Fáma
Lesley Kara
Svobodná matka Joanna se z Londýna přestěhovala do přímořského městečka, kde chce začít nanovo. Aby se lépe seznámila s místními, rozhodne se přihlásit do čtenářského kroužku. A právě zde bez nějakého rozmyslu vypustí, co se doslechla: že prý zde žije žena, která jako mladá zabila malého chlapce. Pro ospalé městečko je to velké sousto a jeho obyvatelé začnou okamžitě spekulovat, o koho se jedná. A brzy se také začnou navzájem obviňovat… Mimořádně vyzrálý a do poslední stránky napínavý debut plný falešných stop pro všechny fanoušky Liane Moriarty, Paula Hawkins a Shari Lapeny.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
The Rumour, 2019
Od začátku čtivá kniha. Postupně jsem podezírala snad všechny a rozuzlení mne hodně překvapilo. Skvělá prvotina, jsem zvědavá na další autorčiny knihy.
Kniha je ideálna na oddychové letné čítanie. Ak máte chuť na niečo naozaj nenáročné, ale zároveň nechcete čítať úplný brak, "Fáma" bude pre vás správnou voľbou. Príbeh sa vám bude pravdepodobne páčiť aj v prípade, že ste fanúšikom knihy alebo seriálu "Veľké malé klamstvá". Kniha od Liane Moriarty a najmä jej seriálové spracovanie sú podľa mňa skvelé. Nemajte však príliš veľké očakávania. Napriek spoločným prvkom "Fáma" viditeľne zaostáva.
V malom mestečku Flinstead na anglickom predmestí sa pretriasa nová klebeta. Matky školákov či ženy v čitateľskom klube, všetci ju už počuli. V ich meste vraj žije detská vrahyňa, ktorá má novú identitu. Je možné, že malé dievčatko, ktoré kedysi zabilo svojho kamaráta, teraz žije normálny život, a to priamo v ich susedstve? Každý podozrieva každého a fáma sa šíri rýchlosťou svetla.
Príbeh o tom, ako v podstate nevinná poznámka rozpúta peklo a ovplyvní život mnohých obyvateľov Flinsteadu.
To, že hlavná postava miluje svoje dieťa jej nikto neberie ale tie opisy mi prišli naozaj zbytočné. Vzťah s otcom jej dieťa, tiež podľa mňa príliš analyzovala a hľadala problém tam, kde žiadny nebol.
Za mňa bol dej trochu rozťahaný, takmer bez napätia a momentu prekvapenia. Záver bol našťastie trochu dramatickejší, a tak vo mne kniha nezanechala až taký zlý pocit. Jednoducho oddychovka, na ktorú si pravdepodobne budúci rok spomeniete len veľmi matne.
Co dokáže způsobit jedna obyčejná FÁMA? Chvilku mi trvalo se začíst, ale nakonec jsem si celý příběh hlavní hrdinky užil se vším všudy! Moc se mi líbilo proložení vyprávění novinovými články a nahlédnutí do mysli vražedkyně. Totálně jsem se nechal zmást falešnými stopami a díky tomu jsem pak v poslední části příběhu dostal od autorky pěknou tečku přímo mezi oči! Přesně ten typ knihy, na kterou se jen tak nezapomíná! Hodně povedená prvotina! Určitě si nenechám ujít další Lesleyino dílo.
Kniha mě fakt bavila. Asi v polovině čtení jsem odhadla, kdo je onou dětskou vrazedkyni, to ovšem na radosti ze čtení nic neubralo. Hlavní postava, Joanna, mi byla velmi sympatická. Není to čtení se zatajenym dechem, vse plyne tak jakoby pomalu, někdy si člověk říká, proč tam jsou některé detaily vůbec zmiňované, vse má ale svůj důvod, jak se později ukáže. Za mě dobré čtení.
Na léto, k vodě - ideální. Podezření jsem měla správné. Oddechovka pro každého, kdo má rád trochu napětí, ale nečeká litry krve..
S touhle knihou jsem měla trochu problém. Od autorky jsem už nějakou tu knihu četla, ale styl psaní téhle knihy mi připadal jako prvotina, u které se autor teprve hledá. Zápletka mě zaujala, ale pojetí děje a styl vyprávění mě trochu zklamal a konec mě zklamal docela. BYlo to místy zbytečně zdlouhavé. Jako asi takhle, není to rozhodně k zahození, ale pro mě to bylo celkem jednoduché čtení, které mě nezaujalo.
