná to bylo jen neobratným překladem.
I ten slovník týkající se romantických scén mi teda fakt přišel spíš vtipný než sexy. To vysvětluje, proč romanťárny prostě nemůžu číst. Celou tuhle pasáž bych nejradši přeskočila a pak by se mi to fakt líbilo.
Korektor by se měl naučit shodu podmětu s přísudkem, protože "Violky se objevili na mé posteli" mě trochu zabolelo, a to nejsem úplně grammar nazi. Ale nebudu zase rejpat moc, jinak jsem tam překlepy a chyby moc neviděla.
Dále mám trošku problém s Mary-Sue hlavní postavou, která je na začátku naprosté budižkničemu a má prostě jenom štěstí, že přežila... A jako vždycky pro průměrně vypadající naivce strašně moc pálí dva nejhezčí borci v areálu, jeden blond a druhej tmavovlasej a s temnou minulostí. No kde už jsem tohle jenom četla? No jo vlastně, všude.
Ale dobře, odpouštím. Nakonec se mi to fakt líbilo, ale hlavně kvůli drakům, lidi tomu moc nepřidali. Další díl ale prosím rychle, než zapomenu, co se dělo. Kniha, která mi zůstane vypálená do mozku ještě za deset let, to zas nebyla.
Tohle bylo naprosto boží! Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale to byla čistě moje chyba, protože jsem toho četla více najednou, ale jakmile jsem se soustředila jen na tuhle, nemohla jsem se odtrhnout! Nemůžu se dočkat druhého dílu, tahle série se rozhodně řadí mezi mé nejoblíbenější fantasy!
2024 | Čtvrté křídlo |
2024 | Železný plamen |
2024 | Všemi smysly |
2023 | Nedokončený příběh |
2024 | Wilder |
Taky často nahlížíte do svého nitra a z něčeho vám puká srdce? Ne, nechci být zlá. Čtvrté křídlo si rozhodně pozornost a rozruch zaslouží. Možná jen ne tak nekritický. Jazyk (a může to být částečně i překladem) příběhu je občas trochu krkolomný, děj do jisté míry předvídatelný (odhalila jsem většinu “šokujících zvratů se značným předstihem (ale ne všechny) a taky lehce nelogický. Ale je to fantasy, takže se můžeme tvářit, že to nevadí. A já se tedy tak tvářím a určitě si přečtu další díly. Klidně bych se obešla bez toho “třaskavého sexuálního napětí. Moc třaskavé to tedy nebylo. Spíš to brzdilo děj ;)