Návrat do Ohňové hory
Ian Livingstone
Fighting fantasy série
Zlý čaroděj Zagor znovu povstal! Jsi připraven vydat se do Ohňové hory a zabránit černokněžníkovi ve zničení Allansie? Návrat do Ohňové hory je volným pokračováním příběhu Čaroděj z Ohňové hory a patří ke stěžejním dílům gamebookové tvorby Iana Livingstona. Nyní poprvé v češtině! Ke hře není třeba znát události předchozí knihy. Návrat do Ohňové hory funguje jako samostatný příběh. Můžete se těšit na napínavé dobrodružství plné netvorů, cenných pokladů a temné magie. Na cestě do Ohňové hory vás čeká nejedna zkouška, která otestuje vaše schopnosti a důvtip!... celý text
Literatura světová Fantasy Gamebooky
Vydáno: 2024 , MytagoOriginální název:
Return to Firetop Mountain, 1992
Smrť to shrnul dobře. Před hrou doporučuji kontrolovat errata (zajímavosti), je jich tam dost. Mě tedy nepřekvapuje, že mistr žánru Livingstone neumí napsat hratelný a férový GB, i když je to již 50. díl v sérii. Spíš mě překvapuje, že zrovna tímto dílkem se začíná obnovené vydávání série v CZ, přičemž bylo vynecháno několik z FF série opravdu dobrých kousků...
(SPOILER)
Čaroděj z Ohňové hory mě bavil hodně, ale jeho pokračování je na samé hranici dohratelnosti.
Pokud nebudete mít konkrétní předměty (z nichž některé je třeba si koupit hned na začátku z dost širokého výběru), nebudete znát přesnou trasu (protože je tu spousta míst, kde ihned zemřete) a ještě navíc nebudete mít nabušenou postavu (protože v knize je několik velmi těžkých soubojů, kterým se nelze vyhnout), tak nemáte nejmenší šanci tento gamebook dohrát.
Jenže ani tak nemáte jistotu, že ho úspěšně dokončíte, protože jeden z klíčových předmětů můžete získat pouze tak, že ho vyhrajete a když vám nebudou dobře padat kostky, tak jste bez šance.
A aby toho nebylo málo v závěrečném souboji stanete tváří v tvář samotnému Zagorovi, který má Umění boje 11 a Kondici 18, takže pokud jste nezačali s opravdu silnou postavou, nejspíš stejně prohrajete finální střetnutí.
Pokud budete hrát poctivě, počítejte s tím, že na úspěšné dokončení bude zapotřebí nejméně 10 pokusů.
Jubilejní 50. FF gamebook je pokračováním Čaroděje z Ohňové hory, ale odkazuje i na další gamebooky. První část - cesta k hoře je zábavná a hodně odkazuje na Prokletý hvozd. V úvodní polovině podzemí hory je spoustu pomrknutí na čtenáře jedničky, ale druhá část už mi přišla dost monotóní - hrdina neustále prochází okolo dveří/řeší jestli má konkrétní předmět. Děj je hodně lineární, příběh jednoduchý, ale má malé plus za několik hádanek. Gamebook patří spíš k těm obtížnějším - je v něm dost silných nepřátel, málo možností léčení a je v něm až moc předmětů. Překlad je výborný - nevšiml jsem si prakticky žádných chyb. Celkově tři a půl hvězdy.
1994 | Čaroděj z Ohňové hory |
1998 | Labyrint smrti |
1995 | Město zlodějů |
1995 | V bažinách škorpiónů |
1999 | Černokněžníkova krypta |
(SPOILER) Pro ty z nás, kterým tento vymazlený gamebook připadá příliš obtížný (oběma palci ukazuji na sebe), sem dávám odkaz s návodem ze stránek s návody na sérii Fighting Fantasy: https://fightingfantazine.proboards.com/thread/165/50-return-firetop-mountain-solution. Ale jak u ďasa má člověk hodit na 2k6 2 stejná čísla? Už na SOŠ v hodinách matematiky jsme brali kombinatoriku a ta říká, že taková pravděpodobnost je velice malá. Abych nebyl příliš příkrý, jednou (!) se mi to podařilo - byly to dvě šestky. Tedy - hodně hozených šestek při hraní tohoto i jiných titulů z této přece jen zábavné série. Kdyby to nebylo alespoň trochu podnětné čtení (jak říká Erik Tabery z Respektu), našel bych si jinou zábavu. Třeba házet vidle, ale to je jiný příběh.