Firma
John Grisham
Memphiská právnická firma Bendini, Lambert a Locke se specializuje na daňovou problematiku - je malá, nenápadná, ale velice úspěšná. Svým zaměstnancům nabízí možnost rychle zbohatnout, ale také si je pečlivě vybírá. Na seznamu kandidátů se objeví i mladý, chytrý a ctižádostivý Mitch McDeere. Ten nezaváhá a s novým firemním BMW, novým domem a krásnou manželkou Abby se vydá vstříc hvězdné kariéře. Jednoho dne ho však vyhledá FBI a naznačí mu, že velké firemní zisky neplynou jen z legálních obchodů a všichni právníci, kteří chtěli z firmy odejít, zahynuli za podivných okolností… Kultovní právnický thriller Johna Grishama nabízí i po dvaceti letech od vydání stále žhavé téma - svědčí o tom také americký dvaadvacetidílný televizní seriál, natočený společností AXN (Sony Pictures Entertainment) v roce 2011: třetí vydání knižní podoby Firmy vychází u příležitosti uvedení tohoto seriálu na české obrazovky (od 19. února 2012 na AXN). -... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
The Firm, 1991
![Ladys Ladys](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45523/ladys-Ddr.jpg?v=1541263289)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ale jo. Mám nové vydání a i po letech se to dá přečíst znovu. Jen ten moment překvapení už tam nemám
![Izzy46 Izzy46](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45970/m_izzy46-MQ4.jpg?v=1541020570)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Suchý, čistě popisový styl, postavy bez hlubšího vykreslení jejich charakterů, zdánlivě nelogický konec... Je znát, že Grisham je doopravdy vystudovaným právníkem. Jeho stručný, chladný a odtažitý styl se - jak poznamenal můj dobrý přítel - k psaní románů z prostředí jemu blízkému snad i hodí, mě si jím však nezískal.
![Ankavi Ankavi](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/29626/29626.jpg?v=1383565034)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vynikající kniha, kterou jsem přečetla v češtině i v angličtině, cizojazyčná verze se mně zdála ještě lepší než překlad. Napětí, zdánlivě nevinný začátek příběhu, silná gradace, knihu jsem četla jedním dechem až do konce. Dokonce jsem se k ní jako k jediné z knih tohoto typu vracím opakovaně. Film je o hodně slabší, jak už to tak bývá...
![Karcoolka2210 Karcoolka2210](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38419/m_karcoolka2210-662ea1ad272b5.jpg?v=1714332077)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Zatial sa mi z Grishamovych najviac pacila tato kniha. Dalsi pribeh z pravnickeho prostredia, ponuka putavy dej, drzi vas v napati az do konca. AJ
![exitus exitus](https://www.databazeknih.cz/img/users/34_/34568/34568-ET0.jpg?v=1422561956)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Velmi atraktivní a pro mne i neobvyklý příběh, čtivá forma, občas i dost napínavé. Jen je třeba si hrdinu představovat jinak než Toma Cruise :-)
![bailandi bailandi](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/7927/7927-zM2.jpg?v=1456208740)
Tuto knihu jsem poprvé "zaslechla" při předčítání z úst přítele a velmi mně zaujala,proto jsem neotálela a hned jsem si ji přečetla sama.
zfilmováno napětí USA (Spojené státy americké) advokacie podniky, firmy daně právníci zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery právnické prostředíAutorovy další knížky
2012 | ![]() |
2000 | ![]() |
1997 | ![]() |
2018 | ![]() |
1998 | ![]() |
Knihu jsem četl v angličtině a i když jsem film neviděl, dalo se odvodit, jak bude děj probíhat. Člověk nemusí přečíst mnoho knih tohoto žánru, aby si osvojil zavedená schémata. Ale v každém případě v napětí čtenáře kniha dokázala udržet.