Od knihy jsem čekala více akce. Nejedná se o špatnou knihu, ale znova bych ji číst nemusela. Přesto si autorka zasloužila můj obdiv, 1. její kniha s takovým úspěchem.
Už dlouho jsem neměla při čtení tak rozporuplné pocity. Chvílemi mi kniha připadala napínavá, poutavá a čtivá, jindy jsem ji zas chtěla odložit, protože mi děj přišel hrozně vleklý a táhlý.
Některé pasáže se mi zdály přitažené za vlasy, zbytečně překombinované a těžko uvěřitelné, ale o pár stránek dál už mi to zase začalo dávat trochu smysl a chtěla jsem příběhu uvěřit...A tak pořád dokola. :) Každopádně i přes mé střídající pocity ve mně kniha určitě zanechala nějakou stopu. Hlavní námět a myšlenka je originální a (alespoň podle mě) má velkou sílu. Od autorky si ještě ráda něco přečtu.
Oddychova detektivka pro zeny, svizny dej, pokud mate navic radi britskou atmosferu detektivek, je to na dovolenou idealni ctivo. Jen jsem asi tak ve 3/4 knihy odhadla, kdo je skrytou vrazedkyni:)
Tato kniha mě moc nenadchla, čekala jsem od ní víc. Jak už psal někdo přede mnou, ze začátku mi trochu připomínala Sedmilhářky, které se mi také úplně netrefily do vkusu. Postupně se příběh rozjel, ale pro mě to byla kniha, kterou jsem přečetla a ihned ji vypustila z hlavy a už ani pořádně nevím, o čem vlastně byla.
První kapitoly jsem byla trochu na rozpacích, jestli to vůbec o něčem bude. Rozhodně nejde o kdovíjak strhující či mrazivý thriller. Jen zkrátka v duchu podezíráte všechny možné postavy a závěrečné scéna přidala konečně trochu víc akci a napětí, ale velké terno neočekávejte. Fáma je taková ta kniha, o který budete vědět, že jste jí četli, ale budete si muset vzpomenout, o čem že to bylo. Není to nic, čím by se zaryla do paměti.
Trochu mi tato autorka připomínala styl kterým píše Shari Lapena. V této knize se řeší, co se může stát, když se z pusy vypustí fáma, která se šíří dál. Nikdo neví, kde je vlastně pravda a obyvatelé mají strach, je možné, že by známá malá vražedkyně opravdu žila mezi nimi? Na povrch začnou vyplouvat nečekaná tajemství, protože každý nějaké zná. Kniha se mi četla dobře, bylo pro mě překvapením, jak to vlastně je.
Bylo mi jasné, že když je na titulce pochvalný komentář od autorky Dívky ve vlaku, že to nebude žádný trhák. Taky že jsem knihu u 50. stránky chtěla odložit, ale nakonec jsem tomu dala šanci a jsem i ráda, že jsem dočetla. Nenazvala bych to napínavým příběhem. Napětí tam bylo, ale bylo předvídatelné a ještě popsané přehnaně, i přesto se od té půlky knihy četl příběh dobře. No jako bestseller to není, to asi žádná knížka s tímhle označením ještě nepotvrdila, že by si ho zasloužila. Nevím, kdo to hodnotí, ale věřit se tomu určitě nedá a opět se mi to potvrdilo. Úplně špatné to není, až nebudete mít, co číst, tak po ní sáhněte.
No. Připbeh hezký, jednoduchý. Žádné složité čtení. Bohužel konec byl strašně předvídatelný.
Zábavný jakoby thriller pro ženský, dost oddychovka. Ze začátku to jsou teda Sedmilhářky jako vyšité, ale postupně se příběh osamostatňuje a graduje, nakonec z toho sice vyleze trošku ptákovina, ale tak je to vlastně se všemi těmihle novodobými Večery pod lampou.
Účel ale kniha splňuje, a to odreagovat se a vypnout.
Thriller asi převážně pro ženy, zajímavý nápad, ale konec bez většího překvapení. Přečteno za dva dny, ideální volba na dovolenou.
Nebudu hodnotit, protože jsem to nedočetla. Za mě docela nuda.