Ledová princezna
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
1. díl >
V přímořském městečku Fjällbacka je nalezena ve vaně mrtvá žena. Smrt této krásné, bohaté a tajemstvím obklopené ženy zasáhne i její dávnou přítelkyni z dětství, spisovatelku Ericu Falckovou. Tragická smrt Alexandry je nejdříve označována za sebevraždu, záhy je však prokázáno, že šlo o vraždu. Erica proto pomáhá ve vyšetřování místnímu detektivovi Patriku Hedströmovi. Pátráním po pravdě v tajuplné minulosti Alexandry se odhalí skutečnosti, které měly raději zůstat zahaleny.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno:Originální název:
Isprinsessan, 2003
![Nelly Nelly](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13659/13659-H7y.jpg?v=1397827032)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Průměrná detektivka založená spíše na psychologii postav. Oceňuji, že ačkoliv je tzv. severská, netečou zde hektolitry krve a vrah není brutalista. Nicméně zápletka zajímavá, ale stránek bylo až moc.
![kuby_reads kuby_reads](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Myslím si, že je to zdařilá prvotina. Detektivka za 4*. Ale i tak doufám v tradičně slabší první knihu v sérii a že další budou lepší.
![Trina1 Trina1](https://www.databazeknih.cz/img/users/74_/7487/7487.jpg?v=1381127932)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Vůbec nevím, jestli mám v sérii pokračovat. Příběh tohoto prvního dílu byl takový poklidný až místy zdlouhavý, ale to by mi ani tak nevadilo, jako spíš to, že jsem se strašně dlouho ztrácela v postavách a celkově to bylo napsáno tak nějak rozházeně, neučesaně.
![Janynka Janynka](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/176658/m_176658-zN2.jpg?v=1485292250)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Každou knížku této spisovatelky vezmete a prostě neodložíte! Super! Děj plyne, žádná hluchá místa a zbytečné protahování. Od Camilly moje třetí kniha a potřebuji ji číst dál!
![kopeceli kopeceli](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/343192/m_kopeceli-ZlW.jpg?v=1678888158)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Příjemné čtení bez nerváků, jako stvořené pro studený květen a únavu ze zaměstnání. Příběh plyne, neustále si udržuje zájem čtenáře, ale nebere mu spánek. Připomíná mi chvíle, kdy nám maminka vyprávěla příběhy rodin z rodné vesnice. Dobrý překlad přidává další hvězdu a já jdu na další díl.
![Cuprinka Cuprinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Zpočátku mi dělalo problém zorientovat se v postavách. Knížka se ale četla velice dobře, zaujala mě od prvních stran. Hned jdu na další díl!
![baji42 baji42](https://www.databazeknih.cz/img/users/35_/357643/m_baji42-46F.jpg?v=1619810361)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První kniha, kterou jsem od této autorky četla. Bylo to čtivé, napínavé, ale u severských detektivek mám obecně minimálně v začátcích problém s orientací ve jménech postav.
![Lucieouje Lucieouje](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi dobrá kniha, kterou jsem si přečetla několikrát. Je sice vidět, že je to autorčina první kniha ze série s Erikou a Patrikem a není tak propracovaná, jako ostatní díly, ale i tak se k ní velmi ráda vracím. Moc se mi líbí vykreslení charakteru postav a zejména jsem si oblíbila velmi sympatickou dvojici, kterou tvoří Erika s Patrikem. Knihy však doporučuji číst postupně, jak byly vydávány, jinak byste mohli být ztraceni ve vývoji soukromého života hlavních postav.
![MatoPalkes MatoPalkes](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Veľmi sympatický pár hrdinov, zaujímavé charaktery. Ľahké čítanie som fakt zvedavý ako sa to vyvinie v ďalších dieloch. Malomesto ma po mestách ako Londýn alebo Los Angeles bavilo.
![orinka3 orinka3](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Velmi čtivá detektivka, určená především čtenářkám. Sice tam jde o zločin, ale jen na začátku. Pak jde spíš o psychologii vztahů mezi lidmi a osudné události před dávnými lety, které ovlivnily současnost. Sice se mi občas zdálo, že je to až moc zkombinované, ale ať. Pobavilo, nevyděsilo, účel splnilo.
![perpe2a perpe2a](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/107329/m_perpe2a-pgW.jpg?v=1541105141)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První díl švédské krimi série. Hlavní postavy Erica- spisovatelka a Patrik- policista, jejichž osudy se prolnou. Život v poklidném městečku, kde se stane vražda a probíhá vyšetřování. Nečekejte žádné násilí, ani brutalitu. Je to velice hezky napsaná detektivka. Těším se na další díly.
![čef čef](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/13435/13435.jpg?v=1381127950)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Rodinná tajemství a mnohé další zádrhele, to je ta pravá parketa paní spisovatelky. Vraždy a sebevraždy to je už jen taková třešnička na dortu, velké pátrání si tedy moc neužijete, spíše se dozvíte, kdo koho miloval, miluje, bije a nenávidí. Nic proti tomu samozřejmě. A alespoň jsem se dozvěděl, po dřívějším přečtení následných dílů, jak to všechno začalo. Pobavily mne také charaktery policajtů, zejména šéf je opravdu pěkně směšný. Nestěžuji si tedy vůbec.
![VerčaFF VerčaFF](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171675/m_171675-yZl.jpg?v=1511097815)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Příjemná detektivka, čtivá a hlavní hrdinka není tak nesnesitelná, jak někdy bývají. Na druhou stranu ve mně z knihy moc nezůstalo, je příliš podobná jiným.
![Bebe2004 Bebe2004](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/185552/m_bebe2004-i0j.jpg?v=1589265465)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Já jsem spokojená. Občas jsem se musela trochu víc soustředit, ale psané to bylo velmi dobře. Možná by bylo fajn, kdyby se ze začátku každého pohledu napsalo jméno o koho jde. První jsem se trochu ztrácela ve jménech, ale to se rychle spravilo. Měla jsem několik typů, ale žádný se nepotvrdil.
![munka munka](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47423/m_47423-UHS.jpg?v=1490388442)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Náhoda zapracovala a dostala sa mi do rúk táto severská krimi. Sympatický pár hlavných hrdinov, spisovateľka a policajt. Napínavý príbeh až do konca. Tip na vraha mi nevyšiel, ale nevadí, hádam v ďalšom dieli. Teším sa na 2. diel.
![Vevericka.eva Vevericka.eva](https://www.databazeknih.cz/img/users/75_/7589/7589-Z4g.jpg?v=1406489906)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha je velmi čtivá a napínavá. Autorka se (opět) na pozadí příběhu věnuje problematice domácího násilí. Vraha jsem uhodla až před koncem, velmi dobře zakamuflované. Hlavní hrdinové příjemní, určitě si nenechám ujít další díl.
![Fazolecek Fazolecek](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/236399/m_fazolecek-m4c.jpg?v=1554529209)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Perfektní, moc se mi líbila, napínavá od začátku do konce. Super krimi a nechyběla ani romantika. Jen mám problém, nemůžu sehnat druhý díl =(
![Didi15 Didi15](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/137014/m_didi15-EN4.jpg?v=1564579889)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Aaa, tak jsem zase narazila na sérii, která mě bude určitě bavit. Takže se ihned vrhám na další díl. Postavy mi jsou sympatické a neodhadla jsem vraha, takže velké plus :-)
2009 | ![]() |
2014 | ![]() |
2019 | ![]() |
2018 | ![]() |
2010 | ![]() |
Celkom zaujímavá detektívka, som zvedavá na ďalšie knižky od tejto autorky