Gothikana

Gothikana
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543200/bmid_gothikana.png 4 239 239

Corvina Clemmová právě přišla o matku, jediného člověka, který jí kdy rozuměl. V tu chvíli to vypadá, že se její svět zhroutil. Jenže pak obdrží přijímací dopis z tajemstvím opředené univerzity Nikdyvíce. Netuší, že se univerzita nachází ve starém, odlehlém hradu na vrcholku hory, který má temnou minulost. Vad Deverell je od přírody tajnůstkář a jeho ostřížímu zraku nic neunikne. Na hradě dokončuje svou dizertaci a také učí. A rozhodně ví, jak je tu nebezpečno. A od chvíle, kdy se setká s Corvinou, je mu jasné, že tato dívka představuje hrozbu všemu, o co celý život usiloval. Ti dva se nikdy neměli setkat. Jejich zakázaný vztah je od začátku odsouzen k nezdaru. Ale prastará síla je nezadržitelně přitahuje k sobě. Zatímco Corvina se snaží zjistit, proč se na škole každých pět let ztrácejí studenti, Vad se ji musí pokusit ochránit. A tak začíná příběh plný tajemství, hrůzy, a lásky, kterou najdete tam, kde byste ji nikdy nečekali…... celý text

Literatura světová Fantasy Erotika
Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)

Gothikana, 2021

Liatha
předevčírem 2 z 5

Čekala jsem od knihy mnohem více... Příběh má potenciál, ale přijde mi to jako špatně uchopené. Točí se to kolem spicy scén, které jsou sice fajn, ale autorka si na nich dala záležet víc než na dějové lince. Pro mě bohužel zklamání.

happy19
12.11.2024 5 z 5

Nic podobného v této kombinaci jako je temná fantasy a mysteriózní realita jsem doposud nečetla a proto hodnotím vysoko;-)
Mám ráda originální kousky a tady ten rozhodně byl!
Mě překlad dostatečně uspokojil:-D
Obálka s ořízkou jako slušný bonus:-)

„I ten nejotrlejší člověk má v srdci struny, které ho rozechvějí, jakmile se jich dotknete.“

Maraiser
09.11.2024 3 z 5

Uff. Tak nějak nevím. Líbilo/nelíbilo. Chvílemi jsem přemýšlel, zda to vůbec dočtu. Ke knížce přidávám štítek "pro dívky". Některé pasáže mi jako chlapovi daly docela zabrat. Okomentoval bych to i jadrněji, ale pak by byl příspěvek možná smazán. Jen tak bokem, sex je tam tedy fakt zastoupen výrazně. Reálně to hodnotím na 2,5 *.

Elenleb
09.11.2024 3 z 5

Tak toto bylo něco. Vezměte seriál Wednesday a knihy 50 odstínů šedi, pár logických nesmyslů a zápletku, kterou vlastně ani po přečtení knihy moc nechápete a máte hotovo. Příběh to mohl být opravdu dobrý, ale vypadalo to, jako by autorka v půlce vlastně zapomněla pointu a tak zbytek prostě nějak splácala. Nemluvě o erotických scénách a popisech, které mě už ke konci celkem otravovaly a do příběhu se ani nehodily. Škoda.

