Anjeličkárka

Anjeličkárka
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265854/bmid_anjelickarka-Clb-265854.jpg 4 1007 1007

Camilla Läckberg je jednou z najúspešnejších švédskych autoriek vo svojom žánri. Anjeličkárka, detektívka z románového cyklu o Patrikovi Hedströmovi, je jej najpredávanejšou knihou. Na Veľkú noc roku 1974 na ostrove Valö pri Fjällbacke došlo k tragédii: bez stopy zmizla rodina. V jedálni zostal slávnostne prestretý stôl, no všetci okrem ročnej dcérky Ebby sa stratili. O niekoľko rokov neskôr sa Ebba vracia na ostrov, do priestorov bývalého detského tábora, kde jej otec viedol internátnu školu. Spolu s manželom chcú budovu opraviť a otvoriť si v nej penzión. Len čo sa však pustia do renovácie, dom niekto podpáli. A keď v jedálni odstránia starú podlahu, pod parketami nájdu zaschnutú krv. Zdá sa, že tiene zla z minulosti teraz dopadajú na nich. Zo švédskeho originálu Camilla Läckberg: Änglamakerskan, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Forum v Štokholme v roku 2011 preložila Mária Bratová.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: , Slovart (SK)

Änglamakerskan, 2011

85098211
10.06.2017 5 z 5

V tomto případě doporučuji všem, aby si knihu raději přečetli, než poslechli ;-). Zvuky a ruchy jsou totiž v této audioknize opravdu strašné a rušivé, navíc je považuji za zbytečné, zvukař byl asi opravdu šílenec a hluchý k tomu! V tomto případě definitivně platí, že méně je někdy více... Ale zase na druhé straně se mi moc líbil příběh s detektivní zápletkou, která bylo opravdu neotřelá a originální. A konec byl (alespoň podle mého názoru) překvapivý... Na jména jsem se musela hodně soustředit, je jich tam celá spousta, a současně na střídání minulosti s přítomností - ale dalo se to zvládnout. Interpretace také dobrá - proto doufám, pokud se od této spisovatelky dočkáme načtení nějaké další knihy, že tato bude raději bez doprovodných zvuků...

Danago
04.06.2017 2 z 5

Knížka mě zaujala názvem a poslouchala ji jako audioknihu. Námět by byl velmi dobrý ale nelíbilo se mi jeho zpracování . Žádná postava mi nebyla sympatická. Erika mě vysloveně vadila. Možná jsem začala nejslabší knížkou ze série , ale po dalším dílu momentálně nijak netoužím. Také zpracování audioknihy nebylo dobré, příliš mnoho zvukových efektů, které poslech spíše rušily .

Faila
22.05.2017 2 z 5

Někdy je méně vážně více, a u mé zkušenosti s tímto dílem to platí dvojnásob, neboť jsem Andělíčkářku poslouchala jako audioknihu. "Hlavní" příběh jako takový je podle mě zajímavý a napínavý a dle mého úsudku by se obešel bez většiny vedlejších příběhů a také bez některých akčních přídavků. Chování některých postav mi ke konci přišlo vyloženě tupé a rozčilovalo mě tak moc, že jsem o konec příběhu nakonec naprosto ztratila zájem - knihu jsem doposlouchala jen proto, že nerada nechávám knihy nedokončené. Ačkoliv to, jak jsem byla ke konci rozčilená (Erika!!!), mi umožnilo zapomenout, kolik ve finále zbytečných věcí jsem to vlastně slyšela... A audio provedení je za mě napůl povedené a napůl příšerně provedené. Chápu tvůrčí záměr akusticky ztvárnit, co se dá, bohužel však měli tvůrci k dispozici jen omezené množství ruchů a zvuků, ty se proto ozývaly jen někdy (a stále dokola ty samé) a působily často spíš nesmyslně a velmi rušivě. Do knihy jsem se pustila kvůli jejímu názvu, který mě velmi zaujal, a pro mě nakonec knihu velmi dobře vystihuje - jde o něco v zárodku velmi zajímavého, co bohužel nebylo tak zajímavě zpracováno.

vyvodka
26.04.2017 3 z 5

Slabší díl z této detektivní série. Nebo možná už se některé věci opakují dokola a proto nudí. Například opět těhotná žena na scéně, tentokrát je to policistka ....nebo až otravně zvědavá Erika. Bylo zde příliš mnoho postav a lidských osudů. Navíc ta postava nacisty Göringa mi připadala přitažená za vlasy. Jak tady psala Boxas: Mnoho psů, zajícova smrt.

boxas
19.03.2017 2 z 5

Vzhledem k tomu, že to byla moje první kniha této autorky, tak jsem se na začátku topila v různých dějových linkách, jménech a souvislostech, které mi unikaly. Pak jsem se sice v ději zorientovala, ale detektivní zápletka mi připadala jaksi nevěrohodná a až do konce knihy jsem nepochopila, jakou to celé má mít souvislost s andělíčkářkou a už vůbec ne jakou to má souvislost s Hermannem Göringem. To jako že MOTIVACE? Nebo DĚDICTVÍ minulosti? GENY? Nebo to, že určité množství Švédů je prostě šílených?
A proč tam proboha musí být aspoň jeden Žid, nějaká ta lesba, nějaký ten gay a pár migrantů jakož i politiků navrch?! Už jsem čekala jen na adoptovanou černou holčičku ze Sierra Leone!
Říká se: Mnoho psů, zajícova smrt. To platí i v tomto případě. Autorka rozehrála tolik motivů, že se v nich nakonec sama utopila a z možná slibné detektivky zbyl jen slabý odvar.
A ještě jedna poznámka k audioknize: Zdeněk Junák má velice příjemný hlas a ráda ho poslouchám, a pokud Sylva Talpová neskřehotá jako rádoby malinká holčička, tak to taky ujde, ale KDO proboha vymyslel to "obzvláštnění" nahrávky různými ruchy, skřeky, šumy a dalšími úlety?! V okamžiku, kdy už tam po Xté začalo řvát nějaké děcko bez ohledu na věk a danou situaci, nebo když už zase začal chrčet a chlchlat kávovar, tak jsem měla už fakt chuť vyhodit tu nahrávku i s kávovarem.

