Pankhart
Camilla Läckberg
Erika Falcková & Patrik Hedström série
Ďalší napínavý príbeh od autorky, o ktorej všetci hovoria ako o novej Agáte Christie. Prečo si matka Eriky Falckovej odložila starú nacistickú medailu? Aby to Erika zistila, vyhľadá penzionovaného učiteľa dejepisu, no starec sa správa čudne a vyhýba sa odpovedi. O dva dni nato ho zavraždia. Erika začne čítať matkine denníky a dozvie sa, že počas druhej svetovej vojny sa jej matka pohybovala v rovnakej spoločnosti ako zavraždený. Kto je schopný zabíjať, aby pravda nevyšla najavo? Aké tajomstvá ukrýva Erikina rodina?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , Slovart (SK)Originální název:
Tyskungen, 2007
Výborná detektivka, určitě jedna z nejlepších z celé řady Eriky a Patrika. Smutný příběh s dějem prolínajícím se z dob 2. světové války do současnosti. Vyrovnávání se s hříchy minulosti, pochopení pro soudobou situací … a jak je zřejmé, nic není nikdy jen černobílé.
Dávám plný počet a doporučuji.
Propojení s druhou světovou válkou bylo nenásilné a líbilo se mi. A navíc si myslím, že to není jenom detektivka, ale obsahuje i více myšlenek vhodných k přemýšlení.
Elsyino tajemství se mi moc líbilo. Líbila se mi linka s druhou světovou válkou, ale i samotné rozpletani případu v přítomnost. Narozdíl od Andelickarky, kterou jsem cetla jako prvni knizku od tehle autorky, Elsyino tajemství nebylo prehnane. Bylo to napínavé, zajímavé, promyšlené. A byl to silenej doják. Mě se líbilo a můžu doporučit.
Postupně čtu celou sérii a zatím mě žádná kniha nezklamala. Tato ale kromě mých oblíbených hrdinů spojuje i téma druhé světové války, které je velmi silné.
"O tom, co člověk musí dělat během války, se nemluví." Ale mělo by se, aby se nezapomnělo, i když je to nesmírně složité a rozhodně to není tak černobílé, jak se často tvrdí.
Bezpochyby nejlepší autorčina kniha. Je v ní všechno to, co má správná detektivka mít a možná i něco navíc :)
Jedna z nejlepších autorčiných knih. Jde o jakýsi vrchol autorčiny tvorby, protože v začátcích ještě nebyla dostatečně "vypsaná" a v novějších dílech (Čarodějnice) se zase rozepisovala až moc:-). Nejde zde zdaleka jen o detektivní příběh a odhalení pachatele. Velmi se mi líbí, jak je sledován osud party lidí, kteří byli v době války mladí a teď v současnosti jde o staříky vyrovnávající se se svou minulostí. Kniha má velkou hloubku a zároveň je přes závažnost tématu psána takovým milým způsobem, že je radost ji číst. Odpoštím i mírné nelogičnosti (motiv pachatele, chování Elsy k dětem) a dávám plný počet hvězdiček.
Nemám co dodat. Paní Läckbergovou mám strašně ráda. Výborně se čte a děj Vás krásně vtáhne a musíte číst a číst a číst :-)
Asi nejvíc se ztotožňuju s komentářem Guenevra, ani mně tohle vysvětlení příliš nesedlo. Ale samotný detektivní příběh mě zaujal; pro mě to byla první knížka od této autorky a určitě si ráda přečtu i další.
"Asi je to tak správné, že nikdo nemůže vědět nic dopředu. Kdyby měl člověk křišťálovou kouli a viděl, co ho v životě čeká, neodvážil by se hnout z místa. Život se musí brát po malých dávkách. Smutek a problémy jen v té míře, jakou je možné v danou chvíli zvládnout."
Tahle slova říká Frans, který byl pro mne největším překvapením.
Tentokrát vyšetřování vraždy, která souvisí s tajemstvím Eričiny matky. Moc mě to bavilo od začátku až do překvapivého konce.
Tento díl se mi moc líbil! Naťuknutí v předchozím díle mě navnadilo a nakonec mě Elsyino tajemství nezklamalo ani v nejmenším! Líbila se mi historická linka, už cca od půlky jsem začala tušit, co se stalo, ale i tak mě vyšetřování a finále moc bavilo! Baví mě vývoj Mellberga a mám radost z nových postav :-)
Těším se na další knihu ze série!
Kniha se mi opet a zase libila. Ctivy, napinavy dej a konecne byl zavrazden muz :) uz sem myslela, ze v kazdem dile budou resit jen vrazdy zen :) tesim se na dalsi dil od CL :)
Děj této knihy se mi velmi líbil, bylo to napínavé až do poslední chvíle, trochu předvídatelné až ke konci, velmi čtivé.
Končím asi v polovině knihy, na rodinné problémy Eriky a Patrika jsem zvyklý, moderní gender téma bych ještě zkousnul, ale protinacistická proimigrantská masírka už je trochu moc, já se chci u čtení bavit, poznat něco nového, ale nemám rád pocit, že jsem vychováván. Sorry jako.
Skvěle napsaná knížka, zatím nejlepší co jsem od CL četla. Prolnutost vyšetřování vraždy s dávno zapomenutými deníky z války je velmi čtivá a postupně odkrývá jeden smutný osud, který tragicky vypluje na povrch po 60 letech. Super čtení.
švédská literatura tajemství Švédsko rodičovství severské krimi švédské detektivky Fjällbacka (Švédsko)Autorovy další knížky
2009 | Ledová princezna |
2014 | Andělíčkářka |
2019 | Zlatá klec |
2018 | Čarodějnice |
2010 | Kazatel |
Snad se nemýlím, že tady autorka mířila především na ženy, vždyť jsou zde popsány podrobně dva porody a spousta miloučkých dětiček a nezvedených tatínků. Také neschopný, bručavý šéfík se postupně mění na miloučkého ošetřovatele pejska, tančícího salsu a zamilovaného do miminka. Všichni žijí v korektním světě, kde každý miluje každého, lesbičky rodí a jen ti pravicoví extrémisté až fašisté to pořád kdovíproč kazí. Story ukrývá tajemství z válečné minulosti a jeho možné odhalení ohrožuje mnohé, a tak jsou zde další vraždy vyžadující odhalení. A to se může líbit i těm, kteří již mají výchovu dávno za sebou.