Mortisha
09.11.2024 3 z 5

Na Gothikanu jsem se strašně těšila protože, jsem doufala, že potěší moje černé srdíčko. Ze začátku mi příběh dost připomínal seriál o Wednesday, to by mi nijak zvlášť nevadilo, kdyby se nevydal směrem 50 odstínů šedi. To už mi trochu vadilo, protože nejsem vyloženě fanda toxických vztahu a zde mě to trochu rušilo a k Vladovi jsem si nenašla cestu. Chápu, že autoři podobných knih chtějí ukázat vývoj takových postav ale zde se to za mne moc nepovedlo. Corvina byla celkem fajn podivínka se svými tajemstvími, možná by mne bavilo více, kdybych se více než o jejich rozmnožovacích orgánech dozvěděla více o její minulosti, vyrůstání s matkou a její diagnóze. Celý děj na Verenmore(Nikdyvíce) mne ale bavil a těšila jsem se, jak věci dopadnou. Atmosféra je tam pěkná a temná, někdy opravdu strašidelná a napínavá ale pak přijde Vad a jeho ... a pro ostatní děj nezbyde moc místa. Neříkám, že scény jsou popsané špatně ale nevyhledávám knihy kvůli nim a beru je spíše jako doplněk děje než samotnou linku. Také konec mi přišel zbytečně zrychlený, pravděpodobně se počítá s pokračováním protože, je zde ještě pár otázek nevyřčených. Upřímně nevím, zda budu v případném pokračování pokračovat, na Verenmore bych se i vrátila ale musel by se děj věnovat více záhadné škole a lesu. Knihu ale celkově hodnotím celkem dobře, bavila mne to říci nemohu ale nejsem z ní tak nadšená, jak jsem si představovala, když jsem ji viděla ale i zde přichází malé zklamání, zlatý název knihy se po prvním přečtení skoro úplně odřel. Ale má jednu věc, co je pro mne novinkou a celkem jsem si ji užívala a to je vlastní soundtrack.

Prokrastinuji
08.11.2024 5 z 5

Tak tahle kniha je moje nové guilty pleaseru, aneb vím, že má svoje mouchy, ale já tomu příběhu přesto naprosto propadla :D

Hlavní hrdince Corvině se po smrti matky zhroutí svět, ale obrdží přijímací dopis z tajemné univerzity Nikdyvíce. Tady potkává Vada Deverella, a něco je k sobě nezadržitelně táhne, i když by spolu vlastně být neměli - jejich vztah je zakázaný. Ještě bych mohla zmínit, že se na starém hradě, kde univerita sídlí, ztrácejí studenti.

Tohle je skvělá, na podzim jako dělaná, gotická spicy romance. To čtení, které chcete mít po ruce, když je venku sychravé počasí :D

Ašak pokud bych mohla doporučit, a troufnete si, sáhněte po originále v angličtině, který je u nás lehce sehnatelný

Eslem
08.11.2024 ztráta času

Představte si podprůměrnou autorku (případně neplacenou verzi ChatGPT), která vybrakuje seriál Wednesday a opepří ho lacinou erotikou. Po všech stránkách zoufalá kniha, která svou hloupostí bohužel nedokáže ani pobavit.

Lavina
08.11.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Příběh byl naprosto úžasný. Po dlouhé době příběh ,který byl překvapující, šílený a velmi zajímavý.Moc pěkně napsaná kniha plná překvapení, zvratů, záhad,erotiky a úžasné lásky....mohu jen doporučit...

ydnac
07.11.2024 3 z 5

MÁ SVÉ DÉMONY!

Corvina dostala pozvánku ke studiu ve škole Nikdyvíce.
Mezi spolužáky našla nové přátele, kamarádku i svého ďábla.
Škola je opředena legendami, má svá tajemství.
Mizí tu studenti, páchají sebevraždy...
Tajemný a charismatický učitel Vad působí nebezpečně a svou pozornost upnul na Corvinu...

Upoutala mě obálka, ale obsah už tolik ne.
Zápletka je upozaděna Corvininým milostným životem.
Kniha se čte dobře, ale není pro mě ničím výjimečná.

Books&Guns
05.11.2024 3 z 5

(SPOILER) Hned první dilema které mám, je hodnocení knížky hvězdičkami...

A hned další věc, kterou musím přiznat je, že knížku jsem si koupila kvůli krásnému obalu a té boží ořízce.
A když má knížka ještě vlastní playlist dohledatelný na YouTube, tak to si mě umí získat.
Samotná knížka je podmanivá a úžasně tajemná. Škola ve starém tajemném hradu, sexy záhadný učitel, elektrizující sexuální napění a okamžitá přitažlivost hlavních postav tu skvěle funguje.

Na druhou stranu si mě hlavní ženská postava nějak nedokázala získat. Ani nevím proč mi byla tak strašně nesympatická.

