Anjeličkárka
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
Camilla Läckberg je jednou z najúspešnejších švédskych autoriek vo svojom žánri. Anjeličkárka, detektívka z románového cyklu o Patrikovi Hedströmovi, je jej najpredávanejšou knihou. Na Veľkú noc roku 1974 na ostrove Valö pri Fjällbacke došlo k tragédii: bez stopy zmizla rodina. V jedálni zostal slávnostne prestretý stôl, no všetci okrem ročnej dcérky Ebby sa stratili. O niekoľko rokov neskôr sa Ebba vracia na ostrov, do priestorov bývalého detského tábora, kde jej otec viedol internátnu školu. Spolu s manželom chcú budovu opraviť a otvoriť si v nej penzión. Len čo sa však pustia do renovácie, dom niekto podpáli. A keď v jedálni odstránia starú podlahu, pod parketami nájdu zaschnutú krv. Zdá sa, že tiene zla z minulosti teraz dopadajú na nich. Zo švédskeho originálu Camilla Läckberg: Änglamakerskan, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Forum v Štokholme v roku 2011 preložila Mária Bratová.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: 2015 , Slovart (SK)Originální název:
Änglamakerskan, 2011
Knihu jsem zhltla na víkend a nemohla jsem se od ní odtrhnout. CL píše skvěle a ještě k tomu to má hlavu a patu, což je dneska někdy vzácnost, trochu mě mrzí, že tato série už je zakončena, ale tak asi v nejlepším se má opravdu přestat, ještě mě asi 3 knihy ze série čekají a doufám, že budou minimálně z poloviny dobré jako Andělíčkářka!
PS: Taky vás vždycky tak strašně baví ty příběhy z minulosti? :)))
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, velice dobře napsaná. Tento styl mi vyhovuje. Děj se rozbíhá několika liniemi a nakonec se všechny spojí. Ze začátku čtení si vždycky říkám, moc postav :-) ale jak se začtete nemáte problém. Paní Lackbergová umí :-)
Kniha je bezesporu velmi čtivá, ale pro mne až zhruba od třetiny; do té doby jsem se ztrácela v množství neustále přibývajících postav. Ovšem jakmile jsem se začetla, věděla jsem, že nepůjdu spát, dokud ji nedočtu.
Až další den jsem nad ní přemýšlela a došlo mi, že dnešní detektivní příběhy autoři nepíší proto, aby dali čtenářům (inteligentním, přemýšlivým a neženoucím se ke konci) možnost samostatného odhalení pachatele. Mně osobně by nepomohla ani mohutná nápověda, a přesto čtu detektivky docela ráda, takže si nestěžuju. Jen si nejsem jistá, zda by třeba právě u tohoto příběhu mohl někdo na výsledek usuzovat z předložených indicií . . .
Demokratická švédská společnost tak, jak ji neznáme. Opět dvojí časová linie, která postupně některé osoby "zasadí" do rodokmenu. Vděčné téma tchýně - jaká budu jednou já? A opět útěcha pro obyčejné smrtelníky: vrahem sice není zahradník, ale mohl by být.
Další rozvětvený příběh se spoustou postav a spoustou událostí, které do sebe nakonec zapadnou. Tuto sérii mám ráda, Erika a Patrik jsou sympatičtí, i když je udivující, že Erika často odhalí více než samotná policie
Tato série mě prostě baví (škoda, že už mi zbývají jen dva díly). Andělíčkářka byla napínavá, dokázala mě zaujmout i překvapit. Nemám co vytknout.
Říkám jo! Mělo to temný pozadí, spád, zajímavou zápletku, spoustu bolesti v duších, lásku i trochu toho psycha :-) Jen jsem nějaká rozpolcená ohledně chování některých stálých postav (Anna, Mellberg, Martin), ale nic, co by mě vyloženě odrazovalo od Krotitele! 4,5* ;-)
Takovou Camillu opravdu muzu. Sice ze zacatku jsem se trosku ztracela ze vsech tech postav nez jsem si v hlave utridila kdo je kdo, ale ve druhe pulce uz to byla jizda. Bylo to napinave, svizne a melo to spad. Skvela oddechovka, doporucuju.
Těšila jsem se na dobrou severskou detektivku, ale tohle mě bohužel zklamalo. Přišlo mi to zmatené, motivy postav nedostatečné, Erika mě štvala a celkově mi nebyl sympatický snad nikdo. Camilla Läckberg asi nebude můj šálek kávy.
Po trochu slabším Strážci majáku a Mořské panně bylo tohle zase dost dobré. Tentokrát se vedle současného případu rozkrývá i dvacet let starý tajemný případ a všechno doplňují obrázky z rodinné historie sahající až na počátek 20. století. Je to napínavé a plné překvapení.
Po nějaké době kniha od Camilly Läckberg, která se mi opět moc líbila. Není zde totiž tolik odbočení do osobního života Eriky a Patrika, která mi v několika předchozích knihách už dost vadila. Jak je zvykem v této sérii, střídají se pasáže z minulosti, se současným vyšetřováním, a i když dost dlouho nedojde k žádnému velkému zločinu, příběh je napínavý a vyšetřování zajímavé. Jen se mi občas pletlo, kdo je kdo. Mohu doporučit.
Uspokojivé.
Musím dát tentokrát plný počet hvězdiček za tak trochu jiné téma než jen vraždy. Děj byl napínavý, po 2/3 knihy jsem sice tak nějak tušila kam spěje, ale i tak mě závěr knihy překvapil.
Kniha v celku pěkná a napínavá. Vyšetřování ozvláštněné spisovatelkou, která o případech píše. Prolíná se všemi autorčinými knihami. Je to jedna kniha ze série, takže můžeme postupně sledovat i životy policistů a Eriky, spisovatelky a manželky policisty. Jediné, co mi opravdu vadilo, bylo množství postav. V knize se střídaly kraťoučké kapitoly a každá byla vždy z pohledu někoho jiného. Jednou kapitola z pohledu Eriky, pak její ho manžela, pak dalšího policisty, pak dalšího, do toho starý příběh. Kapitoly se střídají tak rychle (jsou fakt krátké), že vzniká jakýsi zmatek, než si čtenář uvědomí kdo vlastně je kdo. Trvá to tak do poloviny knihy, než se to začne spojovat v celek.
Tak tohle byl přesně můj šálek čaje! Tady to rozuzlení opravdu nepoletovalo kolem, závěr jsem neuhodla a wow efekt se konal. Za mě palec hore!
Výborně napsaná kniha, nechybí napětí a překvapení, když vyjde najevo co se stalo před několika lety, rozuzlení provází adrenalin a nejvíc ze všeho se mi na knihách Camilly líbí to, že nepopisuje žádné mučednické praktiky. Vsuvky z minulosti dodávají knize autentičnost.
švédská literatura Švédsko severská krimi švédské detektivky Fjällbacka (Švédsko)
2009 | Ledová princezna |
2014 | Andělíčkářka |
2019 | Zlatá klec |
2018 | Čarodějnice |
2010 | Kazatel |
Další zdařilá zamotaná detektivka. Zpočátku jsem měla trochu problém s množstvím otevřených osudů, ale po srovnání se četla sama. Doporučuji.