Fáma
Lesley Kara
Svobodná matka Joanna se z Londýna přestěhovala do přímořského městečka, kde chce začít nanovo. Aby se lépe seznámila s místními, rozhodne se přihlásit do čtenářského kroužku. A právě zde bez nějakého rozmyslu vypustí, co se doslechla: že prý zde žije žena, která jako mladá zabila malého chlapce. Pro ospalé městečko je to velké sousto a jeho obyvatelé začnou okamžitě spekulovat, o koho se jedná. A brzy se také začnou navzájem obviňovat… Mimořádně vyzrálý a do poslední stránky napínavý debut plný falešných stop pro všechny fanoušky Liane Moriarty, Paula Hawkins a Shari Lapeny.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2020 , Ikar (ČR)Originální název:
The Rumour, 2019
Tato kniha byla opravdu o nervy. Dokázala mi totiž ukázat, jak se nejspíš cítí učitel první školní den, když mu ve třídě najednou sedí třicet úplně nových děcek, a on se během chvilky musí co nejrychleji pokusit naučit alespoň částečně zorientovat v tom, kdo je kdo. To samé totiž platí u této knihy. Během prvních stránek na nás je vypálena početná plejáda jmen, které se střídají jak na běžícím páse. Během čtení pak přibývají další a další jména a Vám začíná být jasné, že tu nejspíš hrozí jeden velkej knižní průser.
Početná plejáda postav by nevadila za předpokladu, že by každá měla alespoň nějaký nástin osobnosti a vývoj, který by nějak posouval příběh kupředu. A to je problém. Minimálně polovina postav nic takového nemá, a tak jsou pro příběh naprosto postradatelní a zbyteční.
Druhým problémem je postava naší hlavní aktérky Joanny. Postavy, která svým chováním a jednáním opravdu perlí. Hysterka, která si neumí dát do pořádku vlastní život, ale velmi ráda by se vměšovala do života jiných lidí. Tomu prostě chceš fandit!
Závěr víceméně lze vytušit už cca od poloviny knihy, takže nějaký twist, který by Vám mozek po tom učení jmen kompletně odboural fakticky nečekejte.
Hvězdu navíc dávám za to, že ač je kniha sebevíc plytká, a co se příběhových zvratů týče nudná, tak je relativně čtivá a nestrávíte nad ní tedy zbytečně mnoho času. 40%
Začátek se mi trochu vlekl, bylo tam docela hodně ženských jmen, takže jsem v nich měla zmatek. Pak se kniha pěkně rozjela, dostala spád. Nelze se divit dítěti, které spáchá násilí, když za celý život nic pěkného nepoznalo. Závěrečných pár vět nemělo chybu...
Těšila jsem se na něco jako Sedmilhářky, ale ty byly zcela mimořádné. Obávám se, že ani Moriarty už v životě nenapíše nic s podobnou hloubkou. To je ale odbočka... počkat od čeho odbočka? Co jsem to jen chtěla... jo, Fáma. Dočetla jsem ji předevčírem a už ani nevím, o čem to bylo. Takže tak.
Kniha se mi četla skvěle, děj mi rychle utíkal. V knize je hodně postav, což mi nevadí, takové mám nejradši. Zajímavý příběh, klidně bych brala delší.
Tak tohle bylo hodně přestřelené. Měla jsem trochu problém se začíst, na začátku tam byla spousta ženských postav (přišlo mi to jako matky v Sedmilhářkách), rozvíjel se těžko uvěřitelný příběh s naprosto neuvěřitelným rozuzlením. Ještěže se to autorce dokázalo vtěsnat do snesitelných necelých 300 stran.
Určitě jsem četla i lepší knihy. Tady jen přemýšlím nad tím jak blbá veta může ničit lidi a dokonce i ty co ji vyrkli.
Kniha byla velice čtivá, čekala jsem samozřejmě od knihy příběh co byl v anotaci, jen jsem děj čekala úplně jiný. :D Každopádně kniha byla super, ten konec samozřejmě může někoho mírně zaskočit. Ale už jsem četla lepší. Další knihu od autorky která u nás nedávno vyšla, určitě přečtu, ač prý není tak dobrá, co jsem slyšela recenze. Hodnotím 3,75*. Nemohu se totiž rozhodnout zda dát 3,5 nebo 4*.
Nejsem tradiční konzument thrillerů a detektivek, přesto čas od času po podobném žánru ráda sáhnu.
Příběh fámy nebyl špatný, přesto jsem od toho asi čekala něco trochu víc. Především mi v tom chybělo nějaké větší stupňování napětí nebo strachu...
Na autorce bylo vidět, že není zatím moc zkušená. Bylo vidět, že se snažila čtenáře mást a přednést mu více možných linek a vyústění, za mě to ovšem nebylo úplně přesvědčivé.
Dobrá oddechovka pro podzimní večery
Hlavní hrdina mi připomínala jednu z postav ze Sedmilhářek a i ten styl knížky mi přišel velmi podobný Sedmilhářkám...a samotný příběh mi přišel úplně přitažený za vlasy. Za mě je to okopírovaná Liane Moriarty.
Moc se mi to líbilo. Nebylo to tak divoké a krvavé, jak bývá poslední dobou u thrillerů zvykem, ale zase to bylo promyšlené a celkově i to téma je takové hlubší. Příběh je tajemný a neprohlédnete jej snadno a závěrečné vyvrcholení stojí za to. Doporučuji.
Právě jsem dočetla a musím říct, že jsem velmi velmi mile překvapená - navzdory všem negativním recenzím!
Po delší době jsem sáhla po svém oblíbeném žánru a stálo to za to! Knížka se rozjíždí velmi pozvolna, což mi ale vůbec nevadí, protože je čtivá od prvních stran (i přes pomalejší děj) a to především díky skvělému psychologickému vykreslení postav a krátkým kapitolkám. Měla jsem problém knihu odložit...
Atmosférou mi velmi připomínala Sedmilhářky i Jeden z nás od Shari Lapeny, taky trochu Ztichlý dům. Námětem je však velmi originální.
Myslela jsem si celou dobu, že vím... tuším... No opět jsem byla vedle jak ta jedle. Zvrat v poslední třetině se povedl dokonale no a ten "sharilapenovský" šokující poslední odstavec byl třešničkou na dortu! Perfektní! Bez něj bych možná nedala 5*, ale takhle je to jasný plný počet.
Upřímně moc nechápu ty negativní recenze, možná je tam málo akce, pokud ale máte rádi psychologické romány s trochou krve :) a autorky jako jsou již zmiňované Moriarty a Lapena a další, můžu vám knížku jedině doporučit!
První polovina absolutní nuda. Tuto první část jsem četla víc jak týden a musela se nutit číst dál. Teprve v poslední třetině knihy došlo k mírnému napětí, které gradovalo až do konce. Mámy Joany mi bylo líto. Kniha půjčena v knihovně. Ale kniha co se předem moc vychvaluje, nakonec nestojí ani za čtení. Škoda času.
Opět jsem doplatila na to, že jsem si koupila vychvalovanou knihu. Čekala jsem od ní mnohem víc a dostala jsem průměrnou knihu s celkem očekávaným zvratem.
Asi se názorově přikloním k radus. I mne ta záplava žen úplně zamotala. A to tak, že i v té druhé (lepší) polovině, jsem tápal o kterou to vlastně ženu jde. Zločin v dětství je hrozný, ale nemyslím si, že by i po takové době byla veřejnost takto rozhořčena a mstivá. Osobní zášť sestry oběti chápu. Na to, že se jedná o autorčinu prvotinu to nebylo vůbec špatné.