Hlavní věc, která mě trochu zklamala byl konec knihy. Jade jsem podezřívala tak od půlky knihy.
A kde je další vysvětlení, například toho, kdo se pokusil zabít Roy, nebo ta další zmizení. Tohle mě upřímně zajímá mnohem než happy end ,,O několik let později..."
Upřímně bych si u téhle knížky přála možná i trochu tragický konec.

Celkově se mi ale knížka četla skvěle.

nada3314
29.10.2024 5 z 5

Nebudu lhát, že jsem knihu chtěla hlavně kvůli své temné a krásné obálce a ořízce. Hned jak jsem ji viděla v edičním plánu přidala jsem si ji na své nekonečné TBR.

I anotace zněla lákavě – hlavní hrdinka přišla o matku, obdrží přijímací dopis na univerzitu, která se nachází na starém hradu. Potká Vada, který na univerzitě učí. Ti dva se neměli nikdy potkat… To jsem však netušila do čeho se pouštím.

No tak, jo ….měla jsem přečteno za 24 hodin, nebyla minuta, kdy jsem na příběh nemyslela. Detektivní linka byla osvěžením románu a hlavní hrdinové měli mezi sebou takovou chemii, že se kniha nedala vůbec odložit. Erotické scény byly přesně tam, kde měly být. Celé to bylo protkané temnou atmosférou, která mě pohltila. Není to však taková atmosféra u, které bych se bála, spíš bych řekla, že byla hodně napínavá. Určitě to nebylo, to nejlepší, co jsem, kdy četla, ale mě neskutečně sedla do nálady.

Abych se přiznala, tak s koncem nejsem úplně spokojená, myslela jsem, že když budu psát tuto recenzi, tak už budu vědět, jak toto uchopit. Ale nevím… chápu proč to autorka takto ukončila, ale za mě jsem to potřebovala jinak. I tak hodnotím velmi, velmi pozitivně. Na podzim ideální fantasy čtení.

ivetdos
28.10.2024 5 z 5

Gothikana je pro mě jedním z překvapení roku. Nebudu lhát, zaujala mě hlavně kvůli nádherné ořízce. Málokdy se mi stane, že přečtu knihu za jeden den nebo během pár hodin. Gothikana mě naprosto pohltila, jak příběhem, atmosférou, tak i chemií mezi postavami. Kniha pro mě byla velmi originální a držela mě celou dobu napnutou, získala si mou plnou pozornost a i v práci jsem nad ní přemýšlela :-)

Nečekejte žádný gotický horor nebo vyšperkované fantasy. Nebála jsem se ani trochu, fantasy to také úplně není a má plno much, které by vám mohly vadit. Já je ale autorce odpouštím, protože ten zážitek, který jsem dostala, je všechny maže :-) Nedokážu přesně vysvětlit proč, ale dostala mě. Konec bych tedy změnila, byl zbytečně moc sladký a ke zbytku příběhu se nehodil. Hodnotím ale plným počtem hvězd čistě pro ten zážitek, byť se může zdát pro některé nedokonalý.

Pokud máte rádi příběhy plné záhad, mizení lidí, tajemna a erotiky, mohla by se vám kniha líbit.

knihomolka_jaja
28.10.2024 3 z 5

Tahle kniha ve mě vyvolává strašně moc rozporuplné pocity. Nejradši bych každý její aspekt hodnotila zvlášť, ale k tomu až na konci.

Když jsem začala číst měla jsem trochu problém si svět v knize představit. Na jednu stranu temný a gotický a na druhou moderní. Ale to je jen můj pohled. Nakonec jsem své představy uvelebila ve světě seriálové Wednesday. Proč? Protože to vypadalo, jako by si autorka všechny klíčové atributy vypůjčila právě odtamtud - creepy hrad na kopci sloužící jako škola, černovláska, která se obléká do gotických hadříků, kámoška a spolubydlící s divně barevnými vlasy a děsivé tajemství k rozlousknutí.

Ale dobře, když zavřu oči, tak se tohle fantasy mysteriózní prostředí docela povedlo. Dokonce i příběh se mi líbil, občas mě i příjemně zamrazilo, jenomže mi to celé kazila někdy až na sílu protlačovaná erotika. Nenechte se mílit, miluji dobře napsanou erotiku, ale tady....brrr.

