Kamenár
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
Keď vo Fjällbacke nájdu utopené dievčatko, spočiatku si všetci myslia, že ide o nehodu. Pitva však ukáže, že obeť má v pľúcach sladkú vodu so zvyškami saponátov. To značí, že dievčatko niekto utopil pravdepodobne v dome, až potom telo hodil do mora. Kto chcel takto ublížiť sedemročnej Sare? A prečo? Pri vyšetrovaní vychádza najavo, že všetci z najbližšieho okolia Sary majú svoje tajomstvá. Za idylickou fasádou sa skrýva celkom iná skutočnosť – plná susedskej nenávisti a ubližovania, rodinných konfliktov, chorôb a deviácií (detská pornografia). Súbežne s vyšetrovaním v súčasnosti čitateľ sleduje aj hrozný príbeh, začínajúci sa odvíjať v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Zdanlivo nepochopiteľnú súvislosť autorka v závere knihy bravúrne prepojí a poskytne nečakané rozuzlenie, takže napätie udrží až do poslednej kapitoly.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2018 , Slovart (SK)Originální název:
Stenhuggaren, 2005
Další čtivý díl a opět prolínající se minulost. Tipovala jsem vraha spíš někoho jiného, ale že někdo z tohoto okruhu to bude bylo trochu předvídatelné. Jinak C. Läckberg opět nezklamala.
Další povedený případ ze série, i když poměrně brzy bylo zřejmé, kdo by mohl být pachatelem. Zápletka z minulosti i současné vyšetřování byly nápadité a i dalšími zvraty v ději, pohlédneme-li na celou sérii jako na jeden příběh, si autorka utváří pojistku na zajímavou "omáčku" doplňující hlavní téma dalších dílů a lákající na jejich četbu.
Čtivá detektivka, v níž se prolíná minulost se současností. Dějová linka o kameníkovi a Agnes mne bavila mnohem víc než vyšetřování vraždy. Byla o poznání čtivější a odpornější, co do vykreslení zrůdnosti jednání hlavní postavy. V popisu současnosti mi po čase začalo vadit konání vyšetřovatelů, kteří vždy něco zjevného přešli a poté si uvědomili, jak se jim mohla taková školácká chyba stát. Také nemohu ve shodě s ostatními říci, že by během čtení přicházely stále nové impulsy a napětí se stupňovalo. Z mého pohledu se přidávalo jen více falešných stop, které komplikovaly dění a zbytečně natahovaly počet stran. Ne vše bylo stoprocentně pochopitelné a uvěřitelné, ale celkově byla knížka rozhodně lepší než autorčin titul Zlatá klec, který jsem četla předtím.
Směska žánrů, která je zde předmětem kritiky, je asi to, co mě na sérii s Patrikem a Erikou nejvíc baví. Tento díl měl spád a dobrou detektivní zápletku. S napětím jsem čekala jak příběh z minulosti vyústí do současných tragických událostí.
Knizka me jeste vice bavila ve druhe polovine, kde uz jsem si spravne tipla kdo bude vrah, libilo se mi vykresleni postav, hlavne z minulosti, krasna sociopatka s vrazednymi sklony...
nechtela bych byt jejim potomkem...Kamenika mi bylo opravdu lito. A pak se to vse krasne propojilo a dostalo smysl...jednu hvezdicku ubiram za usporadani textu, nevim jestli to bylo mou cteckou ,ale na jine knizky to vliv nema, ale zobrazoval se mi text bez mezer mezi odstavci v kapitolach, takze byla rec o jednom cloveku a na dalsim radku uplne o necem jinem, coz mi casto nedavalo moc smysl, nez jsem pochopila, ze to uz je o nekom jinem. Knizka urcite stoji za precteni.
Vyhýbám se příběhům, kde umírají děcka ale autorka se mi líbí a série mám ráda postupně tak sem se přemohla a spoko.
Jakoo, dobre dil :) odhadovala jsem, ze vrah je teda nekdo jinej jo.. Moc se mi libily ty pasaze z minulosti. A tusila jsem, ze Anna udela to, co udelala. Vsem doporucuju tuhle serii ;)
Kameník mě bavil velmi! Prolínání dvou časových linek bylo skvělé, postavy hezky vykreslené. Na Camille mě baví to, že se zabývá i osobním životem hlavních postav, takže jsou nám bližší. Vraha jsem si (správně) tipla někdy za půlkou, ale celé rozuzlení pak nemělo chybu. Paráda!
Sérii s Patrikem a Erikou čtu "napřeskáčku" a Kamením mě nezklamal. Bavily mě 2 dějové linie a rozuzlení perfektní, tipovala jsem jiného vraha.
Další oddechový díl, který byl nejen napínavý ale pro mě až do konce záhadný v tom smyslu, že jsem stále čekala na rozuzlení. Autorku jsem si oblíbila a proto se těším na další díl.
Skvělá kniha. Přečetl jsem ji jedním dechem. Příběh mě opravdu vtáhl a nemohl jsem přestat číst.
Kniha se dobře četla. Jen některé pasáže byli docela zdlouhavé. Zajímavé bylo prolínání minulosti se součastnosti někdy se nestačím divit co je v lidech za zrůdy. Hezky vysvětleno vše bylo až na konci a vrah ten mě teda docela překvapil asi bych neřekla, že zrovna tenhle člověk je vrah i když nakonci knihy jsem si řekla že vlastně to do sebe hodně zapadá.
Celkově to nebylo špatné, ale nadšená taky nejsem. Hlavní příběh vyšetřování vraždy malé holčičky byl pro mě trochu utahaný. Vystupovalo to dost postav, které by tu ani být nemusely a trochu to odvádělo pozornost. Druhý, vnořený, příběh Agnes byl napínavější a podle mě i pro silnější žaludky. Oba se propojí až na posledních pár stránkách, což je dobře a pomalejšímu příběhu to prospělo.
Třetí kniha této série, opět výborná. Díky krátkým podkapitolám děj svižně odsýpá. Oproti předchozímu Kazateli, jsem se hned od začátku výborně orientoval ve všech postavách. Motiv, skrytý v minulosti, mi byl celkem jasný, tentokrát jsem ovšem až do konce neodhadl pachatele. Eričina sestra mne mile překvapila. Paní Läckbergová se připojila k mým oblíbeným autorům.
Velmi uspokojivé.
Knížka se čte dobře, čtu už 3. od této autorky. Bohužel já moc ráda nemám, to že se vrací do historie. Taky u detektivek nemám ráda příběhy kolem hlavních hrdinů. Má to být detektivka a né nějaký román. Jinak náměty jsou fajn, škoda jen té omáčky kolem toho, no ....
švédská literatura švédské detektivky maloměsto
2009 | Ledová princezna |
2014 | Andělíčkářka |
2019 | Zlatá klec |
2018 | Čarodějnice |
2010 | Kazatel |
Další dobrý díl, líbilo se mi prolínání minulosti a přítomnosti. Jsem zvědavá jak bude pokračovat linie s Annou.