Feťák

Feťák
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1753/bmid_fetak.jpg 4 433 433

První kniha W. S. Burroughse, původně vydaná pod pseudonymem William Lee, v níž se autor pokouší „co možná nejpřesnějšími a nejjednoduššími slovy“ zachytit svou zkušenost narkomana. Stále aktuální kniha, ač od jejího vzniku uplynulo již téměř půl století.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Maťa

Junkie, 1953

denča1000
15.09.2017 2 z 5

Kniha mě nijak zvlášť nezaujala. Styl psaní se mi moc nelíbil, jisté vyjadřování taky ne. Určitě bych ale knihu doporučila, jako odstrašující případ pro závislé.

tovlasek
28.07.2017 4 z 5

Dalo by se snad říci, že v této knize, žádný příběh nebyl, byla to jedna velká studie a filozofické hloubání nad tématem závislosti a síly drog a alkoholu. Kniha byla silně faktografická a musím říci, že jsem se v ní dozvěděl a přiučil mnoho věcí o různých látkách, jejich účincích, pocitech, které vyvolávají i abstinenčních příznacích. Kniha je čtivá, občas přesycuje informacemi o postavách, které se tam už nikdy neobjeví, ale takový už byl Burroughsův styl. A já jsem rád, že jsem tento filozofický trip navštívil.

Jarka 55
01.06.2017 4 z 5

Pro mě super knížka . Je to pro mě zajímavé porovnání s moderní dobou ,kdy tato problematika je stále aktuální.

Pampalini
13.04.2017 4 z 5

Štýl, forma, postavy, dej - všetko je nepodstatné. A predsa má táto kniha svoju hĺbku a zaujímavosť. Hlavný hrdina rozpráva, akoby sa jednalo o banality, pre život nepodstatné veci. Všetko sa krúti okolo drog, postupne prenikajú do života, stanú sa jeho súčasťou, až napokon sa premenia na život samotný. Končiaci smrťou.

sick.boy
01.02.2017 5 z 5

V této knize se fetuje morfium v kvádrech a kloboucích, 50. léta tak jak je neznáte.
Burroughs a jeho vypravěčský styl mi sedí. Text je v podstatě osekán na dřeň, žádný kecy navíc, spousta informací se k nám dostane jen tak mimochodem (například to že má Burroughs rodinu). Což je výborné, kniha se totiž jmenuje Feťák, nikoliv Život s Burroughsem a ač mám hutné knihy rád, takováto strohost čas od času neuškodí.
Navíc je těch téměř 200 stran dost svižných, plných zajímavých poznatků a zápletek o drogách, absťácích, policajtech, teplouších, Mexiku, celých protkaných dosti zvláštními myšlenkami a úvahami vyjetého intelektuála.
Burroughs je zajímavá postava v literární historii a touhle knihou se mi otevřely dveře k jeho tvorbě.
A to jsem rád.

Delicius
31.03.2016 5 z 5

příjmené vtipné čtení. četl jsem v originálu, v češtině mě Burroughs nebaví není to ono

hromis666
06.03.2016 4 z 5

Zajímavě popsané každodenní potřeby tvrdého života narkomana

petra2973
15.01.2016 3 z 5

Kniha byla poměrně dobrá. Časté spekulování a popisování jednoho a toho samého. S čímž jsem počítala, Borroughs působí dosti uvolněně, svobodně a svůj. Sto-stranné popsání drog a jejich účinků mi už stačilo. Kniha byla v pořádku, nebojím se doporučit.

DRALI
30.08.2015 2 z 5

Tak tohle byla úplná nuda. Tomu, kdo si chce přečíst o drogách musím doporučit, ať se obrátí jinam (Memento, My děti ze stanice ZOO, Temný obraz atd.) Tady se totiž nedozvíte nic. Jen neustálé popisování toho jak musí sehnat, a jaký má absťák.. Jsou tam úplně nelogické skoky v ději, najednou, jakože má manželku, i když se o ní ani jednou nezmínil. Najednou jakože chodí balit kluky do gay klubu, ale za celou dobu žádná zmínka, že ty takové touhy měl, ani, že by to dělal pro peníze..