Zaprvé styl psaní odpovídá YA fantasy, celý příběh je vlastně taková hororová pohádka, takže mi tam ta erorika přišla jako pěst na oko. Sama autorka na konci zmiňuje, že kdysi studovala ve škole v kopcích a zažila tam i nějaké ty strašidelné zážitky, z toho vyplývá, že na počátku byl nápad na fantasy, ne na erotiku, která mi tam přijde někdy nevhodně našroubovaná. Dokonce i s věkem postavy je účelově manipulováno tak, aby ta erotika u čtenářů lépe prošla. Corvina je starší než ostatní studenti. Proč asi?

Navíc mám po přečtení knihy spousty otázek. Buď si autorka připravila zadní vrátka kvůli druhému dílu, kde by snad všechny ty podivnosti vyjasnila anebo zase jen účelově plácala, aby maximálně šokovala. Možná si myslela, že svým vyjádřením v poznámce na konci, že i ona se musela smířit s tím, že některé věci vysvětlení nemají, to zachrání. Bohužel.

Takže teď k tomu hodnocení.

Za fantasy příběh by ode mě dostala klidně i 4
Za erotiku 3
A za stylistiku a to strašné opakování nejen slov, ale i informací... fuj,fuj 1

Takže celkově dám průměr 3 ,ale je to škoda. V tom příběhu byl veliký potenciál.

Roux
23.10.2024 3 z 5

(SPOILER) Dobře, začala bych tím, že jsem se na knihu hodně těšila. Ale uznávám, že jsem se vlastně musela nutit do čtení. Nemohu říct, že jsem měla nějaká očekávání, protože jsem vlastně žádná ani neměla - opět jsem se nechala nalákat booktokovou komunitou.

Při čtení máte pocit, že Vám to něco připomíná. Mě osobně přijde, že tohle by byla Wednesday, pokud by tam byl sexy profesor, který by ji chtěl obtáhnout po celém hradě. Celkově se kniha hrozně vleče a najednou je konec, část záhady je vyřešená a část se asi schovává na další díl nebo co já vím.... Velké plus připisuji chemii hlavních hrdinů - Vad a Corvina se k sobě hodí, to jejich oslovování - "Moje malá vráno" "Ďáble." jsem zbožňovala. Jenže nebýt těch dvou, kniha by byla celkem průser (a teď to neříkám kvůli jejich hradnímu dostaveníčku v průběhu měsíců). A pardon, chybí mi tam prostě ta záhada, kdy se vysvětlí, že opravdu slyší hlasy nadpřirozených bytostí atd. A ne, že vlastně na konci skončí s mámou. Cítím zkrátka hořkou pachuť zklamání a udolaného potenciálu.

LenkaNovotna32
14.10.2024 3 z 5

Nebolo zo zle, napetie ma drzalo od začiatku az do konca. Od hororového pribehu to malo ale na mile daleko. Hlavne postavy mi sedeli a neako mi k sebe pasovali, bola tam chemia, iskrenie, laska, temnota atd...ALE ja vám neviem nieco mi tam chybalo, mozno neake vecsie rozuzlenie,vecsie bum,viac mystiky, strachu.... Cakala som ze sa s tejto knihy posadim na zadok, miestami mi to prislo ako teenagerska parodia.

Lenka_S
13.10.2024 3 z 5

Na tuhle knihu jsem byla zvědavá, ale po pravdě mě moc nenadchla. Příběh nebyl vyloženě špatný, jenže mu něco chybělo. Možná ještě jeden rozměr, který by mě vtáhl do děje a nepustil.

Petruse21
12.10.2024 3 z 5

Nejsem asi cílová skupina. Děj jednoduchý, chybějící vysvětlení. Hvězdička navíc za atmosféru.

Daletth
08.10.2024 2 z 5

2,5* (půl hvězda je za náznak atmosféry v poslední třetině)
Dlouho jsem nečetla takhle otřesnou knihu...

