Železný plamen

Železný plamen
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541068/bmid_zelezny-plamen.jpg 4 807 807

Empyreum série

< 2. díl

Všichni, včetně Violet samotné, očekávali, že během prvního ročníku na Basgiathské válečné akademii zemře. Přežila, ale skutečný výcvik – brutální a extrémně vyčerpávající – je teprve před ní. A spolu s ním i výzva v osobě nového zástupce velitele, který si dal jediný cíl – ukázat jí, jak vypadá absolutní bezmoc. Violet se už naučila, že odhodlání přežít a odvaha měnit pravidla dokážou mnohé. Bude to ale stačit, když ví, že Basgiath ukrývá prastaré tajemství, které může všechny a všechno zničit?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)

Iron Flame, 2023

Megien
30.09.2024 5 z 5

Z druhého dílu jsem měla obavy, ale byl stejně dobrý jako první. Čtení bylo napínavé, plné dramatu a neočekávaných zvratů. Zároveň doplněno i úsměvnými slovními potyčkami mezi draky, které příběh odlehčovaly. Já jsem si to moc užila a nemůžu se dočkat třetího dílu.

Meg1
30.09.2024 5 z 5

Varování! Nezačínejte číst, pokud nemáte dost času přečíst knihu na jeden zátah (no nebo alespoň na dva, má dost stran...) Když ji budete muset odložit, budou to muka, to mi věřte :-)

Lutzinka
30.09.2024 5 z 5

Tohle není rozhodně žádný vycpávkový nudný druhý díl.

Naopak, bavilo mě to snad ještě víc, než Čtvrté křídlo.

Postavy se rozhodně vyvíjí, a ač mě Violence někdy už fakt štvala, tak chápu, proč to autorka místy tak hrotila, ale Xaden prostě působil mnohem rozumnějším a dospělejším dojmem, ač tak v jedničce působila Violet.

Děj je současně plný akce i tajemství a dozvíme se plno informací, které jsou fakt dobře dávkované během celé knížky. Na plno věcí můžeme přijít sami, ještě dřív, než nám je Violet odhalí, ale musíme fakt dávat pozor na detaily, hlavně na citáty na začátcích kapitol.
Je to prostě dokonale chytré a propracované.
Zvratů je tam hned několik, ale stejně si to hlavně draci pořád celé kradou pro sebe.

Jo a sourozenci Sorrengailovi jsou dohromady fakt skvělí.

Marry123

(SPOILER) PRVNÍ ČÁST:
Tak pojďme na to. Musím přiznat že mi maličko trvalo než jsem se začetla a naskočila zpátky do světa Čtvrtého křídla, ale pak už je to smršť. Moje pocity z první části, byly jako na houpačce. Violet je pro mě hrdinkou, kterou mám ráda, fandím jí strašně moc, ale zároveň mě občas vytáčí. Xaden je pro mě dokonalým hrdinou stejně jako Rhys a myslím že se to jen tak nezmění. Pokud jde o události v první části, kde sem mimochodem trošku brečela jen dvakrát tak jako wow. Nečekala jsem že se vrátí do Basgiathu, Dainovi jsem nejdřív nevěřila ani nos mezi očima, a Varrish je psychopat první třídy velebnosti, dostal co si zasloužil. A pak je to jedna velká smršť vraždění, intrik, lží, a tak dále a tak dále. Velké BUM je samozřejmě část kdy nám jen tak oznámí že Jack Barlow prostě žije. Co prosím? A pak jako nic? Z Jacka je najednou vážně světec? Tak hou hou to mi něco smrdí. Dále, Sloane, Liamova sestra. To co je za nevděčného spratka... ale nakonec se uklidní, svým způsobem, asi. Cukalo mi z ní v mozku :D ale zmínka o Liamových dopisech taky jen tak prosvištěla a už se o nich nikdo nezmínil. Dál jsem upřímně čekala že mě víc zasáhne Violetino mučení od Varrishe. Víc mě dojalo to když tam vtrhnul Xaden. A samozřejmě nemůžu opomenout že mě Dain velice překvapil, stejně jako Violetina matka. To jsem vážně nečekala. Závěrem první části je přesun do Aretie, a jsem dost zvědavá jak to tam bude dál pokračovat spolu se všemi jezdci. A abych nezapomněla na Adarnu, achjo, bobik, jsem zvědavá jestli se to s ní vyřeší...
DRUHÁ ČÁST:
Druhá část pro mě byla ze začátku stejně náročná na začtení jako první. Ale svým způsobem se pořád aspoň něco málo dělo a nutilo mě to číst dál. Vztah mezi Violet a Xadenem je jeden velkej chaos a upřímně mě jejich hádky už spíš unavovali. Spojení letců a jezdců zas o něco ozvláštnil děj a čekala jsem že z Cat bude větší mrcha :D Překvapivých momentů bylo dost a umíralo se znovu ve velkém, na truchleni čas samozřejmě nebyl. Potěšila mě konečně zmínka o Liamoých dopisech a že se Slone rozsvítilo. A když přeskočíme rovnou k závěrečné bitvě... Byla jsem napnutá jak kšandy o tom žádná, ukápla i slza překvapivě tam kde bych to nečekala, u Sawyera jsem ani nedutala a Barlow nakonec samozřejmě nezklamal... HAJZLIK jeden, aspoň se nám objasnilo proč Violet v první části "zachránil". Ale velké bum ala Xaden, no čekala jsem asi víc, bud víc z jeho pohledu nebo prostě víc. Možná to víc bude v dalším díle, stejně jako kdyby víc krucinál komunikovali tak by ty dva šaškové věděli navzájem o svých nočních můrách a tušili by ze něco sakra nehraje.... Aaa bože... AMEN a šup sem s dalším dílem prosím... :D

