Geniální přítelkyně
Elena Ferrante
Geniální přítelkyně / Neapolská sága série
1. díl >
Román Geniální přítelkyně je prvním dílem stejnojmenné tetralogie, která už uchvátila čtenáře bezmála na celém světě a vzbudila zaslouženou pozornost literární kritiky (poslední díl byl mj. nominován na italskou cenu Strega a dostal se mezi šestici kandidátů na The Man Booker International Prize). Neapolská periferní čtvrť Luzzatti (v textu však její název nikdy nezazní), padesátá léta minulého století. Právě tam a tehdy začíná příběh jednoho ženského přátelství. Jeho vypravěčkou je Elena, která už jako stará žena vzpomíná na svůj život, který byl, kam její paměť sahá, vždycky ovlivňován silnou osobností geniální Lily. Sama je přitom klíčovou postavou zas pro Lilin osud, v jejích očích je tou geniální kamarádkou naopak ona. Úhelným kamenem jejich komplikovaného vztahu je snaha obstát v mužském světě, jehož konvenční hranice jsou pro ně stejně tak svazující jako hranice jejich čtvrti plné pokrytectví a násilí. Čtenář se v románu seznamuje nejen se dvěma protagonistkami, ale i s celým mikrokosmem neapolské čtvrti propojené hustým předivem konvencí a vášní, jehož kořeny sahají až do doby fašismu, do let druhé světové války, do světa „před Elenou a Lilou“. Vypravěčka nás sice na vzorku jedné čtvrti provede vývojem italské společnosti od poválečné chudoby až k ekonomickému zázraku šedesátých let, zasvětí nás do ideologických i přízemních sporů mezi komunisty a camorristy, ale ústředním tématem románu i celé série zůstává přátelství vzájemně odlišných hrdinek, vylíčené s až nemilosrdnou otevřeností jako systém „spojených nádob“, jako bolestné zrcadlení, jako celoživotní soupeření, jako pevné pouto, které často škrtí. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím Prostor v roce 2016.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , Tympanum , ProstorOriginální název:
L'amica geniale, 2011
Interpreti: Taťjana Medvecká
Život v Itálii té doby a městské čtvrti měl svá přesně daná (syrová a surová) pravidla a mantinely, z kterých rozum pobírající dívky chtěly vystoupit, ale čím víc toho rozumu pobíraly, tím jim bylo jasnější, že je to téměř nemožné.
Výborně napsaná knížka. Tak výborně, až si říkáte, že to snad ani nemůže být beletrie, ale že to musí být skutečný příběh. Příběh, který vám mezi řádky řekne hodně o tehdejším životě italské městské chudé vrstvy, která neměla moc na výběr.
---
"Po našem dětství se mi nestýská, je plné násilí. Dělo se nám kdeco, doma i mimo domov, den co den, ale nepamatuju si, že bych si někdy pomyslela, že život, který nám připadl, je nějak zvlášť ošklivý. Život už byl zkrátka takový. Vyrůstaly jsme s povinností ztěžovat ho druhým dřív, než ho ti druzí ztíží nám. Mně by se samozřejmě líbily zdvořilé způsoby, které kázala paní učitelka a pan farář, ale cítila jsem, že tyhle způsoby se do naší čtvrti nehodí, i když je člověk holka."
---
" 'Víš, co je to plebs?' - 'Ano, paní učitelko.' Co je to plebs, jsem zjistila v téhle chvíli a bylo mi to mnohem jasnější, než když se mě na to před lety zeptala. Plebs jsme byli my. Plebs byly ty tahanice o chleba a o víno, ty hádky, koho obsloužili dřív a líp, ta špinavá podlaha, po které číšníci chodili sem a tam, ty stále vulgárnější přípitky."
