Hana
Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné Aleny Mornštajnové. Pokud existuje něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí druhým. Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se navzdory zákazu svých rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tak, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a poodhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra. Příběh, vycházející ze skutečných událostí, popisuje Alena Mornštajnová ve strhujícím tempu a se smyslem pro dramatičnost, až má čtenář pocit, že sleduje napínavý film. Zůstává jen otázka, zda se kra osudu nakonec přece jen rozpustí... celý text
Z knížky jsem byla opravdu nadšená a doporučuji všem. Skvělý příběh, i přes velké množství postav stále máte přehled kdo je kdo. Ihned jsem se pustila do čtení dalších knih od této autorky.
Nečtu schválně žádné válečné knihy, ale tady jsem udělala výjimku, protože mě zaujalo, kolikrát je knížka navržena na knihu roku 2017... nelituji, že jsem se nechala inspirovat a jdu se přidat k těm, kdo ji nominují. Silný příběh skvěle napsaný. Text ubíhal tak rychle a hladce, že jsem si ani nevšimla, že čtu a najednou byl konec. Přečtení mi trvalo míň než 24hodin a to je dnes pracovní den a v práci číst nemůžu.
Četla jsem na doporučení kolegyň z práce a musím říct, že je to skvělá kniha. Tak skvělá jako je osud Hany příšerný. Hodně mi to připomnělo Vyhnání Gerty Schnirch. Podobně zničený osud soukolím druhé světové války. I kdy Hana na tom byla asi ještě hůř.
Skvost. O Haně jsem slyšela ze všech stran chválu, ale vyhýbala jsem se úmyslně recenzím, abych neměla velká očekávání a nepřišlo pak zklamání. Nepřišlo. Od začátku do konce čtivé, zajímavé, krásné. Navíc, a to jsem z anotace na obálce ani nepoznala, jde o knížku, která zakomponovala mé "oblíbené" literární téma, tj. válka, holocaust, koncentrační tábory, ovšem zase pojaté trošku jiným způsobem. Na konci pochopíme podivínskou Hanu a u mě přišel i obdiv, jak dokáže s vlastním pocitem viny žít (jde především o její pocit, výčitky z okolí zřejmé nikdy nebyly) a taky obdiv, že svůj život nevzdala.
Moje první kniha od autorky,co jsem četla.Od první stránky se mi perfektně četla,ihned mě chytla a já hledala každou chvíli volného času,kdy budu moci číst.Příběh o tom,jak jedno jediné rozhodnutí změní život nejenom konkrétnímu člověku,o vině,kterou cítí a jak s vinou žít.Příběh k zamyšlení,už pro to,že kolikrát společnost odsoudí,,podívína´´ ,aniž by kdokoliv věděl,proč je takový - poznání,pochopení a věta - Potřebuje tě - dokáže i zázrak. Po dočtení jsem měla pocit,že mi něco chybí - nechtělo se mi loučit s postavami,s kterými jsem těch pár hodin trávila. Děkuji- za nádhernou knihu a doporučuji
Silný příběh, plný citů a emocí,že i s nesprávným rozhodnutím se musíme vyrovnat a naučit se žít dál.Tato kniha je prostě krásné a působivé dílo,dokáže čtenáře v táhnout do děje a vcítit se do postav .
Přečetla jsem ji jedním dechem a zůstalo plno smutku a dojetí.Jsem ráda,že tuto knihu mohu zařadit do přečtených knih,všem mohu doporučit
Paráda, čte se jedním dechem. Mám ráda příběhy zahrnující několik generací. A zde se mi líbilo řešení viny a neviny a odpovědnosti za (špatná) rozhodnutí, která ve svém důsledku fatálně ovlivní životy nejbližších.
ach ty věnečky... vše zde bylo již napsáno.
Hana (a nejen ona) opravdu vtáhne a zanechá stopu.
Můj osobní povzdech: když "zhltnu" knihu během pár dní, zůstane pocit, že mi cosi uniklo...
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. I když popisuje spoustu hrozných okamžiků a člověk by se nad ní snadno rozbrečel, je skvělá. A zároveň děsivá. Najdete v ní totiž spoustu paralel k dnešnímu světu - nenávist k menšinám, mylná jistota, že přece genocida ve 20. století uprostřed Evropy je nemožná a opovrhování nad těmi, jejichž problémům nerozumíme a vlastně ani rozumět nechceme. Protože bychom mohli po čase přijít k tomu, že část viny za jejich rány neseme i my.
Potřebovala jsem knihu, která mě okamžitě vtáhne do děje, okouzlí mě a přečtu ji za pár dnů. Tahle naprosto splnila má očekávání. Doslova. Přečetla jsem ji za dva dny.
Právě jsem dočetla a jsem plná dojmů a emocí. Nevím, jak vyjádřit to nadšení z nádherné knížky. Je nesmírně lidská, laskavá i smutná. Nešlo od ní na dlouho odejít, přečetla jsem ji na jeden "nádech". Musíte si ji zkrátka přečíst taky, nebudete litovat.
Velká síla... doporučuji, ale je třeba počítat s tím, že vás kniha pohltí se vším všudy - i se svým velkým smutkem. Ale nic není bez naděje, ani zdánlivě beznadějné příběhy...
Knihu jsem nemohla odložit, jak mě uměla vtáhnout do děje. Příběh velmi zajímavý, dojemný...
Smutně krásná, nebo krásně smutná kniha....Každopádně za plný počet hvězd. Děkuji za zážitek!
Na knihu zde bylo napsáno již nesčetně komentářů a s většinou musím naprosto souhlasit. Úžasně napsaná kniha a volba téma a celkového osudu hlavní hrdinky... Začátek mi trochu připomínal Zlodějku knih, další dvě kapitoly byly jak zase jiná kniha, přesto související a naprosto fascinující. Paní Mornštajnová píše naprosto famózně! Nadarmo nemá kniha již skoro 98% !
Neuvěřitelně silný příběh s mistrovsky propojenými osudy několika generací. Psáno čtivou a napínavou formou. Budu určitě doporučovat dál.
Tak jsem ji taky konečně přečetla a musím Vám dát za pravdu jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Úplně mě dostala, krásně napsaný příběh, kdy si člověk uvědomí, jaké to muselo v té době být, co rodina prožívala a nakonec jak se dnes máme dobře a kolikrát si toho člověk ani neváží.Proto je potřeba si užívat každý den naplno. Smutné, ale strašně krásné napsané. A navíc ji zarazuji i do čtenářské výzvy. A hned se jdu pustit do další její knížky Slepá mapa a jsem na ni moc zvědavá...
Nemám slov... Velký obdiv autorce za toto dílo. Těžké téma, jednotlivé postavy mají hloubku, příběh se přitom čte tak lehce... a graduje a graduje... Tuhle knihu už nikdy znovu nepřečtu, ale taky na ni už nikdy nezapomenu. Měl by ji přečíst každý.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Fakta vložená do příběhu, popsaná smutnými slovy. Strhující příběh, který i přese všechno, co Vás odrazuje, nutí číst dál. Kniha o utrpení, krásně napsaná, protkaná emocemi, přesto prostá jakéhokoliv patosu.
Přečteno jedním dechem. S lítostí, že příběh končí, i když je jasné, že tak to má být. Nádherná kniha.
--------------
Nedokážu hodnotit knihy s tématikou holokaustu a WWII počtem hvězd.... každá taková, ať je napsaná jak chce, by měla být ohodnocena na maximum neboť vnímám jako důležité si danou dobu připomínat...