lenka5798
29.09.2024 5 z 5

(SPOILER) Železný plamen, očekávané pokračovaní Čtvrtého křídla. Omg! Ač jsem četla hodně negativních ohlasů, já musím jen chválit. Byly tam nudnější a hluchá místa, které bych vynechala. V mém případě, jsem je prostě jen přejela očima. Ale hned následovala další kapitola od které jsem se nemohla odtrhnout a která končila tak, že jsem musela otáčet stránku za stránkou a vůbec jsem nevnímala čas. Naštěstí, těch napínavých kapitol bylo mnohem víc :-) Celý vývoj událostí, wau. Nebyl by to život Violet, aby ji někdo nechtěl zabít, nebo aby ji někdo nenáviděl. Nebyl by to Xaden, aby ji za každou cenu nezachraňoval. Andarna - mega super překvápko. Sedmý druh draka o kterém se myslelo, že již zanikl. Spolupráce dračích jezdců s letci na gryfech. Bývalé lásky, nová přátelství. Spousta staré a nové magie. Růny, nové signety, nový hrdinové, stavění štítů. Prostě každá si v tom najde svoje a nikdo se nemůže, spíš nestihne nudit. A závěr? Tak z toho se nemůžu vzpamatovat do teď. Opravdu se vrátil Jack Barlow? A jak se vrátil? Opravdu není lék proti tomu co Mudrc udělal Xadenovi?
"Měla by ses bát mě!" hlesne Xanden, jeho onyxové oči se zlatými flíčky, rámuje nepatrný, téměř nerozeznatelný rudý prstenec.
Nechci popohánět čas, ale už aby byl na světě třetí díl :-)

zandu
29.09.2024

Čtu tu samou chválu, ale já se tím začátkem nemohu vůbec prokousat. A to jsem se tak strašně moc na tento díl těšila. Nechám to asi chvíli uležet a za čas zkusím znovu. Ale nevím, nevím...

Scheron
29.09.2024 4 z 5

I když opravdu nemám ráda témata rebelií a vzpour, čtení této krásné bichličky jsem si užila. Naštěstí nás autorka neochudila o studentské prostředí, za což má za mě velké plus. Na druhou stranu jsem ale vnímala až moc velkou snahu narvat tam co nejvíce akce. Vzorec psaní se ve druhém díle mění na "jedna kapitola - velká porce nudy, další kapitola - akční sekvence a něčí smrt". Přistihla jsem se, že v "nudných" kapitolách jsem se často do čtení musela nutit. Také jsem přestala dávat pozor na nové postavy (a v dalším díle ocením seznam jmen zároveň s draky a gryfy, protože postav je tam vysloveně hromada a už se mi začínají plést), jelikož byla vysoká šance, že v další kapitole tato postava stejně pro efekt zemře. A i když jsem si dávala rereading Čtvrtého křídla, stejně si zaboha nemůžu vzpomenout, kde jsme v něm poznali Aarica. Také se celkem začínám motat v tom, jak funguje magie; přijde mi, že jakmile má autorka něco vysvětlovat, je to chaotické a zmatečné. Ale abych jen nekritizovala - první část ve škole s Varrishem se mi líbila moc, i když zde Xaden dostal jen velmi málo prostoru. O to víc jsem si užívala vedlejší postavy. Do druhé části jsem se musela nutit, ale tam to zase výborně okořenila Catriona. Mimochodem romantická linka mezi našimi hlavními hrdiny sice občas působila dost zvláštně, ve výsledku však nebyla nerealistická. Erotické scény byly srovnatelné s prvním dílem, vkusné a nic přehnaného. Závěr stál opět za to a doufám, že je Yarros podobně jako SJM fanda happyendů. Jo a Andarna? Ta byla bezkonkurenčně nejlepší postava celé knihy. Těším se na pokračování.