ArwenAragorn
14.03.2017 5 z 5

Příběh začíná hodně tajemně. V roce 1974 zmizí z ostrova poblíž Fjällbacky z domu celá rodina kromě batolete Ebby. Ta se po letech vrací do stejného domu se svým manželem. Začnou se dít podivné věci a příběh zmizelých je znovu otevřen a také vyřešen (ano, jednalo se o zločin) k mé spokojenosti. Děj knihy se rozjíždí pozvolna, ale ke konci už je napětí hmatatelné.Opět si zaslouží nejvyšší hodnocení.

Olga.S
10.03.2017 5 z 5

Ač se jedná o osmý případ, byla to moje první kniha od Lackberg. Kniha mě pohltila a nadchla, Jedna z nejlepších knih co jsem četla.

Renatecka
26.02.2017 3 z 5

Ze začátku jsem knížku chtěla odložit. Mnoho postav, zmatené, několik načatých příběhů, které k sobě zdánlivě nepatřily, ale protože nerada knížky nedočítám, tak jsem vydržela. Po půlce už to bylo zajímavější. Dialogy a styl vyprávění mi občas přišel trochu zmatený, ale dočetla jsem do konce ze zvědavosti jenom kvůli tomu, abych se rozuzlení záhady dopátrala.

martina.culik
24.02.2017 5 z 5

Jediné, co mě na této knize mrzí je, že jsem ji četla jako první ze série o Erice a Patrikovi a tím pádem vím, jak to s nimi dopadne, když budu číst předchozí díly. Jinak ale byla kniha skvělá.

estrellka
12.02.2017 5 z 5

Tato knížka mi přišla z celé série zatím asi nejlepší. Velmi dobře se četla a příběh byl opravdu zajímavý a napínavý.

Petra153
02.02.2017 5 z 5

Přiznám se, autorku jsem objevila teprve nedávno. Přečetla jsem zatím první a nyní osmý díl. Kniha mě pohltila hned od začátku. Čtenář je stále překvapován vývojem děje. Už mám další díl, tak se těším.

Iva B.
18.01.2017 5 z 5

já to píšu téměř u každé knihy spisovatelky, ale hrozně se mi líbí propojení minulosti s dějem a tentokrát to bylo hodně zajímavé :-).

MarieH
12.01.2017 4 z 5

Případy Eriky Falckové a Patrika Hedströma jsem dočetla, nečetla jsem postupně, občas jsem si musala odpočinout od Maji a spol. Některé díly jsou slabší, ale i tak je celá série čtivá . Podle mého názoru je Andělíčkářka jedna z těch čtivých dílů. Dávám 4 hvězdičky !

TracyB
09.12.2016 5 z 5

Moje první setkání s autorkou a rozhodně ne poslední. Začátek byl lehce rozpačitý, spousta jmen atd., ale jakmile jsem se trochu zorientovala, musela jsem číst, číst a číst. Výborná severská krimi, ve které nechybí ani hlubší seznámení se s osobním životem vyšetřovatelů, což já osobně hodnotím velmi kladně.

Mr.Pajek
06.12.2016 4 z 5

Další ze série Eriky a Patrika. Řekla bych, že neurazí, ale ani nijak zvlášť nepřekvapí. Knihy mi přijdou trochu na jedno brdo. Dám si zase voraz od této dvojce ;)

michalka S.
01.11.2016 5 z 5

Kniha byla super - moje prvni kniha od teto autorky , ale urcite ne posledni .Kniha mela dej a spád ikdyz tam bylo hodne postav tak se to nakonec dalo dohromady a davalo to smysl .Proto za me 5* ☺☺

LucieAlexandra
13.10.2016 5 z 5

Tyhle knihy obvykle nečtu, ale tahle lehce "tajuplná" detektivka mne nadchla a určitě si přečtu i autorčiny předchozí. Skvěle napsané

oskarka
01.10.2016 5 z 5

Velice čtivá knížka od začátku do konce. Nejdřív jsem se obtížně orientovala ve spoustě postav, ale pak pochopila, že to samozřejmě svůj smysl má. Napínavá jak kšandy. Určitě se ke knížkám autorky vrátím.

popeluška
01.09.2016 5 z 5

Napínavá kniha od začátku až do konce. Dopručuji :-)

fina3210
19.08.2016 5 z 5

Velmi čtivá kniha, mnoho příběhů (ve kterých jsem se zpočátku ztrácela), které se nakonec propojí. A titulní příběh každé kapitoly hezky zapadne do příběhu jako zadek na hrnec :-) Doporučuji. Byla to má první kniha od této autorky, ijstě se pustím do dalších.