František z kaštanu, Anežka ze slunečnic
Radek Malý
Málokdo má rád podzim. Ve městech se válí žlutá mlha, smog a padá kyselý déšť, v lese je sychravo a na holých polích rozmoklá hlína. Právě v takovém lezavém nečase se v šípkovém keři potkají dva malí zkřehlí bezdomovci. Dětská poezie Radka Malého patří k tomu nejlepšímu, co současná česká básnická tvorba může nabídnout. Také jeho prozaická tvorba pro děti má svůj osobitý, nezaměnitelný styl a nebojí se rozvíjet někdy až nonsensové obrazy, které jsou však pro děti nevyčerpatelným zdrojem poetické hry, v níž se mohou nechat unášet básníkovým pohledem, ukazujícím jim tu tvář světa, kterou v dnešní hyperkonzumní době už ani nemají možnost poznat. Básnický svět Radky Malého je velmi barevný a jeho nápady svěží a neotřelé. Lyrická podzimní pohádka o dvou bezdomovcích z holých polí – Františkovi vyloupnutém z kaštanu a Anežce ze slunečnic je vlastně podobenstvím o životním putování a o tom, že někdy se musíme rozejít, abychom se zase mohli setkat. Napínavý a přitom několikavrstevný text talentovaného autora „zlehčují“ vtipné ilustrace Galiny Miklínové, výtvarnice, jejíž obrázky básníkům velmi svědčí.... celý text
Pro čtenáře zazvorek: náš osmiletý syn si ji v knihovně sám vybral, přečetl ji a potom mi ji donesl, abych si ji taky přečetla, protože je opravdu krásná. A byl moc smutný, když jsme zjistili, že už je vyprodaná a že si ji nemůžeme koupit domů . . .
Úžasná, krásná a barevná knížka plná těch nejčistších emocí. Je zelená a taky o podzimu, o dvou, co se našli. Je v ní velká síla a poezie bytí. Na děti působí jinak než na dospělé, tak či tak je to ale příběh, který ve vás zůstane a z něhož vám bude hezky uvnitř.
František a Anežka mi někoho zatraceně moc připomínali. Jejich setkání, soužití i osud. Už proto plné hodnocení. Jen si pořád nedokážu představit, jak to zpracujou děcka.
Díla Radka Malého mám moc ráda, ale tohle mi přišlo takové prázdné. Nic moc se tam nedělo, paralelní text mě spíše rušil, nepochopila jsem smysl jeho místa v příběhu. Sled událostí možná svou logiku měl, ale celkově se kamsi vytratil. Zbytečnost knihy nemohly zachránit ani Galininy ilustrace.
2011 | Listonoš vítr |
2018 | Poštou havraní |
2014 | Moře slané vody |
2017 | Franz Kafka - Člověk své a naší doby |
2006 | František z kaštanu, Anežka ze slunečnic |
Útlá, podzimní, poetická. Ale pro mě i mé děti možná až moc jinotajná. Ony jí zas tak úplně nerozuměly a mě v ní až skoro rušily vsunuté útržky z Františkova románu. Mimochodem, v něm se děti ztratily už úplně - kombinací úmyslně zastaralé češtiny a faktu, že úryvky na sebe nijak nenavazovaly. Mám Radka Malého ráda, ale od této knížky jsem asi měla trochu jiné očekávání. Ilustrace Galiny Miklínové jsou ovšem luxusní.