Týý1
28.09.2024 4 z 5

Myslím, že mi na konci jeblo.. :)
Jinak boží knížka.

jitka_dankova
28.09.2024 5 z 5

Druhý díl fantasy pentalogie ze světa draků, vojenské akademie a války. Tahle kniha se celá motala kolem tajemství, zatajování věcí, kolem důvěry a vztahů. Překvapilo mne, jak autorka dokázala po napjatých událostech z konce minulého dílu tak jednoduše přejít opět k "obyčejnému" životu kadetky druhého ročníku na vojenské akademii. Až v druhé polovině opět děj začne gradovat a stále je s postavami zacházeno jako se studenty, to bylo příjemné. Nejde o žádné spasitele světa, ale prostě o studenty, kteří se musí učit - tohle se autorce opravdu dobře podařilo popsat.
Co se týká nějaké romantiky, mám raději jiné knihy. Sexuální scény jsem opět spíše přeskakovala, tak jako v prvním díle. To hlavní, co si v této sérii užívám, je totiž inteligence hlavní hrdinky. Ona fakt používá mozek a líbilo se mi, jak ji autorka nechala pospojovat si fakta a přijít na některé překvapivé věci. To je to, co se mi na celé sérii líbí (no a draci, samozřejmě). Jen po tom infarktovém závěru teď nastane dlouhé čekání na další díl (v angličtině teprve vyjde v 2025) a já najednou chápu, proč je to pentalogie. Po tom závěru tam bude sakra hodně věcí, na které bude potřeba najít řešení.

Vampucha
28.09.2024 4 z 5

Příběh začíná přesně tam, kde Čtvrté křídlo končí. Osobně jsem neměla problém si vzpomenout co se dělo a i když jsem Železný plamen četla doslova po pár stránkách každý den, tak jsem byla stále celkem dobře zorientovaná. Po dočtení konce jsem nicméně úplně zmatená, zda mi přece jen něco neuniklo.

Autorka píše čtivě, ale nemůžu si pomoct, této knize bych dobrých 100 až 200 stran ubrala, hlavně ze začátku, aby to nepůsobilo jako výplňový díl. Asi tak od půlky se to zlomí, jako by autorka konečně chytla druhý dech a už to má to správné napětí a větší spád než první polovina.

Opět nechybí sex a brutalita v některých scénách, mrtvol je taky dost.
Jak jsem byla ze začátku skeptická, tak si mě to nakonec získalo a s napětím budu vyhlížet další díl.

Pokud jde o Violet a Xadena, no jsou to svým způsobem děti, tedy hlavně Violet. Děti, co si myslí, že ví všechno nejlíp, a že vyhrajou válku, i když o válčení v podstatě nic neví.

Violet se chová jako klasická teenagerka, chce ho, nechce ho, odpustí mu, neodpustí mu….. Občas už toho bylo moc a to jsou přesně ta místa, která bych v knize proškrtala.

Ke konci je celkem dost zajímavých a za mě i nečekaných zvratů a konec samotný je… Já nevím, zvláštní? Osobně mě takový konec nenapadl, čekala jsem něco jiného. A doufám, že se dočkám nějakého vysvětlení.

animovanej medv
28.09.2024 5 z 5

Kniha mě pohltila. A asi půjdu proti proudu, protože jsem ráda, že další díl jen tak nevyjde, protože mám aspoň čas se soustředit zase na něco jiného.

Didi15
27.09.2024 5 z 5

Čekání na další díl bude sakra dlouhý :D Musím říct , že první díl byl dobrý , ale nemohla jsem pochopit, proč je z toho takové haló. Ale druhým dílem mě tento svět naprosto pohltil a ten konec? panebože :D

NicaCola
26.09.2024 5 z 5

Rozhodně se jedná o jednu z nejlepších knižních sérii, kterou jsem za poslední dobu četla.

"Vždy řekni, co máš na srdci a nikdy se neomlouvej za to, co cítíš!"

vegal
26.09.2024 4 z 5

Trochu jsem se bála, že bude druhý díl nudný, ale nestalo se tak. Jediné, co mi přišlo v některých částech matoucí jsou jména lidí, draků a gryfů, kdy jsem se úplně neorientovala, kdo je kdo.
Konec nebyl tentokrát o slzách, ale o vyvalených očích a otázce: „To myslí vážně?“
Ale tak musí tam být něco, co přiměje čtenáře, aby se těšil na další díly. Mělo by jich být celkem 5.

uzivatel9575
25.09.2024 5 z 5

Co jsem tak četla od vícero lidí, tak jim trvalo se začíst, zorientovat a prvních víc jak 200 stran se setkalo s chladnou odezvou. Možná ovlivněná tím, jsem si na začátku říkala to samé, ale vlastně už asi po 70. straně jsem byla doma. Doslova.. Pro mě to byl návrat domů do úžasného světa, na který jsem čekala a nezklamal mě! A ten konec.. Přiznávám se, že jsem hystericky vzlykala :D už aby byl další díl!!