Gothikana láká na kombinaci gotického románu, dark academia stylu a milostného příběhu. Všechno jsou to atributy, které mám v oblibě a říkala jsem si, že s tímhle titulem nemůžu sáhnout vedle. To jsem se zatraceně pletla...

Dark academia
Abych knihu do této škatulky zařadila, nestačí mi jen to, že se příběh odehrává na půdě univerzity. Chce to víc a jedna stará děsivá historka na tom nic nezmění (přičemž sama autorka neví, jestli se to odehrálo před devadesáti lety, sto lety nebo více než sto lety…).

Gotický román.
Ten Gothikaně odepřít nelze. RuNyx si zjevně dělala rešerše, aby zjistila, jak takový gotický román vypadá. Jenže to ve výsledku dopadlo tak, že do textu na sílu nacpala všechny atributy tohoto subžánru bez ohledu na to, zda dávají logický smysl a zda se do jejího příběhu vůbec hodí. Výsledek je tak hodný pečících pokusů pejska a kočičky. Samoúčelnost některých scén a dílčích motivů je místy už vyloženě absurdní. Příkladem budiž třeba hlavní hrdinka promenádující se v noci po hradě/univerzitě v dlouhé noční košili a se svícnem, protože je rozhodně praktičtější vzít si svícen, než si posvítit baterkou nebo mobilem. O podezřelých úmrtích, která nikdo nepřijede prošetřit, ani nemluvě – to si lze dovolit v příběhu zasazeném do minulosti, nikoliv v příběhu ze současnosti.
Přitom prostředí a v jistém ohledu i tajemství skrývající se za univerzitními záhadami mají potenciál. V poslední třetině dokonce začala fungovat docela dobře i atmosféra… která ale bohužel neustála logické kiksy a další nešvary, jichž je román plný.
Je mi také záhadou, proč dnes, když se někdo pokouší napsat gotický román, dokáže odkazovat maximálně na Poea, který s tímto subžánrem neměl nic společného.
A rozčilovat se nad tím, že autorka zjevně nechápe, že mezi gotickým románem a gotickou subkulturou není rovnítko, už by bylo vyloženě jen plýtvání energií.

Milostná linka
Nemám nic proti klišé, naopak se jich zastávám a některá i cíleně vyhledávám, ale čeho je moc, toho je příliš i na mě. Týpků, kteří jsou pro nezkušenou hlavní hrdinku nevhodní, protože jsou příliš temní a rozbití, aniž by autorka podala za celou dobu jediný důkaz podtrhující toto tvrzení, už tu bylo. Nejsem si jistá, zda majetnickost a obliba „drsnějšího“ sexu na tuto dokola opakovanou temnotu stačí (některá odhalení přicházejí zkrátka pozdě, když už je čtenář znechucen). Přitom řada myšlenek a některých citátů je skutečně pěkná.
Musím tu zmínit také překlad, protože ten milostným scénám udělal vyloženě medvědí službu. Není například nutné během první milostné scény vyjmenovat drtivou většinu synonym pro pánské přirození. A ráda bych podotkla, že pleskat ženu po pochvě lze pouze v případě, že si k pasu připne meč…

Gothikana není autorčinou prvotinou, ale bohužel tak působí. Nejen kvůli nešvarům v samotném příběhu, ale i kvůli řadě logických nesmyslů (příklad za všechny: mrtvola nechaná tlít víc jak dva roky na vzduchu měla stále kůži i svaly a smrděla) a také kvůli tomu, že autorka nebyla schopná pohlídat si naprosto základní věci jako je například plynutí času nebo roční období.
Autorka opakuje slovní spojení „po několika týdnech“ takovým způsobem, že by čtenář snadno nabyl dojmu, že uplynuly přinejmenším dva roky, ale ne, uplynuly pouze dva měsíce. V jednu chvíli se hrdinka prochází v podzimním slunci, aby o deset stránek dál nastal „krásný jarní den“ a o dalších patnáct stránek dál Corvina vytahuje kozačky, protože se blíží mrazy (podotýkám, že stále uplynuly pouze dva měsíce). Bez ohledu na roční období jsou tu neustále bouřky, stmívá se podle popisu zhruba ve čtyři hodiny odpoledne a nechybí samozřejmě všudypřítomná mlha.
Hrdinka si na sebe bere košili, aby jí její partner mohl vyhrnout sukni a ona si následně mohla urovnat šaty… Uznávám, že na vině v některých bodech obžaloby může být i překlad, ale pochybuji, že má prsty úplně ve všem.