Aaa Geniální přítelkyně, ta mi loni hodně zamotala hlavu. Dostala jsem doporučení od své nejlepší přítelkyně, slyšela chválu. Trvalo mi, než jsem se začetla, říkala si, jestli to vůbec přijde, zvyknu si na ten styl, jiný svět. A pak jsem nevycházela z údivu, jak lidé žili, nic jsem o poválečné Itálii nevěděla. Chytla mě a nepustila. Ty její vnitřní dialogy, úvahy, myšlenky, neustále srovnání se svou "geniální" přítelkyní. Nemohu říct, že jedna nebo druhá by byla moje favoritka, ale v některých úvahách jsem se poznávala. A celkově ta snaha odpoutat se od rodiny, místa narození, začít znovu, být někdo jiný... lepší, super témata a mohu jen doporučit. Velmi zajímá kniha, u které jsem se často musela zastavit a zamyslet.
Geniální příběh o geniální přítelkyni, těším se na další díl. Jaké budou další osudy dvou kamarádek?
Opět nechápu, jak kniha mohla dostat tolik pozitivních komentářů a hodnocení. Další tlustá bichle ve které se od začátku do konce vůbec nic nestalo. Začínám být doslova nasraná na to, co v poslední době vychází za hrůzy. Jediné co mě utěšuje je, že jsem do knihy neinvestovala ani korunu.
Už podle naprosté převahy komentujících žen je patrné, že knihu moc mužů nečte, a připadám si jako na Monologách vaginy, kde jsem byl v několika řadách jediný muž. Mám za sebou první dva díly a dám si pauzu. Stejně jako redaktor - vydavatel prvotiny hlavní hrdinky nevím, v čem je síla té knihy. Obsahově dívčí román (nechci to snižovat na červenou knihovnu) a místy i dost rozvleklý. Jistě, román má socilání a historické pozadí, ale to určitě není to hlavní. Je to příběh především vztahový. Snad je to román o spříznosti dvou dívčích - ženských duší, které se navzájem inspirují i spolu soupeří přesto, že se jejich osudy rozcházejí. Snad je to příběh o snaze a talentu, o píli, ukázněnosti a spontaneitě, o pachtění se a zápalu pro věc, o cílevědomosti a prožitcích či požitcích, o tom, jak je nesnadné překročit hranice dané prostředím, o životní síle, která se prosadí i přes zábrany a úskalí. Ano, je to zvláštně napsané, místy to připomíná autobiografii místy až upravené deníky. Knihu jsem četl před odjezdem do Neapole a jistě jsem pak viděl město jinýma očima - přínos. Váhám mezi tři a čtyři. Po srovnání s jinými přečtenými knihami dávám za mužskou část publika trojku.
Na knihu jsem se hodně dlouho chystala, ale pořád na ni tak nějak nebyla ta správná doba.
Musím ale říct, že mě velice oslovila. Dějově "v podstatě obyčejné", přesto skvělé.
Hned jsem se pustila do druhého dílu.
Jediným problémem bylo se orientovat ve všech těch rodinách, jménech a vazbách. Ale velice často je postava tak nějak "vysvětlena" a ke správnému klanu přiřazena. Takže ani za toto hvězdu ubrat nemůžu.
Přistupovala jsem ke knize s tím, že ji stejně určitě nedočtu, protože příběh o dvou malých holkách z Neapole mě přece nemůže bavit. Ale styl psaní knihy je geniální. Krásně psychologicky popsaný vztah dvou kamarádek a dění kolem nich vás nenechají knihu odložit a konec navnadí na další díl.
Bohužel jsem se nemohla ztotožnit s tak opěvovanou knižní sérií. Četla se mi těžce, do čtení jsem se musela spíše nutit...nicméně ke konci jsem se konečně začetla. Zkusím dát šanci ještě druhému dílu, jelikož nemám ráda nedočtené série.
Tahle kniha je vážně zvláštní. Styl psaní... prostředí... myšlenka... vše je tak netradiční, že mám problém knihu hodnotit. Četla se pomalu, ale byla... zajímavá
Při čtení jsem zažívala rozporuplné pocity. Chvílemi jsem si říkala, jestli mě to vlastně baví. A nakonec bavilo, i když občas rozčilovalo (italský temperament mi úplně nesedí). Jsem zvědavá, kam se přátelství posune dál.