Kdyby vás zajímala celá recenze a recenze na jiné knihy, mrkněte na @knizni_rajdy na knižní rady :)

Anastazie0810

KONEČNĚ !!
Dlouho očekávané pokračování Čtvrtého křídla. Opět krásná ořízka i obálka doplněná o mapy.
Příběh navazuje tam, kde jsme minule skončily. Otevírá se nám tajemství za tajemstvím a ty stránky utíkaly jedna za druhou.
Baví mě svět draků v tomto uversu, jak se vyvíjejí nejen postavy ale i tyto mytologické bytosti. A jak pod maskou "hrdinů" je čeká i několik selhání a ztrát.
Xaden odkrývá kousky své minulosti, Violet bojující se svým srdcem.
Geniální chemie, opět naprosto neskutečný konec!! Jedna z mých nejoblíbenějších fantasy!

Ted jen to dlouhé čekání na další díl :(

TaLu
25.09.2024 5 z 5

Ukrytá poselství. Ano, právě proto mám ráda Fantasy žánr.
A zde jsem vnímala, jak přes všechny nelítostné bitvy autorka skrze slova vpisuje do příběhu hlubokou touhu po míru. Jak já bych si přála, aby NIKDO nemusel držet blízkého umírajícího člověka a neměl ani prostor pro truchlení, protože pokud chcete žít, musíte vstát a bojovat dál.
Jak bych přála rodinám stabilní domov a ne nejistou cestu, o které nevíte, do jaké země Vás zavede.
Samozřejmě příběh je to dobrodružný, napínavý. Za mě bych si přála trochu méně vztahových kotrmelců a mnohem více draků. Situace a okamžiky s draky jsou tím nejlepším. Závěrečná bitva s několika zvraty skoro nejde udýchat. Výborná série. Doporučuji.

Zuzi_cte
25.09.2024 5 z 5

Noo tak to bude zatracene dlooouhe cekani na dalsi dil..!

mondulinecka
25.09.2024 5 z 5

No ty kráso! Tak z toho se budu vzpamatovávat hodně dlouho. Všechno, na co bych chtěla reagovat by byly spoilery, takže jediné co můžu říct, že to byla neskutečná jízda plná nečekaných věcí, nemohla jsem se odtrhnout a ten konec???? No uz aby byl další díl!

Ketfl
24.09.2024 5 z 5

Čtvrté křídlo nás uvedlo do neskutečně zajímavého a napínavého světa v prostředí bojové akademie, kde o draky a magii není nouze. Závěr přinesl zvrat, kvůli kterému jsem určitě nebyla jediná, kdo se druhého dílu nemohl dočkat.

I přes závěr jedničky se ale Železný plamen rozvíjí celkem pozvolna. Violet se vrací na Basgiath, aby nastoupila do druhého ročníku studia. Xaden studium dokončil a je nasazen na vojenské základně. Nemusíte mít strach, o společné scény rozhodně nepřijdete. Xaden a Violet se ale musí potýkat s různými překážkami v jejich vztahu. I když mě kolikrát mrzelo, že se to mezi nimi tak táhne a jisté problémy pořád přetrvávají, tak přesto musím říct, že jejich vzájemnou chemii se autorce povedlo popsat na jedničku. Oni dva jsou prostě úžasní. Nechybí ani pár erotických scén, které skvěle doplnily romantickou linku.

Violet ale brzy zjistí, že udržet tajemství, spolupracovat s povstalci a říkat selektivní pravdu svým přátelům vůbec není jednoduché. První polovina příběhu se proto občas trochu táhne. Ta druhá je však úplně o něčem jiném. Děj začne gradovat, jsou utvořena nová spojenectví, díky čemuž se do příběhu více zapojí stávající i nové postavy. A k tomu ti draci! Ti jsou naprostou perličkou této série.

Příběh postupně odhaluje další a další tajemství a brzy je jisté, že velký boj je za dveřmi. Závěr knihy je tedy opět naprosto dramatický. Emoce jsem měla jak na horské dráze a nebudu lhát, pěkně jsem si pobrečela, jen abych s další stránkou koukala s pusou dokořán. Protože ten závěr? To snad nemůže být pravda!

Celkově velice chválím propracování příběhu. Ano, tento díl měl slabší místa, ale v závěru nemohu snížit hodnocení, protože autorce se povedlo vydolovat ze mě snad každou možnou emoci, což mě nutilo otáčet stránku za stránkou, dokud nebyl konec. Ale pozor! Tato kniha je celkem bichle.

Velice doporučuji!
Hodnotím 5/5*