Závěrem bych tak jen dodala, že pokud chcete opravdu strašidelnou duchařinu s romantikou, šmrncnutou gotickým románem, pak si přečtěte sérii Hřbitovní královna.

ctenarEvamjdO
06.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Děkuji za krásnou knížku, která mě celkem bavila. Naprosto mě pohltily hlavní postavy( osobností a vzhledem) a Nikdyvíc byla taky úchvatná.
Co mi ovšem přišla jako blbost, že vztah mezi Corvinou a Vadem byl v knize jenom o sexu, přitom třeba když si Vad od Corviny nechal vyložit karty, tak chtěl vědět jestli ho miluje žena, kterou miluje a to mi příjde asi tak jediná romantická věc, co mezi nima proběhla. Měla jsem potom pocit, že jejich celý vztah je postavený jen na sexu, protože( jak řekla Corvina - dělali jsme to až dvakrát denně a to se měla ještě učit školu) tak se prakticky spolu nebavili a na poznání toho druhého
jaksi nedošlo. A co emoce?- touha, chtíč a ještě něco co autorka vynechala?
Co mě teda dostalo, bylo když kapitola po ,,několika letech začíná tím, že to zase spolu dělají, přitom by mě více zajímalo jak jejich životy probíhají, než to že Cotvinu dokáže po několika letech její manžel stejně dobře rozpálit/uspokojit jako poprvé.

Takže kdybych měla ohodnotit knihu - jako příběh celkově, zápletku a zpracování prostředí, tak bych dala 9,5/10

Ale kdybych měla ohodnotit vztahy mezi postavami ( což mi trochu knihu zkazilo) tak bych dala 5,5/10

recenzienika657
06.10.2024 2 z 5

#gothikana @authorrunyx @vydavatelstvo_motyl

Ja netuším ako začať. Ďakujem za spoločné čítanie babám, ktoré do toho išli somnou. Bez nich by som to pravdepodobne nedala. Ďakujem za postrehy, ktoré boli rôznorodé. Dve strany. Jedna bola nadšená a tá druhá menej. Čo myslíte, do ktorej patrím? No áno. Presne tak, do tej druhej.

Autorka na začiatku upozorňuje, že hlavná postava je všeliaká a presne takého ho chcela mať. Je si vedomá toho, že u recezentov by neprešiel. Ale či už upozornila vopred alebo nie, nič nemení na mojom názore, že mi prišiel nevyspelý aj s malou vranou.
Ďalšie upozornenie, že čerpala zo svojho života. Chcela by som vedieť, čo z toho zažila. Ples?

Situácie nedotiahnuté a v prvej časti som sa nedozvedela najväčsiu záhadu, čo mi je ľúto. Príbeh bol na preskačku, kde ma autorka aj na chvíľu vtiahla do deju, ale potom to bolo len o sexe, nedostatočných informáciach... Škoda, že nechcem spoilerovať, ale tak ako sa vyjadrovali, ich komunikácia, celý príbeh na mňa pôsobil nedostatočne.

A príbeh? Nič šokantné, ozbrojujúce a tak sa z toho dalo vyťažiť. Záhadný les, desivý hrad, tajomný učiteľ. Tak dobre to znie. Je mi to tak ľúto, veľmi som sa tešila na príbeh. Obálka a oriezka je neskutočná. Mňa to nebavilo a naozaj som sa snažila tam nájsť niečo wau a čakala som nakoniec, že sa moje hodnotenie zlepší. Žial, nie. To už som dlho nedala, ale hlavne za sklamanie. 2

Som prvá, kto dal Ghotikane 2 Ako sa páčil príbeh vám?

Ďakujem @knihyprekazdeho.sk za knihu na stránke si ju objednáte za super cenu.

#spolupracasnikou #knihyprekazdeho #bookstagram #books