Chlad
Arnaldur Indriðason
Poslední kroky mladé ženy vedly do hor, kde ji zastihla běsnící bouře. Zmizela beze stopy. A její tělo se nikdy nenašlo. Skutečně ji pohltila sněhová vánice? Zbývá posledních pár svědků, kteří si na událost ještě pamatují. Proč se ale ve svých vzpomínkách nechtějí k neštěstí vracet? Kniha obsahuje mapu, jejímž autorem je Martina Mikulová.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
Furðustrandir, 2012
Moje první setkání s islandským autorem a jsem nadšená. Kniha má tajemnou, až mrazivou atmosféru, četla se mi velice dobře. Rozhodně si brzo přečtu další knihy od tohoto autora.
Knihu jsem dal do přečteno, ale nedočetl jsem ji. Těžko jsem se knihou prokousával a nakonec jsem ji odložil. Z tohoto důvodu jsem nedal ani hodnocení.
Za mě průměr. Poněkud vleklý příběh s krkolomnými severskými jmény a názvy, občas mi vadilo i častá náhoda, která přispěla k vyřešení případu. Také mi vadilo neustálé setkávání naprosto cizího člověka s pamětníky oné události, kteří byli nadmíru vstřícní a vše mu postupně vyklopili, přitom se třeba jednalo o věci, které byly jejich tajemstvím a nikdo o nich nevěděl...
Začátek je poměrně zdlouhavý, dlouho jsem se nemohl dostat do příběhu a popravdě, ty příšerný islandský jména mě taky trochu lezly na nervy. Před půlkou ale kniha dostala spád a to vydrželo až do konce. Celkově hodně povedená severská krimi, určitě to pro mě nebude poslední kniha tohoto autora.
Bohužel kniha mě hodně zklamala a nebavila mě. Zápletka je sice zajímavá, ale to jak je knížka napsána z ní pro mě udělal plytký příběh.
Povedená kniha, při které autor ponechává čtenáře téměř až do konce v nejistotě a napětí. Mohu jen doporučit.
Zajímavý příběh, který se výborně četl. Naprosto věrohodné, postupné vysvětlení šedesát let starého zmizení jedné mladé ženy. Žádné nesmyslné zvraty, překrucování atd. V jednoduchosti je krása-) Moc se mi líbilo.
Island islandská literatura severská krimi pátrání v minulosti islandské detektivky
2004 | Dech smrti |
2007 | Jezero |
2005 | Hlas |
2014 | Chlad |
2012 | Oběť |
Nezklamal. Tentokrát zase o trochu méně napínavá detektivka,ale čtivé, psychologicky hluboké.