Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text
Nádherný příběh,tak moc skutečný jak byl ve skutečnosti, přímo jsem to z této knihy cítila, tohle se paní autorce moc povedlo,a jméno Hana na začátku jsem si říkala,vždyť to děvče se jmenuje Mira,tak proč Hana,a pak mi to došlo...Rozhodně tohle stojí za přečtení a druhá věc na tyto osudy by se nemělo zapomínat, i když nejsou vůbec veselé,ale jako připomínku něčeho, co přece už nechceme zažít...
Hana je kniha se silným zážitkem. Doba vykonala své. Popisovat děj se nedá, každý si musí po přečtení udělat svoji představu, co vše museli Židé zažít během války. V minulosti jsem navštívila Terezín i Osvětim a při četbě jsem si Hanu představovala na všech možných místech včetně plynových komor. Knihu doporučuji.
Knize jsem dlouho ( i přes časté doporučení) odolávala. Jsem však ráda, že jsem si na ni našla čas a musím říct, že jsem ji přečetla jedním dechem.
Jestliže bych měla popsat knihu jedním slovem, bylo by to slovo KDYBY ( kdyby tam nešla, kdyby to řekl, kdyby to udělala nebo neudělala,...).
Zajímavě psaná kniha, kde se ve třech kapitolách postupně uzavírá kruh celého děje. Z mého pohledu by chronologické vyprávění přidalo na srozumitelnosti, ale chápu, že by tím kniha trochu ztratila na napínavosti. Inspirace skutečnými událostmi textu dodává na uvěřitelnosti a podněcuje k dohledávání dobových faktů. Na druhou stranu je ovšem míra neštěstí a smůly, která doprovází hlavní hrdinku (resp. hrdinku, po které je kniha pojmenovaná), zbytečně vyšroubovaná až do krajnosti. Celkově se jedná o čtivý a poutavý text.
Za mne bych knihu usadil více chronologicky, ale chápu proč ji paní Mornštajnová psala takto. Fungovalo to jako Haniny vzpomínky v ději. Do knihy jsem se nemohl začíst a musel se do čtení dokopat. V třetí části to už ale bylo na jedno přečtení a kruh se uzavřel. Kniha mi asi nesedla postavama a zbytečnou romancí na začátku, utvořila totiž velkou paralelu kdyby něco bylo jinak než by atd. Jinak mohu knihu doporučit a někdy si ji zase přečtu a zkusím přehodnotit. Kniha je o smrti snoubící se se životem a hlavní hrdinky, tedy Mira a teta Hana jim čelí plnými doušky.
Žádná slova nestačí, opravdu žádná! Musíte si přečíst sami a dala bych to jako povinnou četbu už ve školách.
Tahle kniha se čte hezky a sama. Je maličko depresivní, ale určitě stojí za to, si ji přečíst.
dlouho jsem se knize bránila, nakonec mi ji kamarádka dala do ruky, že to prostě musím přečíst. a jsem za to vděčná, Hana je opravdu povedené dílo, nejvíce jsem sledovala psychiku postav, každý tam má svůj příběh, každý řeší jiný úhel pohledu. mě osobně hodně baví když se v příběhu přeskakuje a najednou to vypráví jiná osoba nebo se příběh přesune do jiného roku. udržuje mě to v napětí a chtíči vědět, kde se to vše spojí a dá mi to jeden celek. nejoblíbenější postava byla samozřejmě Mira.
ještě si dovolím úryvek, který nijak neodkazuje na obsah či téma, ale mě zaujal na první pohled.
"Do hodinářství přišlo jen pár zákazníků, v některých dnech jen dva tři, aby se domluvili na opravě či koupi nových hodin. Oprav bylo dost, protože tehdy se nic nevyhazovalo. Lidé byli trpělivější, věděli, že všechno - vztahy i věci - chce svůj čas. Nerozváděli se při prvních neshodách a neutráceli za nové věci při prvních potížích. Řemeslníci odváděli svou práci pořádně, aby jejich výrobky vydrželi dlouho, a tak spousta předmětů přežívala své stvořitele i vlastníky a zůstávala v rodinách po celé generace."
Dostala jsem se k ní v knihovně až nyní. Žádná slova v komentáři nejsou schopna vystihnout pocity během čtení této knihy...
Je to jediná kniha u které jsem plakala...... Vyhýbám se tématu války, nedělá mi to dobře. Tuto knihu by si měl povinně přečíst každý.......
Moje 3.kniha od paní Mornštajnové a zase super. Nedá se srovnávat, každá kniha má své..
Velmi čtivá, příběh vás pohltí, osudy postav jsou popsány stroze a přitom hodně procíteně..
Kniha sleduje jednu rodinu a její osudy od doby před válkou až po důsledky holocaustu. Zaměřuje se na vztahy rodinné i přátelské, uvědomění si situacích a jejich dopad na jednotlivé členy.
Celý příběh je jako ohromná skládačka, takže postupně odhalujete důsledky všech rozhodnutí, která kdy padla. A budete velmi překvapeni, jak i naprostá drobnost dokáže změnit běh událostí. Často si budete klást otázky, zda by to mohlo dopadnout jinak.
Kniha je velmi náročná na čtení a obsahuje doopravdy silný příběh a najdete zde několik myšlenek z kterých vás bude mrazit. Rozhodně to není lehké čtení, ale myslím, že vykresluje naprosto dokonale dobu a i ten, který ji nezažil si dokáže představit hrůzy tehdejší doby.
Za sebe mohu tento příběh jen a jen doporučit a rozhodně se nebojím říct, že by si kniha zasloužila zařadit do povinné četby, protože je skvěle napsaná a snadno pochopitelná. V době kdy jsem byla na střední škole bych takovou knihu velmi ocenila.
⭐ 5/5
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Toto je má druhá kniha od Mornštajnové a nemůžu se dočkat, až se dostanu na další! Autorka opět zpracovává vážné téma a podává ho naprosto bravurně. Její knihy patří k mým oblíbeným, už kvůli tomu, že si člověk rozšíří znalosti a udělá představu o době, kterou neprožil a prožít by ani nechtěl.