Tyna_Pav
10.06.2015 4 z 5

Jako člověku fascinovanému drogami mi kniha přišla zajímavá. Některé pasáže jeho života se sice hodně opakovaly a občas jsem se ztrácela v čase, kdy se zrovna děj odehrává, jinak ale super. Snad jediná výtka - podle mého se kniha v některých pasážích nedá moc brát vážně. Burroughs na začátku knihy popisuje, že 'mýty' o lehkém spadnutí do drogové závislosti jsou nereálné, přitom sám není schopný se z ní doopravdy vymanit a vždycky se k droze zase vrátí. Chvílemi mi přišlo, jako by drogy obhajoval a občas dost zlehčoval jejich vliv na člověka, aby působily líp.

oXide
08.05.2015 4 z 5

„Je důležité mít vždycky odvahu se uvolnit a jít - ve tmě.“ - William S. Burroughs

Na téma drog je to celkem zajímavá kniha. Velmi čtivá, i když uznávám, že příběh jako takový je často jednotvárný – asi stejně jako feťákův život. Ovšem v této kategorii knih je to něčím jiné, snad by se toto dílo dalo považovat i za jakousi studii, napovídá tomu právě i celkem nezaujatý styl, kterým Burroughs svou závislost popisuje.

Bonda
10.03.2015

Fascinuje mě ten lékařsky suchý tón, průzračný odstup. Kdyby v něm nebylo tolik inteligence, snad by se dalo napsat: úřednický. Je to jako precizní kresba ve stupních šedi. Vypravěč se trochu rozvášní až v závěru, při popisu svých dosti šílených delirií a alotrií při odvykačkách (vytloukal opiáty alkoholem). Jinak je to naprosto věcný (střízlivý!) popis naprosto ulítlého života. Věcnost s sebou nese i specifický vtip, například suchá charakteristika kuřáků marihuany, se kterými si očividně jako dealer nevěděl rady, mě dost pobavila („Kuřáci trávy jsou stádní, senzitivní a paranoidní. Pokud jste známí jako „otrava“ nebo „pochmura“, nemáte u nich šanci...“). Podařený překlad J. Rauvolfa, osobitý jako jeho hlas, který mi při četbě zní v uších.

józi.odkudkam
25.02.2015 5 z 5

Šokantně chladná, odtažitá, leč střízlivá sonda do počátků, kdy herácké smažky ještě nosili klobouky. Dozvíme se něco o vznikající protidrogové legislativě, vycestujeme do Mexika, kde železnou rukou vládne Lupita se svým monopolním „kdo mi nabonzuje nového překupníka, má u mě dávku zdarma“, a budeme zasvěceni do denního cyklu feťáka (dávka, receptíky, zašívačky, zlodějiny, dávka). Jako bonus nám autor předkládá své dosti originální pojetí drogy coby nositele mutagenní informace a abstinenčních příznaků, jako alergickou reakci na vysazení a zároveň prostředku buněčné, omlazující výměny celého těla. Knížka bez balastu a citového břemena sděluje podstatné a mě bavila. 5***** Než začnete fetovat, připravte se na existence tohoto ražení: „Na takovýho hajzla musíš mazaně, vem flašku vo pult a narvi mu jí do ksichtu.“

Feferka
20.02.2015 4 z 5

Dějová výstavba téměř nulová, ale právě to nejspíš přispívá k zamýšlenému cíli - zprostředkovat záznam z "feťákova" života. "Feťák" je totiž, jak se v knize píše, stereotypní, nudný a jediným světlem ve tmě se pro něj stává překupník a další dávka.
Po informační stránce je dílo poměrně obsáhlé, škoda jen těch nevysvělených slangových výrazů.

Marbo
07.10.2014 3 z 5

Nic převratného, knihy o narkomanech nejsou můj šaáek čaje

Lauralex
26.08.2014 2 z 5

"Všichni si zkraje myslíme, že to máme pod palcem." Díky, znovu jsem se utvrdila v tom, že s drogami nikdy nezačnu.
Ale jinak nic moc.

pietroaretino
04.07.2014 4 z 5

" Neměl už téměř žádné žíly, ustoupily až ke kostem, aby tak unikly hledající jehle. "

Sharkess
22.12.2013

Doporučuji přečíst tem, kteří by se rozhodli si začít s drogou... Ukazuje na život fetaka...

Jarka 55
20.05.2013 4 z 5

Kniha ukazuje přesně život drogově závislého.
Je to sice trochu o něčem jiném než dnes,protože dnes jsou jiné drogy s ještě větší závislostí než byly v době o které je kniha.
Doporučuji přečíst každému kdo by chtěl s drogou začít.J.

Dolores.M.
12.02.2013 5 z 5

W. S. Burroughs patří mezi nejzajímavější spisovatele 20.století,a tato kniha je skvěláá:)