Hana

Hana
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324332/bmid_hana-VSx-324332.jpg 5 14173 14173

Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text

Melanka
10.02.2018 5 z 5

Silný příběh, skvěle postavený a napsaný. O knize budu ještě dlouho přemýšlet.

klarabooks
10.02.2018

Krásná kniha, dojemná... První strany začínají lehce, pak děj postupuje možná až trochu moc rychle, ale zas je pravda, že má příběh dynamiku a spád. Nevím , jestli to bylo úplně příjemné čtení pro všechny , ale vím, že to jak autorka popsala sutné věci v této knize , tak to se jí povedlo moc ! Dávám pět hvězd !

emve
10.02.2018 3 z 5

Je to moc hezký román se spletitým a promyšleným příběhem. Příjemné počtení. Ale asi jsem už přečetla moc válečných knih, a tak mě po této stránce trochu zklamala. Nejdřív jsem se bála dát tři hvězdy, protože je to opravdu velmi subjektivní pocit..nicméně vidím, že to hodnocení knihy neublíží. :)

Makaja
10.02.2018 5 z 5

Konečně mohu dát pět hvězdiček. A české autorce k tomu. Krásná kniha o smutných osudech. Dobře vystavěná a čtivě napsaná. Přestože tam nejsou hrůzy Terezína a Osvětimi popsány dopodrobna, četla jsem i silnější, z příběhu mrazí. Autorka se dotýká nejen problému samotného života židů za války a zařazení se zpět do společnosti po prožitých krutostech v táborech, ale také otázky viny/neviny za jedno jediné rozhodnutí v životě. Výborně je vykresleno i to, že nikdo předem nemůže odhadnout vážnost situace...při četbě mnoha jiných knih s tématikou koncentračních táborů jsem měla pocit, že ti vězni vědí...ale oni nevěděli, nevěděli, že Terezín není město pro židy, nevěděli, že ti vlevo jdou na smrt, nevěděli, kam je poveze dobytčák.... A co jsem vůbec netušila, že i tragédie Miry, která jí tak změní život, vychází ze skutečnosti. Tahle kniha mi zůstala pod kůží.
Škoda, že není nominovaná na Magnesia Litera, věřím ale, že by mohla získat čtenářskou cenu.

Amy27
09.02.2018 5 z 5

Musím říct, že první část jsem doslova zhltla. Druhá část mi přišla nejméně čtivá a třetí už se jen vezla... :D Naprosto luxusní kniha - ihned jsem ji nominovala na knihu roku!!!! O druhé světové válce jsem věděla jen něco málo, ale po této knize mám pocit, že jsem jí snad i zažila... Prostě bomba! :*

KarinŠ.
09.02.2018 5 z 5

Hanu jsem přečetla za jeden den.Smutný príběh,ale krásně se četla. Knižní novinky mě málokdy nadchnou,ale kniha Hana mě přesvědčila,že ne vždycky to musí být pravda.Super!

Pilarkaa
08.02.2018 5 z 5

Nejkrásnější kniha jakou jsem kdy četla. Paní Mornstajnova, klobouk dolu.

katka2673
08.02.2018

Pro mě jednoznačně nejlepší knížka loňského roku.

SilvaK

Výborná kniha. Odporúčam.

Roanna
08.02.2018 5 z 5

Skvostná kniha, která mě velmi zasáhla. Alena Mornštajnová dokázala zachytit atmosféru koncentračních táborů velmi strhujícím způsobem. Autorka je navíc skvělá vypravěčka, děj plynul svižně a byl napínavý od začátku do konce, bez jakýchkoli hluchých míst.
Kniha vznikala čtyři roky a ve výsledku je to znát. Chce-li člověk napsat knihu s válečnou tématikou, musí mít o této době hodně znalostí, jen neotřelá zápletka nestačí. Paní Alena zvládla oboje.
I přesto, že válečné příběhy nevyhledávám, tak Hana, stejně jako třeba Ztracená manželka od A. Richman jsou výjímky, které si pozornost právem zaslouží.
Jsem hrdá na to, že mezi českými spisovateli máme takový talent. HANA by se rovnou mohla stát i světovým bestsellerem. Ráda si přečtu i další knihy od této výtečné Paní Spisovatelky. Jen to nebude hned, chci napřed vstřebat tohle dílo - i tak se bojím, že budu srovnávat a třeba budu i trochu zklamaná, protože Hana laťku nasadila opravdu vysoko.

