Erasmus

Erasmus
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220346/mid_erasmus-H5l-220346.jpg 5 2 2

Významný nizozemský historik první poloviny 20. století vydal monografii o Erasmu Rotterdamském roku 1924. Tato práce o životě a díle slavného humanistického myslitele se opírá o část Erasmovy korespondence zpracovanou do roku 1524. Podkladem pro český překlad bylo nizozemské vydání z r. 1988. s přihlédnutím k poslednímu Huizingou revidovanému vydání z r. 1936. Publikace je opatřena bohatým obrazovým materiálem.... celý text

Biografie a memoáry Filozofie Historie
Vydáno: , Oikoymenh

Erasmus, 1924

biblista
21.01.2025

Škoda, že do češtiny dosud nebylo přeloženo Erasmovo hlavní dílo, jímž se ve své době proslavil, totiž "Příručka křesťanského vojáka" ("Enchiridion militis Christiani", vydáno 1503).

JulianaH.
25.05.2020 5 z 5

S četbou se ke mně zase vrátila renesance, tentokrát zřetelně za cinkotu rolniček na šaškovské čepici, kterou nosí Bláznivost, a v čistém alpském vzduchu.

Tuhle malou knížku, nevšedně svěží, průzračnou a lehkou, bych zařadila do thesauru světového písemnictví jako jedno z arciděl svého oboru. Dovede být historiografií, filosofií i uměním, tak inteligentní a nenucená je. Spravedlivá, jasnozřivá, trpělivá v pozorování i usuzování. Erasma oslovuje apostrofami. Kráčí mu po boku, ale nevnucuje se ani se neponižuje, nevypíná a nenadýmá.
Jak jen to Huizinga dělá, že se jeho věty rozvíjejí tak příjemně, srozumitelně a půvabně? Už dlouho se mi nic nečetlo tak dobře.

* „Líbáme světcům jejich roušky a boty nasáklé potem, a necháváme jejich nejcennější relikvie, knihy, ležet bez povšimnutí.“
* „Pane Ježíši, rozprostři svého ducha nad vodami zle rozvlněných dogmat.“
* „Ze společenství katolické církve mě nevytrhne ani smrt, ani život. … Proto budu snášet tuto církev, dokud neuvidím lepší, a ona je nucena snášet mě, dokud se nestanu lepším já.“