No já musím říct, že jsem čekala něco úplně jiného. Vlastně ani netuším co, ale tohle ne. Každopádně nejsem zklamaná, jen překvapená. Ta knížka začala hezky, mile, příběh se rozjížděl a já si říkala, jak super to bude. Pak ale najednou přišel propad a několik desítek stran jsem se docela nudila. Přišlo mi to takové nijaké, hlavní hrdinka už mě svými myšlenkami a neustálým učením se unavovala. Čekala jsem asi více akce..? Každopádně pak se to naštěstí rozjelo, příběh začal být opět zajímavý, posunul se dál a konec jsem zhltla, ten mě bavil moc.
Co se mi hozně líbilo byl styl psaní. Přišlo mi to takové jemné, místy roztomile naivní, ale místy se zas objevují neuvěřitelně zajímavé myšlenky, na vyprávění malé dívky dost vyspělé. Takže já jsem nakonec spokojená, ale doufám, že v dalších dílech nebudou takové propady.
Ke Geniální přítelkyni jsem si musela najít cestu. Knihu jsem si přidala na seznam k přečtení, ale částečně mě od ní odrazovaly protichůdné recenze. Nakonec jsem se nechala zlákat na seriál, který byl vážně geniální. A potom už netrvalo dlouho a držela jsem ve svých rukách samotnou knihu.
Zaujalo mě prostředí Itálie v poválečných letech, kde rodinné poměry určují, kam budete v budoucnu směřovat - bez ohledu na vaše znalosti a schopnosti. A kde i to největší přátelství znamená zároveň tu největší rivalitu.
Ano, tato kniha se od ostatních v mnoha ohledech liší (například se v ní velmi sporadicky objevuje přímá řeč), ale to mě na ní právě zaujalo.
Doporučuji.
Elena Ferrante (i když vlastně nevíme, kdo to je) vypráví velmi čtivě, poutavě a přitom obyčejně :-)
A kdo se začte mezi řádky, dozví se ledacos o poválečné Itálii, sociální situaci, atmosféře...
Těším se na další díly.
Nějak nechápu to všeobecné nadšení. Za mě nezáživný podprůměr. Dala jsem to jen díky audioknižní podobě. Četbu bych určitě přerušila. Dám šanci ještě druhému dílu, ale opravdu zatím nevím, proč si tato série získala takovou oblibu.
Příběh ni běžel před očima jako nádherně natočený černobílý film.Neapol,dvě kamarádky každá jiná,jejich obyčejný život popsaný tak že má člověk pocit že žije s nima.Těším se na další díl.
Od této knihy jsem čekal celkem hodně, ale opak byl pravdou. Nemohl jsem se zbavit dojmu, že je primárně určena pro ženy. Nicméně je zde pěkně vylíčená Itálie po druhé světové válce a celkový rozvoj průmyslu.
přátelství italská literatura chudoba, bída Neapol ságy kamarádky zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2016 | Geniální přítelkyně |
2017 | Příběh nového jména |
2017 | Příběh těch, co odcházejí, a těch, kteří zůstanou |
2018 | Tíživá láska |
2020 | Prolhaný život dospělých |
Tato kniha se mi hodnotí opravdu těžko. Začátek vypadal dost dobře. Pak ale hlavní hrdinka začala líčit své dětství a já se začala nudit. Nemohla jsem se dočkat, až ta část skončí a něco se konečně stane. Jenže ono to neskončilo, jen dětství přešlo v dospívání. Za celou knihu se nestalo absolutně nic. Žádné zvraty, žádné napětí, žádné pořádné zápletky. Vůbec nic.
Přesto to ale mělo pár světlých chvil, kdy jsem se od čtení nemohla utrhnout a stránky ubíhaly, ani jsem nevěděla jak. Sice jich bylo opravdu jen pár a převažovaly spíš ty nudné části, přesto ale za to dávám hvězdy. A kladně hodnotím prostředí, ve kterém se příběh odehrává. Krásně líčí italskou poválečnou společnost, tu bídu a násilí. Toto bylo v knize popsáno skvěle a dodávalo to příběhu na autenticitě. Člověk měl pocit, že to snad sám zažil. Toto musím opravdu hodně ocenit. Ve výsledku byla kniha asi jakýsi průměr, ovšem na další díly se rozhodně nechystám.