zazvorka
07.02.2018 5 z 5

Kniha mne uchvátila, z autorčiných děl se mi líbí nejvíce. Skvělé je, že jde o českou autorku. Cením si její češtiny, krásně se to čte. Smutné téma, pojaté inteligentně a působivě, nesnaží se jen lacině šokovat. Hned po přečtení jsem si hledala historické reálie z Valašského Meziříčí - rozšířila jsem si obzory. Kniha mne zasáhla stejně intenzivně jako knížky Kateřiny Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch a také Žítkovské bohyně. Obě autorky jsou úžasné - a co mne fascinuje, že si od nich ráda přečtu i smutnou knížku - tomu se totiž dnes už dost bráním. Říkám si, že těžší literaturu jsem četla v mládí, teď už na to nejsem dost psychicky odolná. Ale jak je vidět, dobrá knížka se dostane pod kůži vždy...

Zuzana08
07.02.2018 4 z 5

Ano, příběh Hany je dojemný a srdcervoucí.
Když jsem na chvíli zvedla oči od knihy a podívala se na své děti, běhal mi mráz po zádech.
Ale přiznám se, že jsem byla zklamaná, protože se děj víceméně celý odehrávál za druhé světové války. A tudíž tam nebylo nic, co už by naše společnost neznala. Se vší úctou, protože by se téma nacismu, holocaustu....mělo stále připomínat. Prostě jen tuto tematiku nemám ráda.

mjanu
07.02.2018 4 z 5

Hezká kniha, která se dobře četla díky rozdělení do kapitol. Čekala jsem možná trochu víc po všech recenzích, takže dávám 4* z 5*.

kuba3954
07.02.2018 5 z 5

Žánr uvádí, že se jedná o knihu pro ženy, nicméně jsem si ji dovolil díky velmi vysokému hodnocení přečíst a mohu říci, že kniha byla naprosto skvělá. Výborně se četla, poutavý příběh, dechberoucí zakončení kapitol a při představě, že takové věci se opravdu děly mám husí kůži nejen po dočtění, ale i teď. Jo, opravdu dobrá kniha!

zuzad
07.02.2018 5 z 5

Nevím proč, ale současné české autory příliš nevyhledávám. Tuto knihu jsem tedy zapůjčila jen na základě doporučení. Příběhů lidí s podobnou životní zkušeností jako je Hana, je mnoho. Ne každý je však umí převyprávět do poutavého příběhu.

bandita612
06.02.2018 5 z 5

Přečteno jedním dechem a uff... už jsem hodně dlouho u knížky nebrecela

JitkaSatavova
06.02.2018 5 z 5

Úžasná knížka, srdeční záležitost ...

ferdada
06.02.2018

Hanu jsem si koupila vlastně náhodou - a opravdu nelituji. Úžasné čtení. Takže i Hotýlek a Slepá mapa… - Díky za čtenářský zážitek, paní Mornštajnová!

HedušKoč
06.02.2018 5 z 5

Co na to říct? Krásně napsaná kniha s těžkou tématikou. Člověku z toho běhá mráz po zádech. Opravdu doporučuji tuto knihu přečíst.

Yvy70
06.02.2018 5 z 5

Po přečtení této knihy je velmi obtížné si vybrat co budte číst dál. Příběh vám ještě dlouho bude doznívat v hlavě. Kniha se vám dostane pod kůži. Tady si člověk uvědomí, jaké zdánlivě nedůležité okamžiky a rozhodnutí můžou ovlivnit životy dalších lidí. O válce bylo napsáno mnoho knih, ale tahle je určitě jednou z nejpovedenějších. Doufám, že se stane povinnou četbou. Já určitě donutím své adolescenty si jí přečíst.